gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ Μοναστήρι ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ".


Προσκυνήματα (3)

Μοναστήρια

Μονή Βατοπεδίου

Τηλέφωνο: +30 23770 41488, 23283
Φαξ: +30 23770 41462
  Η Μονή κτίσθηκε στο β΄ μισό του 10ου αιώνα από τρεις μοναχούς τον Αθανάσιο, τον Νικόλαο και τον Αντώνιο, οι οποίοι κατάγονταν από την Αδριανούπολη και χρημάτισαν μαθητές του Αγίου Αθανασίου της Λαύρας. Κτήρια κτίστηκαν σε όλες τις εποχές, μέχρι και τον 19ο αιώνα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά ήσαν τα κτίσματα των βυζαντινών χρόνων, του 18ου και 19ου αιώνα, οπότε η Μονή γνώρισε και την μεγαλύτερη της ακμή.
  Πρόκειται για μεγάλο μνημειακό σύνολο που περικλείεται από υψηλό τείχος και κτίρια οργανωμένα σε σχήμα τριγώνου. Μέσα στην ευρύχωρη αυλή βρίσκεται ο κεντρικός ναός, η σταυρόσχημη τράπεζα και πολλά παρεκκλήσια. Στον κεντρικό ναό σώζονται τα μοναδικά εντοίχεια ψηφιδωτά που υπάρχουν στο ΄Αγιον Ορος, ενώ οι τοιχογραφίες του, ζωγραφισμένες στα 1312, αποδίδονται στον φηφισμένο Εμμανουήλ Πανσέληνο από την Θεσσαλονίκη.
  Η Μονή κατοικείται σήμερα από 50 περίπου μοναχούς και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μεγάλο οικοδομικό οργασμό προκειμένου να αναστηλωθούν τα μεγάλα κτίρια.
  Εκτός από τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, η Μονή διαθέτει μεγάλο αριθμό φορητών εικόνων , χειρογράφων και ιερών σκευών μοναδικής αξίας. Είναι ανοικτή για όλους τους επιστήμονες του κόσμου σε όλους τους τομείς, εφόσον βέβαια υπάρξει πρώτα συνεννόηση με την Μονή και την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ