gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΑΤΣΑ Χωριό ΛΕΥΚΤΡΑ" .


Προσκυνήματα (4)

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Νικολάου

ΠΛΑΤΣΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
  Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ.
  Ο τρούλος και η τοιχογράφηση που χαρακτηρίζεται από δυο τεχνοτροπικές τάσεις, έγιναν στα μέσα του 14ου αιώνα, ενώ οι τοιχογραφίες του βόρειου κλίτους του ναού ανάγονται στον 15ο αιώνα.
  Στο κεντρικό κλίτος υπάρχει αφιερωματική επιγραφή ενώ άλλες επιγραφές σώζονται σε άλλα σημεία του διάκοσμου.
  Στο τέμπλο διατηρούνται γλυπτά μεσοβυζαντινών χρόνων.
  Ο ναός λειτουργείται μια φορά ετησίως και σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης των κτισμάτων του γύρω χώρου.
  Στην περιοχή της Πλάτσας υπάρχουν και άλλοι βυζαντινοί ναοί όπως η Αγία Παρασκευή με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα και ο Αγιος Δημήτριος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Church of St. Nicholas

  Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Ο τρούλος προστέθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον Κωνσταντίνο Σπανή. Τότε γίνεται και η αξιόλογη τοιχογράφηση που χαρακτηρίζεται από δύο τεχνοτροπικές τάσεις. Αφιερωματική επιγραφή υπάρχει στο κεντρικό κλίτος και άλλες επιγραφές σε άλλα σημεία του διακόσμου. Οι τοιχογραφίες του βόρειου κλίτους του ναού ανάγονται στον 15ο αιώνα. Στο τέμπλο διατηρούνται γλυπτά μεσοβυζαντινών χρόνων.
  Ο ναός λειτουργείται μία φορά ετησίως.
  Έχει γίνει ανακεράμωση της στέγης του ναού και αναστηλωτικές εργασίες για την αποκατάσταση των κτισμάτων του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης έχουν γίνει συγκρατήσεις των τοιχογραφιών.
  Η Πλάτσα παρουσιάζει ενδιαφέρον ως χαρακτηριστικός παραδοσιακός οικισμός της Μεσσηνιακής Μάνης με πολλούς οχυρούς πύργους και σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της ιδιαίτερης αυτής περιοχής. Στον οικισμό υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι ναοί: η Αγία Παρασκευή, σταυρεπίστεγος ναός με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, ο Άγιος Δημήτριος βυζαντινών χρόνων και αρκετοί μεταβυζαντινοί ναοί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Μοναστήρια

Μονή Αγίου Νίκωνα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου ανατολικά, στη θέση "Μεγάλη Πέτρα", βρίσκεται η παλαιά μονή, ιδρυθείσα από τον Αγιο Νίκωνα, με εκκλησία των τριών Ιεραρχών. Η θέση λέγεται "Μεγάλη Πέτρα" εξαιτίας ενός ογκόλιθου που κατρακύλησε από το βουνό και σταμάτησε στη μονή. Στην κορυφή του βουνού, που βρίσκεται ανατολικά του χωριού, και σε υψόμετρο 1209 μέτρων, υπάρχει μοναστήρι που ιδρύθηκε και αυτό από τον Αγιο Νίκωνα. Εκεί βρίσκεται ο ιερός ναός Πέτρου & Παύλου και κάθε χρόνο "στη χάρη τους" οι κάτοικοι του χωριού διανυκτερεύουν στο μοναστήρι, όπου προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό που ονομάζεται "χόνδρος και λείο", αποτελούμενο από χονδροκομμένο, σε λιθόμυλο, σιτάρι και κομμάτια κατσικίσιου κρέατος.

Το κείμενο παρατίθεται το 2002 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ