gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΕΝΔΡΟΣ Οικισμός ΚΑΡΔΙΤΣΑ" .


Προσκυνήματα (1)

Εκκλησίες

Ναός Γέννησης της Θεοτόκου ή Επισκοπή Δένδρου Βραγκιανών

ΔΕΝΔΡΟΣ (Οικισμός) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Απέναντι από τον οικισμό Δένδρου Βραγκιανών, σε ένα επίπεδο μέρος κάτω από μεγάλη συστάδα δένδρων φτελιάς, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής και σημείο αναφοράς για τους απανταχού συμπολίτες μας. Η εκκλησία, σύγχρονης κατασκευής είναι κτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού, που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ο παλαιότερος αυτός ναός ήταν έδρα της επισκοπής Ραδοβυζίου -που από τα Βυζαντινά χρόνια υπαγόταν στην αρχιεπισκοπή της Λάρισας- και από εδώ προκύπτει το όνομα Επισκοπή, με το οποίο συχνά αναφέρεται ο ναός από τους κατοίκους της περιοχής.
Στο ναό της Επισκοπής κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, γίνεται πανηγύρι στο οποίο συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος προσκυνητών από όλη τη γύρω περιοχή. Υπάρχει παράδοση ότι αυτή την ημέρα κάθε χρόνο ερχόταν τρεχάτο ένα ελάφι κατά την ώρα της θείας λειτουργίας, έμπαινε στην εκκλησία, προσκυνούσε την εικόνα της Παναγίας και στη συνέχεια έβγαινε και θυσιαζόταν από τους προσκυνητές οι οποίοι και το έτρωγαν. Κάποιο χρόνο το ελάφι άργησε να έλθει. Είχε τελειώσει η λειτουργία και τότε φάνηκε τρεχάτο. Αμέσως οι προσκυνητές το έπιασαν έξω από τον αυλόγυρο της εκκλησίας, χωρίς να το αφήσουν να μπει μέσα για να προσκηνύσει όπως γινόταν κάθε χρόνο και το έσφαξαν κουρασμένο. Από τότε το ελάφι δεν ξαναήρθε...

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ