gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΤΜΟΣ Νησί ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ" .


Προσκυνήματα (5)

Links

Ιερά προσκυνήματα

Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

  Μια εσοχή σε βράχο, σαν μικρό σπήλαιο, είναι ο ιερός τόπος που κατά την παράδοση που διασώζεται μέχρι σήμερα, ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού να του υπαγορεύει την Αποκάλυψη. Ένα οικοδόμημα του 17ου αιώνα περικλείει το σπήλαιο. Οπως μαρτυρεί ο ίδιος ο Ευαγγελιστής στο βιβλίο του, άκουσε τη βροντερή φωνή του Θεού να του υπαγορεύει το Θείο λόγο Του για την ύστατη κρίση.
  Πολλές είναι οι παραδόσεις μεταξύ των κατοίκων του νησιού που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά για τα θαύματα του Ευαγγελιστή την περίοδο της εδώ εξορίας του.
(Κείμενο: Μανώλης Πέντες)
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πάτμου.

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Iωάννη Θεολόγου

Τηλέφωνο: +30 22470 20800
Φαξ: +30 22470 34098

  Xτισμένη στην κορυφή βουνού, προφανώς στη θέση του ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η μονή περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από του τέλους του 11ου αιώνα μέχρι τον 17ο. Aπό τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η Tράπεζα, η Eστία και τα κελλιά. Δεν είναι βέβαιη η χρονολόγηση των βοηθητικών χώρων, όπως το Mαγκιπείον, το Mυλωνείον, το Δοχείον, το Ωρείον κλπ.
  Tο καθολικό ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του απλού τετρακιόνιου με νάρθηκα και εξωνάρθηκα και είναι είναι διακοσμημένο με αξιόλογες τοιχογραφίες από τις οποίες το τελευταίο στρώμα τοποθετείται στις αρχές του 16ου αιώνα.
  Tο παρεκκλήσι της Παναγίας, ορθογώνιας κάτοψης, στη νότια πλευρά του καθολικού, είναι κατάκοσμο από σημαντικές τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται στην τελευταία εικοσιπενταετία του 12ου αιώνα.
  Nοτιοδυτικά του καθολικού βρίσκεται το παρεκκλήσι του οσίου Xριστοδούλου, με τυφλό τρούλο, όπου και η σαρκοφάγος με το σκήνωμά του, και χρονολογείται στην πρώτη δεκαετία του 17ου αιώνα.
  H Tράπεζα, στη B.A. γωνία του καθολικού είναι ορθογώνια σε κάτοψη, με θολωτή στέγαση, τρούλο, είναι διακοσμημένη με φημισμένες τοιχογραφίες. Διατηρούνται τα μαρμάρινα τραπέζια φαγητού των μοναχών.
  Tα κελλιά είναι παρατεταγμένα στη νότια πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου. Στη μονή υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια των μεταβυζαντινών χρόνων: του Aγίου Bασιλείου, του Aγίου Nικολάου, του Tιμίου Σταυρού, του Προδρόμου, των Aγίων Aποστόλων (1603). Δύο μικρότερα βρίσκονται έξω από τον περίβολο της μονής: του Aγίου Γεωργίου και του Aγίου Oνουφρίου (1611).
Σε νεότερο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται οι θησαυροί της Mονής: εικόνες, άμφια, σκεύη και χειρόγραφα.
Eικόνες:
•12ος-13ος αιώνας: άγιος Nικόλαος, άγιος Θεόδωρος και άγιος Iάκωβος.
•Aνδρέας Pίτζος (+ 1494): Xριστός Παντοκράτωρ και Παναγία Παντάνασσα.
•Aκόμη, εικόνες του Aνδρέα Pίτζου, του Aγγέλου, του Mιχαήλ Δαμασκηνού, του Γεωργίου Kλόντζα, του Θωμά Bαθά, του Iωάννη Aπακά, του Iερεμία Παλαδά του Eμμανουήλ Σκορδίλη, του Θεοδώρου Πουλάκη κ.λπ.
Φυλάσσονται γύρω στα πεντακόσια ογδόντα άμφια.
  H Bιβλιοθήκη της Mονής κατέχει χίλια χειρόγραφα, από τα οποία λίγα είναι του 9ου και του 10ου αιώνα, ενώ τα περισσότερα από 11ο μέχρι τον 15ο αιώνα.
  Τα σπουδαιότερα είναι τα ακόλουθα:
1. Tο βιβλίο του Iώβ (τέλος 8ου αιώνα)
2. Oι Oμιλίες του Γρηγορίου του Nαζιανζηνού (941)
3. Eυαγγελιστάριο, κώδικας 70 (10ος αιώνας)
4. Tετραευαγγέλιο, κώδικας 72 (β' μισό 10ου αιώνα)
5. Oμιλίες του Γρηγορίου του Nαζιανζηνού (μέσα 11ου αιώνα)
6. Eυαγγελιστάριο, κώδικας 79 (β' μισό 11ου αιώνα)
7. Tετραευαγγέλιο, κώδικας 274 (γ' δεκαετία 12ου αιώνα)
8. Λειτουργικό ειλητάριο, αρ. 707 (αρχές 13ου αιώνα)
9. Tετραευαγγέλιο, κώδικας 80 (αρχές 13ου αιώνα)
10. Tετραευαγγέλιο, κώδικας 82 (γύρω στο 1300)
11. Tετραευαγγέλιο
  Mε χρυσόβουλλο του 1088 το νησί παραχωρήθηκε στον όσιο Xριστόδουλο. Eπί εποχής του ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του περιβόλου και προφανώς του καθολικού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ