gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΚΟΠΕΛΟΣ Δήμος ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ" .


Προσκυνήματα (14)

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Αθανασίου

ΣΚΟΠΕΛΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Ναός Αγίου Αθανασίου του εν τω Αθω ή Αϊνάθωνας: Απέριττος, μικρός ξυλόστεγος ναϊσκος. Υπέρ την είσοδο η χρονολογία ΑΨΞΕ (1765). Μεταξύ των εικόνων που έχουν καταγραφεί ξεχωρίζει η εικόνα του θρήνου με την επιγραφή: «Δέησις του δούλου του Θεού Ιακόβου Ιερομονάχου ΑΦΜΗ (1548) Ιουλίου ιθ' χειρ. Δαβίδ Ιερομονάχου»

Ναός Αγίων Αναργύρων

Στον τύπο των απλών δικιονίων μετά τρούλου ναών, με μεταγενέστερες προσθήκες. Τέμπλο ξυλόγλυπτο του έτους ΑΨΓ' (1703). Έχει πλούσιο διάκοσμο με κληματίδες, λέοντες, πτηνά κ.α. Τα εικονίδια του δωδεκαόρτου και του Χριστού μετά των 12 Αποστόλων σε δύο σειρές χωρίζονται με σπειροειδείς κιονίσκους. Έχει γίνει καταγραφή εικόνων του 17ου, 18ου, 19ου αι.

Ναός Αγίου Νικολάου

Νέος ναός στη θέση παλαιότερου, από τον οποίο διατήρησε το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στα βημόθυρα της Ωραίας Πύλης εικονίζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Στην Ωραία Πύλη η επιγραφή ΔΗΑ CΗΝΔΡΟΜΗC ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΙΕΡΟΜ(ΟΝΑΧΟΥ). Στο τέμπλο εικονίζεται το Δωδεκάορτο, η Μεγάλη Δέησις και οι Δώδεκα Απόστολοι (18ος αιώνας). Στο ναό φυλάσσονται εικόνες 16ου, 17ου, 18ου αι.

Ναός Παναγίας Παπαμελετίου

Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίας του Παπαμελετίου: Κτίσμα του 17ου αιώνα στον τύπο του σταυροειδούς, συνθέτου, τετρακιονίου μετά τρούλου ναού. Από την ανατολική πλευρά του κτιρίου προβάλλει πεντάπλευρος η αψίδα του ιερού. Οι στέγες είναι από σχιστολιθικές φαιές πλάκες (κατά κανόνα οι ναοί της Σκοπέλου στεγάζονται με σχιστολιθικές πλάκες). Στη βόρεια πλευρά του ναού είναι προσκολλημένο μονόκλιτο παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων μετά τρούλου.

Ναός Παναγίας του Κάστρου

Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Ναός Αγίου Μιχαήλ Συνάδων

Εξωκκλήσια

Αη Γιάννης στο Καστρί

ΓΛΩΣΣΑ (Χωριό) ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (Αη Γιάννης στο Καστρί). Βρίσκεται στην κορυφή θαλασσόβραχου με ύψος 100 μ. Για να φτάσει κανείς στον Αη Γιάννη πρέπει να ανεβεί τα 105 σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στο βράχο. Στο βιβλίο των επισκεπτών μπορέι να αφήσει τις εντυπώσεις του για την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησιάς και την μαγευτική θέα από το προαύλιο. Από την Γλώσσα υπάρχει δρόμος του οδηγεί στο Φάρο, το ακρωτήριο Γουρούνι που ονομάστηκε έτσι επειδή το σχήμα του θυμίζει ρύγχος γουρουνιού. Ο περιπατητής θα απολαύσει μια ευχάριστη διαδρομή μέσα σε πολύ πράσινο και περνώντας δίπλα από τη θάλασσα.

Καθεδρικοί ναοί

Ναός Αγίου Ρηγίνου

ΣΚΟΠΕΛΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Για τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για τη Σκόπελο. Μόνο ο βίος του Αγίου Ρηγίνου μας διαφωτίζει. Δεν γνωρίζουμε πότε ιδρύθηκε η χριστιανική εκκλησία της Σκοπέλου, πρέπει να ήταν σημαντική και πολυάνθρωπος γιατί μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. διαμορφώθηκε σε επισκοπή υπό τον Ρηγίνο.

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Δαπόντε

ΣΚΟΠΕΛΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 24240 23230
   Η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας είναι ένα από τα πάμπολα βυζαντινά μνημεία που διασώζονται στη νήσο Σκόπελο. Από τη μονή διασώζεται το καθολικό και ο φρουριακός περίβολος.
   Το καθολικό της μονής που τιμάται στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακίονος με τρούλλο, χωρίς νάρθηκα που χρονολογείται στο τέλος του 18ου αιώνα.
   Σήμερα λειτουργεί ως μονή.

Μονή Αγίας Βαρβάρας

  Η Αγία Βαρβάρα φρουριακή ως προν την εμφάνιση βρίσκεται κοντά στην γυναικεία Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Σε αντίθεση με την Μονή του Προδρόμου που κατοικείται απο τις μοναχές η Αγία Βαρβάρα είναι ακατοίκητη.
  Το καθολικό και οι πολύ ψηλοί τοίχοι του περιβόλου διατηρούνται στην αρχική τους μορφή ωστόσο τα κελιά είναι μεταγενέστερες κατασκευές.
  Η ημερομηνία κατασκευής του Μοναστηριού δεν είναι γνωστή, ωστόσο μια μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε φέρει το έτος 1697 αλλά το πιθανότερο είναι αυτή η επιγραφή να αναφέρεται σε επισκευή του καθολικού και όχι στην οικοδόμηση του Ναού. Η Αγία Βαρβάρα όπως φαίνεται απο την Μονή του Προδρόμου.
  Η κάτοψη του καθολικού που είναι σε σχήμα Τ, οι βαριές αναλογίες που παρατηρούνται και ο διαχωρισμός των τριών μερών του Ναού της Μονής σύμφωνα με τους αρμόδιους αρχαιολόγους της 7ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων μεταξύ των οποίων και η κ. Ασπασία Ντίνα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ναός είναι πολύ παλαιότερος. Το σχέδιο της Μονής αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με άλλους Ναούς της Σκοπέλου. Ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο αλλά οι αναλογίες του τρούλου είναι βαριές.
  Το ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο που κοσμεί την Μονή είναι πολύ παλαιότερα απο την προαναφερθείσα χρονολογία που βρέθηκε στην μαρμάρινη πλάκα. Στη κορυφή του βρίσκεται ο Μέγας Σταυρός και κάτω απο αυτόν σε παράλληλες σειρές η Μεγάλη Δέηση, κληματίδα, 21 εικονίδια των μεγάλων εορτών υπό τοξύλλια, κληματίδα με τους 12 προφήτες και την Θεοτόκο στη μέση και στο τέλος οι εικόνες του τέμπλου.

Μονή Μεταμόρφωσης

Τηλέφωνο: +30 24240 22560

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ