gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΦΕΡΕΣ Κωμόπολη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ".


Προσκυνήματα (5)

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας

Στις Φέρες, εικοσιεννέα χλμ βορειανατολικά της Αλεξ/πολης και δίπλα στον ποταμό Έβρο, τοποθετείται η βυζαντινή πόλη Βήρα. Η Βήρα συνδέθηκε στενά με το όνομα του Σεβαστοκράτορα Ισαάκιου Κομνηνού. Στα 1151-52 ανέγειρε στην παραποτάμια πόλη τη μονή της Κοσμοσώτειρας και εγκατέλειψε τον κοσμικό βίο. Από την οχυρή μονή, σήμερα σώζεται το καθολικό της (κεντρικός ναός) ένα από τα καλύτερα δείγματα κομνήνειας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και τα θεμέλια ή τμήματα τριών από τους έξι πύργους των τειχών της. Ο τύπος του ναού είναι δικιόνιος εγγεγραμμένος σταυροειδής (δηλαδή σχηματίζει τετράγωνο με δύο διπλά στηρίγματα, στο οποίο εγγράφεται σταυρός.) Στο εσωτερικό διατηρούνται θαυμάσιες τοιχογραφίες κομνήνειας περιόδου, που απηχούν την τέχνη της Βασιλεύουσας. Στον αυλόγυρο του ναού εκτίθενται διάφορα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Εκκλησίες

Ναός Παναγίας Κοσμοσώτειρας

'Eχει χαρακτηριστεί ως "Το λαμπρότερο εκκλησιαστικό μνημείο στη Δυτική όχθη του 'Eβρου Ποταμού".
'Eχει ανεγερθεί το 1152 από Κωνσταντινουπολίτες και λειτουργήθηκε συνέχεια για περισσότερο από 200 χρόνια. 'Eγινε τζαμί μετά την κατάληψη των Φερών από τους Τούρκους, οι οποίοι κάλυψαν με αμμοκονίαμα τις τοιχογραφίες και έκαναν προσθήκες εσωτερικά και εξωτερικά με την οικοδόμηση ενός μιναρέ στην βορειοδυτική πλευρά του. Μετά την απελευθέρωση των Φερών το 1920, άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του Ναού και της επαναφοράς στην πρώτη του κατάσταση.
Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και ανήκει στο τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς τρούλους έχει διάμετρο 7 μέτρων και το ύψος του από το έδαφος είναι όσο και το πλάτος 1 προς 1 που συμβολίζει την αρμονία του κόσμου. Η εικονογράφηση του αποτελεί το μοναδικό δείγμα της τέχνης της σχολής της Κωνσταντινούπολης κατά τον 12ο αιώνα και αποπνέει μεγαλοπρεπή σοβαρότητα.
Ξεχωρίζουν στον βόρειο και στον νότιο τοίχο του ναού με εμφανίσεις στρατιωτικών βυζαντινών αγίων τέσσερις μορφές αποδίδουν τις μορφές του αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού και των γιών του Ιωάννη Ανδρόνικου και Ισαάκιου που είναι και ο κτήτορας της Μονής.
Εξωτερικά η κοκκινωπή πέτρα δίνει ρόδινη όψη στην εκκλησιά την οποία ο λαός των Φερών αποκαλούσε "Αγία Σοφιά" γιατί του έφερνε στο νου τη Μεγάλη Εκκλησία της Πόλης.
Στο νότιο μέρος της Ανατολικής εξωτερικής πλευράς του Ναού, ο επισκέπτης μπορεί να δει εντοιχισμένο ανάγλυφο μονοκέφαλου αετού που ήταν το σύμβολο της αυτοκρατορικής οικογένειας και τούτο φανερώνει πως κάποιο μέλος της, ο κτήτορας Ισαάκιος έχει ταφεί στο χώρο του Ναού.
Γύρω από τον Ναό, που αποτελούσε το Καθολικό της Μονής, διατηρούνται ίχνη του τείχους που περιέλειε όλο τον χώρο της, καθώς και 2 πύργοι, ένας από τους οποίους χρησιμοποιείται ως καμπαναριό της εκκλησίας.
'Oλο το συγκρότημα της Μονής, υδρεύονταν με άριστα οικοδομημένο, από τον Ισαάκιο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε. "πολλοίς ιδρώσιν και δαπάνη πολλών νομισμάτων"
Κομμάτια αυτού του υδραγωγείου σώζονται στην είσοδο της πόλης και στην παρακείμενη ρεματιά.
Σήμερα η Παναγία η Κοσμοσώτειρα, συνιστά ομώνυμο πνευματικό ίδρυμα που αποτελεί προσκύνημα και τόπο λατρείας των απανταχού της γης Θρακών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Η πολιτεία που κτίστηκε γύρω από μια Βυζαντινή εκκλησία

Παναγία Ελευθερώτρια

Η έλλειψη σύγχρονου λατρευτικού χώρου, αντιμετωπίστηκε με την ανέγερση του περικαλλούς Ναού της "Παναγίας Ελευθερώτριας", που κοσμεί την πόλη του Διδυμοτείχου και είναι αφιέρωμα της εκκλησίας και των πιστών του Διδυμοτείχου, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την απελευθέρωση της πόλης, τον Μάιο του 1920.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ