gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΥΤΙΛΗΝΗ Πόλη ΛΕΣΒΟΣ".


Προσκυνήματα (5)

Καθεδρικοί ναοί

Ναός Αγίου Αθανασίου

Τηλέφωνο: +30 22510 22.677
  Ο Μητροπολιτικός ναός της Μυτιλήνης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι αφιερωμένος στον Αγιο Αθανάσιο. Χρονολογείται στο τέλος του 16ου αιώνα - αρχές του 17ου και είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρουλαίας βασιλικής. Εσωτερικά είναι κοσμημένος με τοιχογραφίες που διακρίνονται για τις επιδράσεις της αναγεννησιακής ζωγραφικής. Από τα ωραιότερα δείγματα της μεταβυζαντινής ξυλογλυπτικής στη Λέσβο αποτελεί το τέμπλο του ναού, το οποίο συντηρείται. Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει το κωδωνοστάσιο του ναού με έντονα γοτθικά στοιχεία.
  Εντός του ναού φυλάσσεται ακέραιο το σκήνωμα του Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της πόλης, που αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα.

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου

Βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης, οικοδομημένος στο τέλος του 16ου αιώνα σε σχήμα σταυροειδές, τρίκλιτης βασιλικής. Είναι αφιερωμένος στον ´Αγιο Αθανάσιο και στον Ναό φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου-προστάτη της πόλης. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ωραιότερα έργα της Μεταβυζαντινής περιόδου ( 1738 ), ενώ επίσης μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η εικόνα του Ιησού είναι ( Μικρασιατικό κειμήλιο του 16ου αιώνα ).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Εκκλησίες

Ναός Αγίου Θεράποντα

Τηλέφωνο: +30 22510 22561
  Ο Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα δεσπόζει στην πόλη της Μυτιλήνης λόγω του επιβλητικού του όγκου, αλλά και κυρίως λόγω της πρωτοτυπίας του αρχιτεκτονικού του ρυθμού. Η ανέγερση του μνημείου ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα από την τότε ακμάζουσα χριστιανική συνοικία και ολοκληρώθηκε το 1935. Αρχιτέκτονας ήταν ο Αργύρης Αδαλής, μαθητής του Τσίλλερ.
  Ο ρυθμός βασίζεται στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδή, αποτελεί όμως σύνθεση στοιχείων από τα τότε σύγχρονα ρεύματα που κυριαρχούσαν στη Δύση (μπαρόκ, ροκοκό, νεοκλασικισμός κ.α.). Κυρίαρχα είναι και τα γοτθικά στοιχεία που προσδίδουν στο μνημείο επιβλητικότητα και ιδιαίτερο ύφος.
Ιστοσελίδα Υπουργείου Πολιτισμού

Αγίου Θεράποντα

Αποτελεί επιβλητικό σημείο αναφοράς στην περιοχή του λιμανιού και είναι ο μεγαλύτερος Ναός της πόλης. Χτίστηκε το 1860 σε ρυθμό σταυροειδές Βυζαντινό, ενώ ανάμεσα στις αξιόλογες εικόνες ξεχωρίζουν δυο Βυζαντινές, του Ιησού Χριστού (14ος αιώνας ) και του Ιωάννη Θεολόγου ( 15ος αιώνας ).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Αγίων Θεοδώρων

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης και είναι χτισμένη στο άκρο της αρχαίας πόλης. Οικοδομήθηκε κατά την Βυζαντινή εποχή και ανοικοδομήθηκε το 1759 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, κατόπιν καταστροφής από πυρκαγιά . Στο εσωτερικό τηε υπάρχουν καταπληκτικές αγιογραφίες και εκκλησιαστικά ( ξυλόγλυπτα ) αντικείμενα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ