gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΦΥΛΙΑ Επαρχία ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (10)

Εκκλησίες

Παναγίας Γαργαλιάνων

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ιστορικός ναός στη κεντρική Πλατεία των Γαργαλιάνων ο οποίος θεμελιώθηκε επί Βενετών τον 17ο αιώνα και αποπερατώθηκε στις αρχές του 18ο αιώνα. Στο ναό αυτό εκκλησιάσθηκε ο Μακρυγιάννης το 1825 πριν αναχωρήσει για το Ναβαρίνο. Στον ιερό του ναού σώζεται εικόνα με τις σπαθιές του Ιμπραήμ όταν λεηλάτησε τη πόλη.

Αγιος Αθανάσιος

ΦΙΛΙΑΤΡΑ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΡΑ
  Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό ναό της Μεσσηνίας. Περιλαμβάνει δύο οικοδομήματα, το ναό και το εφαπτόμενο στα δυτικά του κτήριο. Ο ναός ανήκει στο σύνθετο οκταγωνικό τύπο και χαρακτηρίζεται από επιμελημένη τοιχοποιία (πλινθοπερίκλειστο σύστημα με μεγάλους λίθινους σταυρούς στο κάτω μέρος των μακρών τοίχων) αλλά και λιτότητα στις όψεις (περιορισμένος κεραμοπλαστικός και γλυπτός διάκοσμος). Στο εσωτερικό διασώζει ελάχιστες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.
  Στο Μεσαίωνα αποτελούσε το μητροπολιτικό ναό της Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα. Το πρόσκτισμα στα δυτικά του ναού χρησίμευε ως επισκοπικό μέγαρο και πιθανόν -στην ύστερη βυζαντινή περίοδο- και ως αμυντικός πύργος. Το μνημείο χρονολογείται στον 11ο ή -κατά επικρατέστερη άποψη- στο 12ο αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως ναός.
  Ο ναός ήταν ημιερειπωμένος και αποκαταστάθηκε στη σημερινή του μορφή με μεγάλης εκτάσεως αναστηλωτικές εργασίες το 1951.
  Σε κοντινή απόσταση από τους Χριστιάνους αξίζει να επισκεφθεί κανείς:
•τον παραδοσιακό οικισμό της Κυπαρισσίας με το αξιόλογο κάστρο "Αρκαδία", το οποίο κτίσθηκε στη βυζαντινή περίοδο
•στην πόλη των Φιλιατρών τους μικρούς ναούς, της Ανάληψης (13ου αιώνα), του Αγ. Γεωργίου Μπουριάνων (17ου αιώνα) και Παναγίας Βλαχέρνας (α΄μισό 19ου αιώνα).

Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

  Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό ναό της Μεσσηνίας.
  Περιλαμβάνει δύο οικοδομήματα, το ναό και το εφαπτόμενο στα δυτικά του κτίριο.
  Ο ναός ανήκει στο σύνθετο οκταγωνικό τύπο και χαρακτηρίζεται από επιμελημένη τοιχοποιία (πλινθοπερίκλειστο σύστημα με μεγάλους λίθινους σταυρούς στο κάτω μέρος των μακρών τοίχων) αλλά και λιτότητα στις όψεις (περιορισμένος κεραμοπλαστικός και γλυπτός διάκοσμος).
  Στο εσωτερικό διασώζει ελάχιστες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.
  Στο Βυζάντιο αποτελούσε το ναό της Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα και είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
  Το πρόσκτισμα στα δυτικά του ναού χρησίμευε ως επισκοπικό μέγαρο και πιθανόν -στην ύστερη βυζαντινή περίοδο (1204-1460)- και ως αμυντικός πύργος.
  Το μνημείο χρονικά ανήκει στον 11ο ή -κατά επικρατέστερη άποψη- στο 12ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως ναός.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Εξωκκλήσια

Αγία Κυριακή

ΜΟΥΖΑΚΙ (Χωριό) ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ
Εξωκκλήσι χτισμένο στη κορυφή της Αγυιάς πάνω από το Μουζάκι. Στη πίσω πλαγιά του βουνού αρχίζει το δάσος της Μάλης που κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στο Δήμο Γαργαλιάνων.

Μοναστήρια

Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

Γυναικεία Μονή

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ