gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΔΡΑΜΑ Πόλη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ".


Προσκυνήματα (4)

Εκκλησίες

Ναός Αγίας Σοφίας

  Το μνημείο, μισοχωμένο στο έδαφος, με επιχρισμένες όλες σχεδόν τις επιφάνειές του εσωτερικά και εξωτερικά, και με την προσθήκη μεταγενέστερου προθαλάμου και κωδωνοστασίου (αρχικά μιναρέ) δεν δίνει πολλές πληροφορίες. Πρόκειται για ένα τετράπλευρο εξωτερικά οικοδόμημα με μονόρριχτες στέγες στο βόρειο και νότιο τμήμα και ψηλό οκτάπλευρο τρούλο που στηρίζεται σε εμφανή τετράπλευρη βάση. Η αρχική τοιχοποιία διακρίνεται μόνο στην ανατολική πλευρά. Χρονολογείται μάλλον στον 10ο αιώνα μ.Χ.
  Στα πλαίσια αναστήλωσης του μνημείου έγινε αποκατάσταση της ανατολικής όψης. Ο ναός λειτουργεί κανονικά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Ιερός Ναός Ταξιαρχών

  Παλαιολόγειος μονόχωρος καμαροσκεπής ναός που συνδέεται ανατολικά με κλίμακα ανόδου στο φρούριο με είσοδο στη νότια πλευρά του ναού. Ο ναός έχει υποστεί πολλές ανακατασκευές (1861-1892), παραμένουν όμως άθικτοι οι τοίχοι. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος χρονολογείται πριν από τα μέσα του 14ου αιώνα.
  Ανασκαφική έρευνα στη νότια και ανατολική πλευρά αποκάλυψε τμήμα του τείχους της πόλης που συνδεόταν με τους Ταξιάρχες και κτιστή κλίμακα ανόδου σε πυργόσχημο τμήμα του τείχους. Αποδείχθηκε επίσης ότι ο ναός ενσωματώθηκε μεταγενέστερα στο τείχος. Στα πλαίσια της αναστήλωσης του ναού, ο οποίος σήμερα δεν λειτουργεί, έγινε αποκατάσταση του τέμπλου και συντήρηση των τοιχογραφιών.

Το εκκλησάκι των Ταξιαρχών

Σώζεται από την εποχή των Παλαιολόγων. Πρόκειται για ναό του τύπου μονόχωρης βασιλικής με ορθογώνιο σχήμα, που βρισκόταν σε επαφή με το βυζαντινό τείχος κοντά στην ανατολική του πύλη, καθιστώντας τους Ταξιάρχες, πιθανόν, φύλακες της πόλης. Στην πλευρά του ναού εντύπωση προκαλεί εντοιχισμένη ανάποδα λατινική επιγραφή, ενώ στο εσωτερικό σώζονται τμήματα τοιχογραφιών με τον κύκλο των Παθών του Χριστού, με τους Ταξιάρχες και τις μορφές δύο Ιεραρχών στην κόγχη του Ιερού. Το εκκλησάκι λειτουργεί και είναι επισκέψιμο στις 8 Νοεμβρίου.

Αγιος Παντελεήμονας

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ