gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΣΥΡΟΣ Πόλη ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Προσκυνήματα (5)

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Δημητρίου

  Ο Άγιος Δημήτριος είναι η εκκλησία που με τις καμπάνες της καλωσορίζει τους επισκέπτες στο νησί κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι. Το άκουσμα της καμπάνας είναι το σημάδι πως το ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Η θέα της πόλης διαδέχεται τη μονοτονία του ορεινού τοπίου. Οι πρώτες εντυπώσεις για το νησί αλλάζουν αμέσως. Η ίδρυση του ναού στο συγκεκριμένο σημείο συνδέεται με την εύρεση της εικόνας του Αγίου σε κάποιο βράχο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Αγίου Νικολάου

  Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται λίγο πριν τη συνοικία Βαπόρια και είναι το καύχημα της μεγαλοαστικής Ερμούπολης.
  Θεμελιώθηκε το 1848. Πραγματικά επιβλητικός ναός, με τις πλατιές σκάλες, το γαλάζιο τρούλο και τα μεγαλόπρεπα καμπαναριά του. Είναι τύπου βασιλικής με τρούλο και διαθέτει ένα απ' τα ωραιότερα μαρμάρινα τέμπλα, έργο του γλύπτη Γ. Βιτάλη. Επίσης καλλιτεχνήματα αποτελούν οι μαρμάρινοι άμβωνας και επισκοπικός θρόνος. Ο ναός είναι πλούσια διακοσμημένος.
  Μπροστά στην εκκλησία υπάρχει το μνημείο του «Άταφου Aγωνιστή». Eίναι το πρώτο μνημείο που στήθηκε για τους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας στα 1889, έργο του αρχιτέκτονα O. Bιτάλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Αναστάσεως

  Η εκκλησία της Ανάστασης βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Δήλι. Είναι από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του νησιού αφού ξεχωρίζει στην κορυφή του ενός λόφου όπως άλλωστε και ο καθολικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον απέναντι λόφο. Θεμελιώθηκε το 1873 με σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Ελευθεριάδη και εγκαινιάστηκε το 1909. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο με τρεις κόγχες να προεξέχουν στην ανατολική πλευρά του. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τρία κλίτη που χωρίζονται με τοξοστοιχίες. Το τέμπλο, ο άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος είναι από ξύλο. Τοιχογραφίες υπάρχουν μόνο στο ιερό και στον τρούλο. Τα χρώματα είναι απαλά και κυριαρχεί το γαλάζιο. Η θέα από την Ανάσταση είναι μαγευτική. Κάτω από την εκκλησία απλώνεται η Ερμούπολη και το λιμάνι ενώ ακριβώς απέναντι διακρίνεται ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Το Πάσχα στην εκκλησία αυτή γίνεται πραγματικός πόλεμος από τα βεγγαλικά που όμως προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Ευαγγελίστριας

  Ο ναός αυτός είναι καθολικός και χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη θέση που χτίστηκε υπήρχε παλαιότερος ναός. Ο Γρηγόριος Στέφανος, πρόξενος της Αυστρίας ξανάχτισε το ναό στα 1829 με σχέδια του Τήνιου αρχιτέκτονα Χ. Σήμο. Ο τάφος του Γ. Στέφανου βρίσκεται στο κέντρο της εκκλησίας. Δεν είναι η μητρόπολη των καθολικών όπως συχνά λέγεται, αλλά ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Μαρμάρινοι κίονες χωρίζουν το ναό σε τρία κλίτη. Το εσωτερικό της είναι λιτό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

  Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι γνωστή ως η "εκκλησία των Ψαριανών", από το όνομα της συνοικίας "Ψαριανά" στην οποία βρίσκεται. Χτίστηκε στα 1828 με χρήματα του Υδραίου Θεόδωρου Πλατανίτη, ο οποίος ανέλαβε να την αφιερώσει στους κατοίκους και από τα εισοδήματά της να παραλάβει μόνο τα χρήματα που δαπάνησε για την κατασκευή της. Έτσι στα 1832 η εκκλησία παραχωρήθηκε στο κοινό. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20 Αυγούστου 1850. Είναι τρίκλιτη βασιλική και το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με ξυλόγλυπτο θόλο, άμβωνα και επισκοπικό θρόνο. Στο ναό φυλάσσεται ένα πολύ σπουδαίο έργο τέχνης. Είναι το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο μεγάλος ζωγράφος υπογράφει : "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας". Κατά πάσα πιθανότητα η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε από τη Βενετία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ