gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΣΤΡΟΣ Κωμόπολη ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Προσκυνήματα (6)

Μοναστήρια

Μονή Κοιμήσεως Παλαιοπαναγίας Κυνουρίας

ΑΣΤΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27550 22176
  Τέσσερα χιλιόμετρα μετά το Αστρος, στις πρώτες στροφές του δρόμου Αστρους - Παναγίας Μαλεβής - Αγ. Πέτρου, αριστερά, εκεί που σμίγουν τα ρέματα της απέναντι βουνοπλαγιάς βρίσκεται το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς, αφιερωμένο στην Παναγία (στην Αγία Ελεούσα). Από κάποια κοντινή στροφή ξεκινά ένας καλός χωματόδρομος μέχρι την αυλόπορτα της μονής. Η μονή διατηρεί τον αρχικό της χαρακτήρα με λίγες σύγχρονες επεμβάσεις. Το καθολικό είναι σταυρεπίστεγος τετρακιόνιος και έχει κτιστεί το 1814. Η πρώτη ιστορική μνεία γίνεται το 1612 ενώ άλλοι αναφέρουν το 1310. Το μοναστήρι διατηρεί σε κοντινή απόσταση μετόχι. Η μονή σήμερα είναι γυναικεία.

Μονή Λουκούς

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ (Μοναστήρι) ΑΡΚΑΔΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27550 41260
  Βρίσκεται ΒΔ του ΄Αστρους, στο χώρο της Αρχαίας Θυρεάτιδος, σε περιοχή κατάσπαρτη από αρχαιότητες. Πιθανόν οικοδομήθηκε στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου αιώνα μ.Χ. Το Καθολικό ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, με τοιχογραφίες καλής τέχνης του 17ου αιώνα και δάπεδο από πολύχρωμα μαρμαροθετήματα. Είναι κτισμένο σε μίμηση αμελούς πλινθοπερίκλειστου, με εντοιχισμένα αρχαία μέλη και κεραμοπλαστικά κοσμήματα. Στο τέμπλο υπάρχουν δεσποτικές εικόνες του 17ου αιώνα. Πρώτη μνεία της Μονής γίνεται στα "Γεωγραφικά" του Μελέτιου, Μητροπολίτη Αθηνών (1690). Το 1805 την επισκέπτεται ο ΄Αγγλος περιηγητής Leake.
  
  Για την προέλευση του ονόματος "Λουκού" έχει υποτεθεί ότι:
•η Μονή ήταν αφιερωμένη στην Αγ. Λουκία,
•έλαβε το όνομά της από τη λατρεία της ΄Ηρας ("Juno Lucina"),
•λόγω ύπαρξης λύκων ονομάστηκε η θέση Λυκού,
•πρόκειται περί Μονής του Οσίου Λουκά,
•ότι σχετίζεται με το Lucus Feroniae (δάσος θηραμάτων) στο οποίο ήταν η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού κ.α.
  Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή.
  Στο μνημείο έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ανακεράμωσης της στέγης του καθολικού, στερεωτικές εργασίες στον διώροφο πύργο της Μονής και εργασίες συντήρησης των κελλιών. ΄Εγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου του ναού στη δεκαετία του 1980. Το 1994 και στις αρχές του 1995 συντηρήθηκε το ψηφιδωτό δάπεδο του καθολικού.

  Η μονή Λουκούς βρίσκεται κοντά στο Αστρος πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Αστρους. Είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και είναι κτίσμα του l2ου αιώνα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε στα ερείπια του ιερού του Πολεμοκράτη εγγονού του Ασκληπιού. Η εκκλησία, όπως και άλλα κτίσματα της μονής, περιλαμβάνει εντοιχισμένα, γλυπτικά τμήματα υστερορωμαϊκών χρόνων. Η μονή έχει σημαντική βιβλιοθήκη με ιστορικά χειρόγραφα και κώδικες. Στον προαύλιο χώρο της μονής υπάρχουν γλυπτά που προέρχονται από την παρακείμενη έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και γλυπτά με περίτεχνο διάκοσμο που προέρχονται από το αρχαίο ιερό. Με το ιερό αυτό είχε συνδεθεί ο Ηρώδης ο Αττικός ο οποίος έιχε κτίσει δίπλα την έπαυλή του. Στο μοναστήρι βρέθηκε ανάγλυφο του 4ου αι. π.Χ. που αναπαριστά τον Ασκληπιό και την οικογένειά του, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης βρέθηκε τμήμα ράβδου με ελισσόμενο φύδι από άγαλμα του Ασκληπιού. (41 χλμ. από Τρίπολη, 4 χλμ. από Αστρος) Λίγα μέτρα από την μονή υπάρχει ρωμαϊκό υδραγωγείο με τις χαρακτηριστικές καμάρες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Μονή Ιωάννου του Θεολόγου

ΧΑΝΤΑΚΙΑ (Οικισμός) ΑΣΤΡΟΣ
  Aπέναντι από το δρόμο προς την Μονή της Αγίας Τριάδας και στα δεξιά του επαρχιακού δρόμου Αστρους - Αγ. Πέτρου, αρχίζει ο χωματόδρομος που οδηγεί στα Χαντάκια. Ενα από τα παρακλάδια του μας φέρνει στη διαλυμένη (κατά το 1834) Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου. Ο μικρός ναός της Μονής, κατάλευκος, σταυροειδής με τρούλο, βρίσκεται ανάμεσα σε ερείπια. Υπάρχει σύγχρονη κεραμοσκεπή και αντηρίδες που στηρίζουν τους γεμάτους από ρωγμές τοίχους. Ο Ναός είναι απομεινάρι της ευλάβειας κάποιων ευσεβών πιστών. Εντυπωσιάζουν οι εκφραστικότατες λαϊκές τοιχογραφίες (1754) του Ιερέα Κουλιδά από τον Αγιο Ιωάννη και του γιου του. Συγχρόνως όμως, προκαλεί αφάνταστη λύπη η σταδιακή καταστροφή τους με τα ονόματα που έχουν χαράξει βέβηλα χέρια πάνω στα πρόσωπα, στα ενδύματα και στα σώματα των Αγίων, επιθυμώντας να διαιωνίσουν το πέρασμά τους από εδώ.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ