gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Κωμόπολη ΑΡΓΟΛΙΔΑ" .


Προσκυνήματα (7)

Εκκλησίες

Αγια Μαρίνα

ΑΝΩ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Βρίσκεται στον οικισμό της Ανω Επιδαύρου και απέχει 4χλμ από την Αρχαία Επίδαυρο. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια βασιλικής του 7ου-10ου αιώνα που και αυτή με τη σειρά της είχε χτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό, του οποίου τα απομεινάρια βλέπουμε σήμερα κάτω από τον υπάρχοντα ναό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Επιδαύρου.

Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Βρίσκεται στο κάστρο της Ν. Επιδαύρου χτισμένος από τον 11ο περίπου αιώνα. Ηταν γεμάτος αγιογραφίες που δυστυχώς έχουν καταστραφεί και σύμφωνα με την τοπική παράδοση είχε χρυσή καμπάνα της οποίας ο ήχος ακουγόταν μέχρι την Αίγινα.
  Μέχρι πρότινος υπήρχε στον τοίχο κάτω από το σήμαντρο χαραγμένο βυζαντινό αίνιγμα που έλεγε: “ΚΥΡΗΞ ΠΕΦΥΚΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΥ ΥΜΝΩΔΙΑΣ ΦΩΝΗΝ ΜΕΝ ΟΥΚ ΕΝΑΡΘΡΟΝ, ΕΥΗΧΟΝ ΕΧΩ”. Η λύση του αινίγματος ήταν το ίδιο το σήμαντρο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Επιδαύρου.

Οσιος Μιχαήλ των Συνάδων

  Ναός χτισμένος σε μικρό υψίπεδο της Ν. Επιδαύρου ανατολικά του αρχαίου Μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείου, χτίσθηκε το 13ο αιώνα και είναι γεμάτος αγιογραφίες που διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η αγιογραφία που είναι αφιερωμένη στην αγροτική ζωή του τόπου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Επιδαύρου.

Μοναστήρια

Μονή Αγνούντος

ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΓΝΟΥΝΤΟΣ (Μοναστήρι) ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
  Είναι το αρχαιότερο και το ωραιότερο μοναστήρι της Επιδαυρίας.
  Βρίσκεται στ' ανατολικά όρια του Δήμου της Επιδαύρου, πλησίον της εθνικής οδού Κορίνθου - Επιδαύρου.
  Η ονομασία της προήλθε πιθανώτατα από την αρχαία ελληνική λέξη "άγνους"= λυγαριά, φυτό που αφθονεί στην περιοχή και στην κοντινή λίμνη. Υπάρχει όμως και μια άλλη επικρατέστερη άποψη για την ονομασία της Μονής, όπως την έχει καταγράψει η τοπική λαϊκή μούσα, που μιλάει γιά τα γύρω μοναστήρια της Παναγίας, "....στο Στείρι εστήριξε, στην Αγνάντα αγνάντεψε, στην Φανερωμένη φανερώθηκε, στο Σπήλαιο στερεώθηκε...".
  Κατά την επικρατέστερη άποψη μελετητών, ο ναός είναι κτίσμα του 11ου αι., ενώ η Μονή είναι παλαιότερη και οπωσδήποτε προϋπήρχε της Τουρκοκρατίας.
  Η Μονή παρουσιάζει φρουριακή μορφή καί περιβάλλεται από υψηλά καί ισχυρά τείχη. Προστατεύεται επίσης από πύργους, πολεμίστρες καί καταχύστρα. Από τα σωζόμενα κτίρια, έχουμε σαφή εικόνα του τετράπλευρου κτιριακού συγκροτήματος, που υψώνεται γύρω από την περιορισμένη εσωτερική της αυλή.
  Η κυρία είσοδος ασφαλιζόταν από δίφυλλη ξύλινη πόρτα, πάχους 6 - 8 εκ., ενισχυμένη με σιδηρά ελάσματα.
  Ο ρυθμός του ναού είναι σύνθετος. Εσωτερικά, είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, ενώ εξωτερικά, εμφανίζει σταυρόμορφη όψη. Είναι κράμα βασιλικής μετά τρούλου και βυζαντινού ρυθμού.
  Το πλέον εντυπωσιακό όμως όλων, είναι οι αγιογραφίες του ναού που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. ´Εχει γραφεί ότι οι αγιογραφίες ανέρχονται σε 1250. Τέλος, το τέμπλο του ναού έχει ηλικία 300 ετών.

Μονή Αγνούντος

Μοναστήρι κτισμένο στα μέσα του 15ου αιώνα περίπου, σε μια πανέμορφη, γαλήνια τοποθεσία, με πολλές και ποικίλες προσφορές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ