gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 31 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΟΥΤΡΑΚΙ Πόλη ΚΟΡΙΝΘΙΑ" .


Προσκυνήματα (31)

Εκκλησίες

Η Ζωοδόχος Πηγή

ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΣ (Οικισμός) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Η Ζωοδόχος Πηγή, ναός μονόκλιτος με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη, βρίσκεται στον Ασπρόκαμπο της Περαχώρας. Οικοδομήθηκε από αρχαίο υλικό κατά το ισοδομικό σύστημα τοιχοδομίας και ανακαινίσθηκε το 1987.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Αγιος Νικόλαος στο Ηραίον

ΗΡΑΙΟΝ (Αρχαίο ιερό) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Στην περιοχή του Ηραίου υπάρχουν σήμερα τρεις εκκλησίες: του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κοντά στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Ο Αγιος Νικόλαος οικοδομήθηκε πριν από 200 περίπου χρόνια πάνω σε φυσική ακρόπολη, ανατολικά από το λιμάνι του Ηραίου. Είναι μία μονόκλιτη βασιλική με θόλο, της οποίας η μεσαία κόγχη είναι τοποθετημένη μέσα σε πελώριο βράχο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξωτερική δυτική πλευρά του: διασώζει παράθυρο- πολεμίστρα διακοσμημένο με ένα μαρμάρινο κέντημα-στολίδι από παλαιοχριστικανικό ναό.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Ναός του Ιωάννου του Προδρόμου

ΛΟΥΤΡΑΚΙ (Πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  Στο κέντρο της πόλης του Λουτρακίου δεσπόζει μεγαλοπρεπής και γαλήνια, η ιερή εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο Μητροπολιτικός Ναός του Λουτρακίου.
  Ο πρώτος ναός που θεμελιώθηκε την 1 Φεβρουαρίου του 1886, καταστράφηκε από σεισμό και στη θέση του κτίσθηκε το 1933 ο σημερινός ιερός ναός, που θεμελιώθηκε στις 10 Απριλίου του ίδιου έτους, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δαμασκηνό. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού, βασισμένος σε μελέτη του Ορλάνδου, είναι τρίκλιτη βασιλική με το μεσαίο κλίτος υπερυψωμένο, για να υπάρχει άπλετος φυσικός φωτισμός. Ο περιβάλλων χώρος του ναού, κομψά επιμελημένος, πλαισιώνεται από όμορφη και φροντισμένη δενδροφύτευση.
  ΒΔ του ιερού ναού υψώνεται επιβλητικά το καμπαναριό, που συνδέεται με εσωτερική σκάλα. Ο ναός είναι σήμερα εξαίρετα σγιογραφημένος σύμφωνα με τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η επιβλητική τοιχογραφία της Πλατυτέρας, έργο εξαιρετικής τέχνης, που βρίσκεται στη μεσαία κόγχη του ιερού και χρονολογείται πριν από το 1930. Σημαντικές είναι και οι ιερές φορητές εικόνες που βρίσκονται στο ναό, καθώς επίσης και τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του Οσίου Παταπίου, που χαρακτηρίζονται από λεπτή και επιμελημένη τεχνική. Ο ιερός ναός εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου στις 29 Αυγούστου με ευλάβεια και κατάνυξη.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Παναγία του Πράθι

  Η Παναγία του Πράθι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κτίσματα της περιοχής. Βρίσκεται σε απόσταση 20χλμ. αριστερά του Λουτρακίου, σε ένα ειδυλλιακό υψίπεδο των Γερανείων (1.150μ. υψόμετρο), κατάφυτο από πεύκα και έλατα. Κάποτε στεκόταν στην ίδια θέση ένα πλούσιο κοινοβιακό μοναστήρι με αξιόλογη δράση από τα βυζαντινά χρόνια έως το 1821. Από αυτό σώζονται σήμερα ερειπωμένα μερικά κελλιά και αποθήκες, καθώς και το καθολικό, που ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. μ.Χ. Ήταν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, γνωστή με την προσωνυμία “Παναγία του Πραθιού”. Κυρίαρχο σημείο αναφοράς για το μοναστήρι είναι ασφαλώς οι επιμελημένες τοιχογραφίες του βυζαντινής τεχνοτροπίας, με θέματα παρμένα από τη Βίβλο. Στη δεξιά πύλη του ιερού διατηρείται μια πλάκα που αναφέρει το έτος 1466 για τις αγιογραφικές εργασίες του ναού.
  Λίγα μέτρα βορείως του παλαιού καθολικού κτίστηκε αργότερα μία δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, μια ιδιαίτερα φροντισμένη τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Τόσο το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον των δύο ναών, όσο και η ξεχωριστή ιστορία τους προσφέρουν σήμερα στον επισκέπτη μία αξέχαστη εμπειρία.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Παναγία η Γιάτρισσα

  Στο κέντρο της πόλης του Λουτρακίου προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, της Μεγαλόχαρης, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που έχει σπουδαία καταγωγή και ιστορία.
  Η εικόνα ανήκε σε κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Μαρία και η οποία από το 1920 συνήθιζε να επισκέπτεται το Λουτράκι για τις καλοκαιρινές της διακοπές και να μένει στο σπίτι της γερόντισσας Μαρίας Σώκου. Σε ένα από τα ταξίδια της δώρισε στη σπιτονοικοκυρά και φίλη της μία εικόνα της Παναγίας, που είχε φέρει από τα Ιεροσόλυμα. Η εικόνα, διαστάσεων 0,57Χ0,49μ, απεικόνιζε τη Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατάει το θείο βρέφος. Η Μαρία πέθανε, όπως είχε προμαντέψει, είκοσι μέρες αφότου είχε παραδώσει την εικόνα και η Μαρία Σώκου φύλαξε το πολύτιμο δώρο της προσφέροντας ελπίδα και παρηγοριά σε όσους ζητούσαν τη βοήθεια της Παναγίας. Αμέτρητα ήταν τα θαύματα που πραγματοποιήθηκαν τότε και η φήμη της εικόνας γρήγορα εξαπλώθηκε και έξω από το Λουτράκι. Το 1928 θεμελιώθηκε μία πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, όμως αποδείχθηκε μικρή για τους προστρέχοντες και έτσι το 1960 κτίστηκε μία νέα, μεγαλύτερη.
  Ο καινούριος ναός, που διατηρείται μέχρι σήμερα, είναι μία τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξύλινο τέμπλο και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της παλιάς εκκλησίας του 1928 και είναι διακοσμημένη με έργα των Κ. Γεωργακόπουλου και Δ. Σουκαρά (1966). Στις 8 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η χάρη της Παναγίας της Γιάτρισσας και την παραμονή γίνεται η περιφορά της εικόνας με τη συμμετοχή εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών από όλη τη χώρα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Ναός του Αγίου Φανουρίου

  Ανατολικά της πόλης του Λουτρακίου, στις παρυφές των Γερανείων και σε τοποθεσία που προσφέρει μια μαγευτική θέα στην πόλη και σε ολόκληρο τον Κορινθιακό Κόλπο, δεσπόζει επιβλητικός και γαλήνιος ο δισυπόστατος ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στον Αγιο Φανούριο και στον ισαπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό.
  Η μνήμη των Αγίων εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στις 27 Αυγούστου και στις 24 Αυγούστου αντίστοιχα.
  Ο ιερός ναός κτίσθηκε το 1968 πάνω στα θεμέλια άλλης μικρότερης εκκλησίας και εγκαινιάσθηκε στις 31 Ιουλίου του 1969 από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορινθίας Παντελεήμονα.
  Ο ναός, που βρίσκεται χτισμένος σε περίοπτη θέση, έχει κεραμοσκεπή δίρριχτη στέγη με οκτάπλευρο τρούλο, που αποτελείται από ένα μονόλοβο παράθυρο σε κάθέ πλευρά.
  Το προαύλιο βρίσκεται δυτικά του ιερού ναού και περιβάλλεται από φροντισμένη δενδροφύτευση, ενώ βόρεια υψώνεται το επιβλητικό καμπαναριό, που συνδέεται με τον κυρίως ναό με κιονοστήρικτο αψιδωτό υπόστεγο.
  Ολες οι επιφάνειες του εσωτερικού του ναού είναι όμορφα ιστορημένες με παραστάσεις Αγίων και βυζαντινά σύμβολα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση στο εσωτερικό του τρούλου, που απεικονίζει τον Παντοκράτορα. Πρόσφατα στη βόρεια πλευρά του ναού προστέθηκε μικρό επιμελημένο παρεκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Προκοπίου.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Ο Αγιος Ανδρέας

  Ο Αγιος Ανδρέας βρίσκεται μέσα στην πόλη του Λουτρακίου και δεσπόζει στην περιοχή της παλαιάς Λουτρόπολης. Κτίστηκε το 1345 από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Στ' Καντακουζηνό, σε ανάμνηση του διωγμού του Αποστόλου Ανδρέα. Σήμερα σώζεται υποστυλωμένος, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου κατά το σεισμό του 1981. Σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του και να αποκατασταθεί. Ο ναός διατηρεί αυτούσια τα βυζαντινά χαρακτηριστικά του. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο σε κυλινδρικό τύμπανο και διαθέτει ένα τριμερές ιερό και ένα ενδιαφέρον κτιστό τέμπλο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί. Στη βόρεια πλευρά του προαυλίου 3-4 σκαλοπάτια οδηγούν στο στόμιο μιας σπηλιάς, όπου κρύφτηκε ο Αγιος Ανδρέας καταδιωκόμενος από Ρωμαίους στρατιώτες. Κατά την παράδοση μετά την είσοδο του Αγίου στη σπηλιά πυκνός ιστός αράχνης έκλεισε το στόμιό της και τον προστάτευσε από τους διώκτες του.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Ο Αγιος Γεώργιος

  Το γραφικό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Λουτράκι, στα αριστερά του δρόμου που οδηγεί στην Περαχώρα. Κτίσθηκε το 1938 και διαθέτει ένα κομψό πρόπυλο και κεραμοσκεπή δίρριχτη στέγη. Από την περιοχή προσφέρεται θαυμάσια θεά προς τον Κορινθιακό Κόλπο.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας.

Η Αγία Παρασκευή

  Ανηφορίζοντας τη μαγευτική διαδρομή προς την Περαχώρα και απολαμβάνοντας τη θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο, συναντάμε σε απόσταση 6χλμ. από το Λουτράκι το όμορφο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε το 1952, ενώ μετά τους σεισμούς του 1981 ανεγέρθηκε η σύγχρονη εκκλησία (1983), μονόχωρη με καμαροσκεπή στέγη.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου

ΠΕΡΑΧΩΡΑ (Οικισμός) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Στο κέντρο της Περαχώρας, δεσπόζει ο ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του Ναού που κτίσθηκε το 1982, είναι τρίκλιτη βασιλική κεραμοσκεπής με τρούλο. ΒΔ του ιερού ναού υψώνεται επιβλητικά το καμπαναριό, ενώ ο ναός περιβάλλεται από επιμελημένο προαύλιο. Ολες οι επιφάνειες του εσωτερικού του ναού είναι όμορφα ιστορημένες με παραστάσεις Αγίων και βυζαντινά σύμβολα που ενισχύουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Αγιος Δημητριος

  Στο 8ο χλμ. του δρόμου από το Λουτράκι προς την Περαχώρα, δίπλα στο λόφο της ακρόπολης της αρχαίας Περαίας, συναντάμε τη μικρή μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, που κτίσθηκε και αγιογραφήθηκε το 1750. Οι τοιχογραφίες του ναού - Παναγία Ένθρονη, Σταύρωση, ο Παντοκράτορας, οι Αγιοι σε στάση δέησης κλπ - είναι εξαιρετικής τέχνης και η επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί μια πραγματική πνευματική επένδυση.
< Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

  Ο ιστορικός αυτός ναός βρίσκεται στην Περαχώρα και η ανέγερσή του χρονολογείται το 1767, την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τα δώδεκα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδό του και οι μικρές του πόρτες φτιάχτηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούν οι κατακτητές να τον βεβηλώσουν μπαίνοντας έφιπποι την ώρα της Λειτουργίας, όπως συνήθιζαν. Στο εσωτερικό του εγκαταστάθηκε το 1832 η Συνέλευση των “Συνταγματικών”, όταν εγκατέλειψαν το Αργος οι πληρεξούσιοι της αντικαποδιστριακής παράταξης.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Αγιος Βλάσσης

  Στο δρόμο από την Περαχώρα προς τη Βουλιαγμένη, σε απόσταση 15χλμ., κτίστηκε το 1981 το γραφικο εκκλησάκι του Αγίου Βλασσίου. Η περιοχή είναι εντυπωσιακή και διάσπαρτη από αρχαία όστρακα. Στην Περαχώρα, στην περιοχή Αρεμάδα, υπάρχει και δεύτερος μικρός ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Βλασσίου.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο προφήτης Ηλίας

  Στο 9ο χλμ. του δρόμου Βουλιαγμένης - Ασπρόκαμπου, μετά την αρχαία βρύση, προβάλλει πάνω σε ένα μικρό λοφίσκο ο ναός του Προφήτη Ηλία. Θεμελιώθηκε με αρχαίο οικοδομικό υλικό, που υπάρχει εξάλλου άφθονο σε όλη την περιοχή.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Οι Μακκαβαίοι

  Στη διαδρομή προς τα Στραβά, περίπου 6χλμ. στα δεξιά, ο επισκέπτης συναντά ένα μικρό προσκυνητάρι. Ένα ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από εκεί οδηγεί σε ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους Επτά Μακκαβαίους. Ο γραφικός ναΐσκος είναι ενσωματωμένος κατά τα 3/4 στη σπηλιά ενός βράχου. Στην αυλή του δεσπόζει άγρια μια πουρναριά, η οποία θεωρείται τόσο παλιά όσο και η εκκλησία. Στο μαγευτικό αυτό χώρο πιστεύεται ότι υπήρχε παλαιότερα το ασκητήριο ενός μοναχού που ονομαζόταν Μακκαβαίος.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Παναγία η Υπαπαντή (Παναγίτσα στο Φλάμπουρο)

  Στο δρόμο Λουτρακίου -Περαχώρας, 4χλμ μετά το ορφανοτροφείο Βηθλεέμ, στην τοποθεσία Φλάμπουρο, βρίσκεται η γραφική εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής. Είναι κτισμένη με ακατέργαστους λίθους και διαθέτει δίρριχτη ξυλόστεγη οροφή σκεπασμένη με κεραμίδια.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας.

Ο Αγιος Γεώργιος

  Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου έχει οικοδομηθεί μέσα σε ένα σπήλαιο στην περιοχή Τρέπες της Περαχώρας. Η σπηλιά είναι γεμάτη με σταλακτίτες που στάζουν νερό. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το νερό αυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στο θαυματουργό Αγιο Γεώργιο.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Αγιος Αθανάσιος

ΠΙΣΙΑ (Χωριό) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Το όμορφο αυτό ξωκλήσι βρίσκεται κοντά στο χωριό των Πισσίων (15χλμ. από το Λουτράκι), στο δασικό δρόμο προς τον “Πλάτανο”. Οικοδομήθηκε το 15ο αι. και διασώζει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1638, έργα του ιερομόναχου Σεραφείμ Κουλούρη από τη Θήβα της Βοιωτίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Παντοκράτορας, η Ανάσταση και η Ανάληψη του Χριστού, το Αγιο Μανδήλιο, ο Πέτρος και ο Παύλος, η Κρίση κλπ.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Αγιος Γεώργιος

  Στην περιοχή των Πισσίων βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό σπήλαιο το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στα βυζαντινά χρόνια είχε πιθανότατα χρησιμοποιηθεί ως ασκητήριο. Σήμερα σώζονται στο τέμπλο τα λείψανα μιας τοιχογραφίας του Αγίου Γεωργίου έφιππου, που θα μπορούσε να χρονολογηθεί γύρω στα 1400.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Αγία Παρασκευή

  Αποτελεί τη μητρόπολη των Πισσίων και είναι μία τρίκλιτη βασιλική, σταυροειδής με τρούλο. Στην ίδια θέση είχε κτιστεί στα τέλη του 18ου αι. ένας παλαιότερος ναός, που καταστράφηκε στους σεισμούς του 1981.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Ο Αγιος Βλάσσης

ΣΧΙΝΟΣ (Οικισμός) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Στο δρόμο προς το Αλεποχώρι, 2χλμ. ανατολικά του Σχοίνου, βρίσκεται η μονόχωρη και φροντισμένη εκκλησία του Αγίου Βλασσίου. Ο πρώτος ναός ανεγέρθηκε το 1969 και αργότερα κατασκευάστηκε το σύγχρονο οικοδόμημα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Μεταμόρφωση

  Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα του Σχοίνου συναντάμε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, η οποία στη διάρκεια των αιώνων υπέστη πολλές αλλαγές και προσθήκες. Παλαιότερα ήταν ένας σταυρεπίστεγος ναός, ενώ σήμερα είναι μονόκλιτος, στεγασμένος με μία καμάρα. Στο παράθυρο της ημικυκλικής κόγχης του ιερού παρατηρείται διακόσμηση με οδοντωτό κεραμεικό πλαίσιο, γεγονός που ανάγει τη χρονολόγηση του παλαιότερου κτίσματος στο 12ο ή 13ο αιώνα. Στα ανατολικά σώζονται τα θεμέλια μιας ημικυκλικής κόγχης, που προέρχονται προφανώς από κάποιον παλαιότερο, μεγάλων διαστάσεων ναό.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μοναστήρια

Μονή Αγίας Τριάδας

ΛΟΥΤΡΑΚΙ (Πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  Ακολουθώντας τον ονομαζόμενο δρόμο, ανατολικά του Λουτρακίου, μία εντυπωσιακή διαδρομή 10χλμ. περίπου οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που προβάλλει γαλήνιο μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος. Η μονή ιδρύθηκε το 1962 στη θέση όπου το 1933 είχε οικοδομηθεί μια μικρή εκκλησία από τη μοναχή Χριστοδούλη. Αποτελεί μετόχι της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους και ακολουθεί το παλιό ημερολόγιο. Σήμερα στεγάζει επτά μοναχές. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη τα παρεκκλήσια τη Ζωοδόχου Πηγής (1969), των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Σκέπης, καθώς και ο λεγόμενος Γολγοθάς, ένας χώρος στον οποίο αποτυπώνεται με σχηματικές παραστάσεις το θείο δράμα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή

  Πολύ κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, μετά από τη διακλάδωση στα δεξιά, βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μετόχι της μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους. Το πρώτο καθολικό της μονής, που έχει καταστραφεί, χρονολογείται στο 1935. Ο σύγχρονος ναός είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται ενδιαφέρουσες εικόνες θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αγίας Ανάστασης Λουτρακίου

Τηλέφωνο: +30 27440 23035
  Στην πόλη του Λουτρακίου, κοντά στο κέντρο Υγείας, βρίσκεται η ιερά μονή της Αγίας Ανάστασης.
  Η ιερά μονή που λειτουργούσε από το 1930 έως το 1990 ως γυναικεία, ιδρύθηκε προς τιμήν εικόνας που είχε ως οικογενειακό κειμήλιο ο κτήτωρ και πρώτος πνευματικός της μονής, Κύριος Ιγνάτιος Πενταράκης εκ Κρήτης, εικόνα στην οποία ιστορείται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και φέρει επιγραφή “1834 Δεκεμβρίου 20”. Στο εσωτερικό της ιεράς μονής, που περιβάλλεται από επιμελημένη τοιχοποιία, βρίσκεται το καθολικό αυτής που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ανάσταση του Κυρίου. Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός είναι μονόχωρη βασιλική με δίρριχτη ξυλόστεγη στέγη. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού, καθώς επίσης και στον πολυέλαιο αγιορείτικης τεχνοτροπίας, που βρίσκεται στο κέντρο του ναού. Στη μονή εκτός των άλλων φυλάσσονται αξιόλογες ιερές εικόνες, ιστορημένες στις αρχές του αιώνα μας στο Αγιο Ορος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπήκοου.
  Εκτός από το καθολικό, στη μονή βρίσκονται δύο ακόμα παρεκκλήσια. Το ένα είναι αφιερωμένο στην Αγία Σκέπη, ενώ το δεύτερο έχει αφιερωθεί στον Αγιο Ελευθέριο, στη μνήμη του οποίου τελείται και η δεύτερη πανήγυρις της μονής, αφού σ’ αυτήν φυλάσσονται ευλαβώς ιερά λείψανα του Αγίου Ελευθερίου.
  Η ιερά μονή εορτάζει την ημέρα του Πάσχα, ενώ κατά τη δεύτερη ημέρα αυτού τελείται σύναξις προς τιμήν της Αγίας Ανάστασης. Από το 1990 στην ιερά μονή έχει εγκατασταθεί ανδρώα αδελφότης που βιώνει την εν Χριστώ ζωή, ακολουθώντας τους κανόνες της μοναστικής πολιτείας, όπως αυτήν διέγραψαν οι Αγιοι Πατέρες στους μοναστικούς κανονισμούς σύμφωνα με τις εντολές που ο ίδιος ο Χριστός παρέδωσε: “αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου...αυτή εστί πρώτη εντολή. Δευτέρα δε ομοία αυτή, αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν”.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Μονή Προφήτου Ηλιού Λουτρακίου

Τηλέφωνο: +30 27440 23800
  Στη διακλάδωση του δρόμου προς τον Οσιο Πατάπιο υψώνεται επιβλητικά πάνω από το Λουτράκι η μονή του Προφήτη Ηλία, προσφέροντας μία εκπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Αριστερά από το κατώφλι της μονής βρίσκεται ένα μικρό εξωκλήσι, ενώ πάνω από την κύρια είσοδο ξεχωρίζει η παράσταση της Πλατυτέρας των Ουρανών. Τη νοτιοανατολική πλευρά καταλαμβάνει το καθολικό, που ανεγέρθηκε το 1963. Από τα υπόλοιπα κτίσματα αξίζει να επισκεφθούμε το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτη και το εντυπωσιακό σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, φτιαγμένο από πρασινωπές ακατέργαστες πέτρες.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αγίας Μαρίνης Λουτρακίου

Τηλέφωνο: +30 27440 54519, 58223
  Λίγο μετά το παραλιακό πάρκο του Λουτρακίου, 80 μέτρα δεξιά από το Υδροθεραπευτήριο του Δήμου και στο δρόμο του Οσίου Παταπίου, συναντάμε το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Κτίστηκε το 1981 και το καθολικό του αγιογραφήθηκε από το μοναχό Μακάριο Βογιατζόγλου.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας

Μονή Αναλήψεως-Αγίου Γερασίμου Περαχώρας

Τηλέφωνο: +30 27440 79451
  Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς την Περαχώρα και περνώντας τη διασταύρωση προς τον Οσιο Πατάπιο, συναντάμε τη μονή του Αγίου Γερασίμου. Το καθολικό περιβάλλεται από από τους ξενώνες της μονής, από το “αρχονταρίκι”, από τις αίθουσες αναμονής και από το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας Ελευθερώτριας. Έξω από τη δυτική πτέρυγα έχει τοποθετηθεί ένας πέτρινος σταυρός ύψους 13μ που κάθε βράδυ φωτίζεται περίτεχνα. Κατά την παράδοση ένας ευσεβής εφημέριος αντίκρυσε ολοζώντανο σε αυτό το σημείο τον Αγιο Γεράσιμο, ο οποίος κρατούσε μεγάλο σταυρό και πετούσε φωτοβολίδες.
  Κοντά στον Αγιο Γεράσιμο βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, που κτίσθηκε το 1981 πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου

ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ (Μοναστήρι) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27440 22496
  Σε απόσταση 14χλμ. από το Λουτράκι, στο δρόμο προς την Περαχώρα, σε μια από τις παρυφές των Γερανείων και πάνω από τα γαλήνια νερά του Κορινθιακού Κόλπου υψώνεται επιβλητικό το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου, σε υψόμετρο 700μ περίπου.
  Τα 144 σκαλοπάτια που είναι κατασκευασμένα σε ελικοειδή πορεία οδηγούν τον επισκέπτη στο εσωτερικό του, ενώ στην πευκόφυτη πλαγιά στα δεξιά βρίσκεται το εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
  Η μονή κτίστηκε το 1952 από το Μητροπολίτη Κορινθίας Προκόπιο και αφιερώθηκε στον Οσιο Πατάπιο. Ο Οσιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο ή 5ο αι. μ.Χ. στη Θήβα της Αιγύπτου και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ως ασκητής στην έρημο. Αργότερα επισκέφθηκε τις Βλαχέρνες της Κωνσταντινούπολης, όπου αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο Θεό πραγματοποιώντας πληθώρα θαυμάτων και βοηθώντας συνανθρώπους του. Πέθανε σε βαθύ γήρας και ενταφιάστηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί το λείψανό του μεταφέρθηκε και ασφαλίστηκε από άλλους ασκητές σε ένα σπήλαιο των Γερανείων.
  Το 1904, σε μια προσπάθεια διευθέτησης και διάνοιξης του χώρου του σπηλαίου αυτού, αποκαλύφθηκε το σκήνωμα του Οσίου. Ήταν στεγασμένο με κεραμίδια για να προστατεύεται από την υγρασία και ευωδίαζε πλούσιο άρωμα. Πάνω από το σκήνωμα υπήρχε τοποθετημένη περγαμηνή με το όνομα του Οσίου και συνοδευόταν από ξύλινο σταυρό και βυζαντινά νομίσματα. Σήμερα το σπήλαιο του Οσίου Παταπίου, διαστάσεων 8Χ4.5μ. βρίσκεται στα ΒΔ του καθολικού της μονής και διαθέτει Ιερό βήμα και Πρόθεση λαξευμένη στο βράχο. Το ιερό λείψανο έχει τοποθετηθεί σε ειδική ξύλινη κατασκευή αριστερά και στο βάθος της σκήτης.
  Στο εσωτερικό του σπηλαίου σώζονται βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αι. από τις οποίες ξεχωρίζουν τρεις ολόσωμες, του Οσίου Παταπίού, της Αγίας Υπομονής και του Οσίου Νίκωνος. Θαυμάσιες τοιχογραφίες κοσμούν και τη νέα εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα κελλιά της μονής φιλοξενούνται σήμερα 40 μοναχές.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αποστόλου Παύλου Γερανείων

ΠΕΡΑΧΩΡΑ (Οικισμός) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27440 24872
  Ψηλότερα από το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου, σε απόσταση μιας ώρας πεζοπορίας, θεμελιώθηκε το 1972 η μονή του Αποστόλου Παύλου. Ο πρώτος μοναχός έφτασε στον ερημικό αυτό τόπο από το Αγιο Ορος. Η περιοχή είναι καταπράσινη και αποτελεί ένα πραγματικό ησυχαστήριο.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Μονή Αγίου Νικολάου Μαλαγαρίου

  Ο Αγιος Νικόλαος ο Νέος, στη θέση Μαλαγάρι της Περαχώρας, θα πρέπει να θεωρηθεί ως το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της περιοχής, εφόσον η οικοδόμησή του ανάγεται στο 10ο ή 11ο αιώνα. Οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του δίκαια έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ιστορικά κειμήλια. Παλαιότερα διέμεναν στη μονή πολλοί μοναχοί, ενώ η τοποθεσία είναι σπάνιας ομορφιάς συμβάλλοντας αναμφισβήτητα στην ψυχική ανάταση των προσκυνητών.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ