gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑ Χωριό ΖΑΚΥΝΘΟΣ".


Προσκυνήματα (5)

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Θεοτόκου "Αναφωνήτριας"

Η Μονή της Αναφωνήτριας με τον χαρακτηριστικό της πύργο βρίσκεται στην περιοχή του Πλεμοναρίου, στα ΒΔ της Ζακύνθου.

Ιδρύθηκε πιθανώτατα τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο Γ’ Τόκκο Κόμητα Παλατίνο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και από τη σύζυγό του Λάππα.

Βυζαντινής προέλευσης είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της «Αναφωνήτριας», η οποία έφθασε κατά τρόπο θαυμαστό εδώ από την αλωμένη Κωσταντινούπολη (1453).

Στις ημέρες μας η Μονή λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός του ομώνυμου διπλανού χωριού, ο πύργος υφίσταται ως καμπαναριό, ενώ αποτελεί τόπο προσκυνηματικό, λόγω της σύνδεσής του με τον «Άγιο της Συγνώμης» Διονύσιο.

Το κείμενο παρατείθεται από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, όπου αναφέρονται αναλυτικά σχετικές πληροφορίες.

Ιερά Μονή Θεοτόκου "Αναφωνήτριας"

Το μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας στο ομώνυμο χωριό. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και σ' αυτό διατέλεσε ηγούμενος ο Αγιος Διονύσιος.

Anafonitria Monastery

  Η Μονή της Αναφωνήτριας με τον χαρακτηριστικό της πύργο βρίσκεται στην περιοχή του Πλεμοναρίου. Απέχει περίπου 25 χλμ. ΒΔ της πόλης της Ζακύνθου. Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο Γ' Τόκκο Κόμητα Παλατίνο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και από τη σύζυγό του Λάππα.
  Βυζαντινής προέλευσης είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της "Αναφωνήτριας", η οποία έφθασε κατά τρόπο θαυμαστό εδώ από την αλωμένη Κωσταντινούπολη (1453).
  Η Μονή έγινε αδελφάτο από τον ιερομόναχο Ι. Ρωσάνο και το Μοναχό Α. Βλάχο το 1534. Από τότε η Βενετία την παραχωρούσε μαζί με τη μεγάλη της περιουσία ως jus patronato σε πρόσωπα επιφανή. Το 1568 δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Διονύσιο Σιγούρο (Αγιο σήμερα και Προστάτη του νησιού). Εδώ μάλιστα συνέβη η συνάντηση του Αγίου Ασκητή με το φονιά του ίδιου του αδελφού Του, τον οποίο συγχώρησε.
  Τελευταίος κάτοχος της Μονής υπήρξε η οικογένεια Φλαμπουριάρη.
  Οι τοιχογραφίες (όσες έχουν διασωθεί) ιστορήθηκαν πιθανώτατα κατά την ανακαίνιση του 1669, που έγινε με διάταγμα του Μοροζίνι.
  Στις ημέρες μας η Μονή λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός του ομώνυμου διπλανού χωριού, ο πύργος υφίσταται ως καμπαναριό, ενώ αποτελεί τόπο προσκυνηματικό, λόγω της σύνδεσής του με τον "Αγιο της Συγγνώμης" Διονύσιο. Ηδη οι εργασίες συντήρησης & αναπαλαίωσης έχουν ξεκινήσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ελατίων


Μονή Υπεραγάθου

Η ιερά μονή Υπεραγάθου που ανήκει στο Σινά βρίσκεται στο δρόμο πρός το χωριό Αναφωνήτρια και είναι κτισμένη δίπλα σε ενα πανέμορφο δάσος με πεύκα και αιωνόβιες βελανιδιές

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ