gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ Κωμόπολη ΚΑΡΔΙΤΣΑ".


Προσκυνήματα (1)

Μοναστήρια

Μονή Αγίας Τριάδας Βουνεσίου

  Δύο περίπου χιλιόμετρα ΒΑ της κοινότητας, υπάρχει το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή του μοναστηριού "εκτίσθη έτει 1858 υπο Αθανασίου Ιεροκήρυκος εκ Γραλίστης Αγράφων". Οι προφορικές μαρτυρίες το θέλουν να κτίσθηκε στη θέση άλλης εκκλησίας κατά μια πληροφορία του 14ου αιώνα.
  Ο ναός είναι αθωνίτικου τύπου, τετρακίονο, σύνθετου τύπου και περικλείεται από ψηλό πέτρινο τείχος. Στις εισόδους του μοναστηριού υπάρχουν σημαντικές λιθανάγλυφες παραστάσεις μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει εκείνη της δυτικής εισόδου η οποία παριστάνει 4 ανθρωπάκια να μεταφέρουν στους ώμους τους ένα ψηφίο με τη σειρά, 1 - 8 - 5 - 8, ημερομηνία που κτίσθηκε το μοναστήρι.
  Το 1938 ο μητροπολίτης Ιεζεκιήλ μετέτρεψε τα κελιά του μοναστηριού σε Σανατόριο Φυματικών, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικά ένα ειδικό νοσοκομείο στα Αγραφα το οποίο λειτούργησε μέχρι τα 1941 και εξυπηρέτησε φυματικούς από τη δυτική κυρίως Θεσσαλία.
  Το 1943 οι Ιταλοί κατακτητές στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στα Αγραφα, πυρπόλησαν το μοναστήρι - σανατόριο και το κατέστρεψαν ολοσχερώς, ενώ σώθηκε μόνο η εκκλησία.
  Σήμερα το μοναστήρι αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και λιθανάγλυφα. Από το 1992 στο χώρο πραγματοποιείται το Αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών κάθε Δευτέρα της πεντηκοστής που γιορτάζεται η Αγία Τριάδα. Στους επισκέπτες προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, ντόπιο κρασί και τσίπουρο.
  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης του μνημείου, αλλά δυστυχώς από το 1994, ακόμα δεν έχει παραδοθεί η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Πρόσφατα δημοπρατήθηκε η ασφαλτόστρωση δρόμου που θα διευκολύνει την οδική πρόσβαση των επισκεπτών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ