gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ Χωριό ΚΑΡΔΙΤΣΑ" .


Προσκυνήματα (4)

Εξωκκλήσια

Ζωοδόχος Πηγή

ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Το μικρό αυτό ξωκκλήσι χρονολογείται στα 1647 και έχει αριστουργηματικές τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο ιερομόναχος Σαμουήλ.

Μοναστήρια

Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κορώνης

ΜΟΝΗ ΚΟΡΩΝΗΣ (Μοναστήρι) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 24410 95214, 22250
Φαξ: +30 24410 22251
   Αποτελεί το σημαντικότερο από ιστορική και καλλιτεχνική άποψη μνημείο του Νομού Καρδίτσας, αφού διασώζει ακέραιο το καθολικό του 16ου αιώνα, με την αρχική διακόσμηση του 1587. Η ζωγραφική αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον Ανδρέα Μπούνο, πρόσωπο άγνωστο από άλλες πηγές, αλλά σημαντικής κοινωνικής επιφάνειας, όπως φαίνεται από την ενδυμασία του. Στο ναό της Κορώνας, όπως και στα άλλα καθολικά αγιορείτικου τύπου της περιοχής, είναι εμφανείς οι επιδράσεις του σημαντικότερου πνευματικού και καλλιτεχνικού φάρου της Δυτικής Θεσσαλίας, της μονής Δουσίκου, τόσο στην αρχιτεκτονική του, όσο και στη ζωγραφική του μοναχού Δανιήλ, στην οποία ανιχνεύονται σχέσεις με το έργο του Τζώρτζη στη μονή Δουσίκου.
   Εκτός από την αδιάσπαστη διατήρηση της μοναστικής παράδοσης από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, που συνετέλεσε στην εδραίωση της φήμης της, η μονή Κορώνας έγινε επίσης γνωστή λόγω του ότι απετέλεσε το κέντρο λατρείας του τοπικού νεομάρτυρα μητροπολίτη Σεραφείμ (+1601), του οποίου φυλάσσει την θαυματουργή κάρα.

  Ιερά Μονή Κορώνης ιδρύθη, κατόπιν ευρέσεως της θαυματουργού εικόνος, το 1123 επί Αυτοκράτορος Ιωάννου του Κομνηνού, ως Σταυροπηγιακή, Πατριαρχική και Βασιλική Μονή. Κατεστράφη, άγνωστο πότε, από επιδραμόντας Βαρβάρους και ξαναχτίστηκε στις αρχές του 1500, από τον Ανδρέα Μπούνο.
  Το Καθολικό της Μονής είναι Αθωνικού ρυθμού και αγιογραφήθηκε από το Μοναχό Δανιήλ, μαθητή του Θεοφάνους του Κρητός, το 1587. Αξιοσημείωτες αγιογραφίες είναι, "ο ενταφιασμός της Θεοτόκου", ο κτίτωρ και "η Επίσκεψις". Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο των αρχών του 1700, με ανάγλυφες παραστάσεις στα θωράκια από την Παλαιά Διαθήκη.
  Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας μονάζει και Ηγουμενεύει στη Μονή ο Άγιος Σεραφείμ, που στις 4 Δεκεμβρίου του 1601 μαρτύρησε στο Φανάρι της Καρδίτσας ως Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, του οποίου η τιμία κάρα φυλάσσεται εις την Ιεράν Μονήν. Το ίδιο διάστημα λειτουργεί εδώ μεγάλη του Γένους σχολή, υπό τον Αναστάσιο Γόρδιον. Σε στιγμές μεγάλης τουρκικής πίεσης λειτουργεί "κρυφό σχολειό", κατά την παράδοση.
  Στις 3 Δεκεμβρίου του 1943 η Μονή πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα σπάνια χειρόγραφα της πλούσιας βιβλιοθήκης και πλήθος κειμηλίων. Διεσώθη εκ θαύματος η εικών της Παναγίας της Παμμακαρίστου του Τέμπλου.
  Η Ι. Μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου εις το Γενέσιον της Θεοτόκου και στις 4 Δεκεμβρίου του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Αχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου του θαυματοργού.
  Σήμερα στην Ιερά Μονή βρίσκεται μικρή αδελφότητα μοναχών όπου έχουν επιδοθεί σε αγώνα αναστηλώσεως, έτσι ώστε να βρεί ξανά την παλιά της αίγλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ