gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΡΑΠΝΕΣ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (11)

Εκκλησίες

Ναός των Ταξιαρχών

ΓΚΟΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Στη θέση Ζανέϊκα. Είναι ναός σταυρεπίστεγος, βυζαντινός με ζωγραφικό διάκοσμο, ο οποίος είναι καλής τέχνης και χρονολογείται στο τέλος του 13ου αιώνα.

Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Πρόκειται για ναό μονόκλιτο, σταυρεπίστεγο, με τοιχογραφημένη την Αγία Τράπεζα.

Αγιος Νικόλαος

ΚΑΛΛΟΝΗ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Κοντά στο χωριό Καλλονή βρίσκεται η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο. Επιδιορθώσεις που συντελέστηκαν σε μεταγενέστερες περιόδους αλλοίωσαν την κατασκευή αλλά η εκκλησία διατηρεί μέχρι σήμερα αρκετά στοιχεία της βυζαντινής περιόδου

Ζωοδόχου Πηγής

ΚΕΦΑΛΑΣ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Η περιοχή έχει αρκετά ξωκκλήσια που μπορεί να επισκευτεί κανείς. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που γιορτάζει μετά το Πάσχα και στις 20 Ιουλίου του Αη Λιός.

Ναός Υπαπαντής

ΠΛΑΤΑΝΑ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Ναός Υπαπαντή (ενοριακός), μονόχωρος, με δίρριχτη στέγη. Στο εσωτερικό εντυπωσιάζουν οι γύψινες διακοσμήσεις και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στο πενταόροφο κωδωνοστάσιο του ναού συναντάμε καμπάνα που έχει την επιγραφή ¨ANNO DOMINI 1830 GRAFFITI¨. Στ' αγκωνάρια του κωδωνοστασίου ένα φέρει τη χρονολογία 1844. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι και η ζωγραφική σε μουσαμά του περασμένου αιώνα.

ΧΡΥΣΑΦΑ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Κοσμείται από δεκάδες εκκλησιών, πολλές από τις οποίες έχουν αξιόλογες τοιχογραφίες, βυζαντινής ή υστεροβυζαντινής εποχής. Μέσα στο χωριό θα δείτε τον ναό του Αγίου Δημητρίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου. Νοτιότερα του χωριού υπάρχει η Παναγία η Χρυσαφίτισσα, κόσμημα του 1293. Κοντά στο ναό αυτό υπάρχει και ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, όμορφος βυζαντινός ναός.

Καθεδρικοί ναοί

Αγιοι Ανάργυροι

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Μητρόπολη του χωριού είναι ο ναός των Αγίων Αναργύρων, ενώ περίφημος είναι ο σπηλαιώδης ναός του Αϊ-Γιαννάκη στον Πόρο με αξιόλογες αγιογραφίες του 11ου & 13ου αιώνα.

Αγιος Νικόλαος

ΣΚΟΥΡΑ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Πολιούχος του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος άρχισε να κτίζεται το 1888 και εγκαινιάσθηκε στις 26/12/1914 από τον Επίσκοπο Μονεμβασίας και Λακεδαίμονος Γερμανό Τρωιανό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ναός διατήρησε άθικτη την Αγία Τράπεζα μικρής εκκλησίας που υπήρχε στην θέση αυτή και κατεδαφίστηκε για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

Μοναστήρια

Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Χρυσάφων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ (Μοναστήρι) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 26780
  ΄Ενα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα της Λακωνίας. Περιλαμβάνει αρκετούς λειτουργικούς χώρους. Το καθολικό είναι τρίκογχος σταυροειδής τρουλαίος ναός "αθωνίτικου" τύπου (1620). Κυρίως ναός και νάρθηκας είναι κατάγραφοι από τοιχογραφίες του Γεωργίου Μόσχου. Στα βόρεια του καθολικού έχει κτιστεί ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής (1707).
  Στη βυζαντινή περίοδο, κέντρο της λατρείας των αγίων υπήρξε ο κοντινός σπηλαιώδης ναός, καθολικό της παλαιάς Μονής. Κτήτορες της νέας Μονής υπήρξαν ο Ιερομόναχος και ηγούμενος Κυπριανός καθώς και οι μοναχοί Παρθένιος και Θεοδόσιος. Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή και έτσι απέκτησε προνόμια και πολλά μετόχια. Αξιόλογη ήταν και η πνευματική προσφορά της, καθώς λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό των ραγιάδων Ελλήνων.
Λειτουργεί ως ανδρική κοινοβιακή Μονή.
΄Εχουν γίνει αναστηλώσεις της βόρειας πτέρυγας κελλιών, ολοκληρώνονται οι εργασίες στην ανατολική ενώ στη νότια βρίσκονται εν εξελίξει. Από το 1985 έχουν ξεκινήσει συστηματικές εργασίες στερέωσης, συντήρησης και αποκάλυψης των τοιχογραφιών.
  Στην κοντινή κοινότητα Χρυσάφων και στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζονται σημαντικά μνημεία όπως η Παναγία Χρυσαφίτισσα, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο ναός του Αγ. Δημητρίου, ο ναός του Αγ. Νικολάου κ.ά., βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Το Μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ