gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ Οικισμός ΑΡΜΕΝΟΙ".


Προσκυνήματα (2)

Εκκλησίες

Αγίου Νικολάου

  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη εκκλησία της Κρήτης καθώς οι τοίχοι της είναι προσεκτικά ζωγραφισμένοι, με έμφαση στις αποχρώσεις του μπλε. Αποτελεί σίγουρα ένα από τα καλύτερα παραδείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στο νησί. Είναι σταυροειδούς αρχιτεκτονικής αλλά τα κύριο κλίτος (ανατολικά προς δυτικά) είναι πολύ μεγαλύτερο και φαρδύτερο από το κάθετο έτσι ώστε η εκκλησία στο εσωτερικό να μοιάζει ορθογώνια. Έχει καμάρες και στις δύο πλευρές της και τα παράθυρα είναι διακοσμημένα με ημικύκλια από πλίνθους. Τα παράθυρα έχουν ένα κεντρικό κίονα με δύο ανοίγματα στ' αριστερά και στα δεξιά για το φως. Η εκκλησία σκεπάζεται με ένα όμορφο, μακρύ κυκλικό θόλο που στηρίζεται στην τομή των κλιτών. Ο θόλος έχει μια οροφή από κεραμίδια και μεγάλα στενόμακρα παράθυρα, πανέμορφα διακοσμημένα με πλίνθους. Στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας υπάρχει ένα μεγάλο πρόσθετο κτίσμα πιο πρόσφατα οικοδομημένο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εξωκκλήσια

Εκκλησία του Αγίου Μάμα

  Στην πλαγιά του βουνού υπάρχει μία σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται ένα εκκλησάκι του Αγίου Μάμα. Τη μέρα της γιορτής του Αγίου προσφέρεται βραστό κρέας από τους χωρικούς. Πιστεύεται ότι αυτό το έθιμο έρχεται αυτούσιο από τις θυσίες ζώων των αρχαίων στο θεό Πάνα. Ευρήματα που αποδεικνύουν θυσίες ζώων έχουν βρεθεί στη σπηλιά.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ