gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Χαρακτηριστικά του τόπου για το τοπωνύμιο: "ΗΡΑΚΛΕΙΟ Νομός ΚΡΗΤΗ".


Χαρακτηριστικά του τόπου (4)

Ανάμεικτα

Κλίμα

  Ο νομός Ηρακλείου με τις 300 ημέρες ηλιοφάνειας διαθέτει ένα από τα πλέον υγιεινά κλίματα της Ευρώπης.
  Το εύκρατο μεσογειακό κλίμα επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού, αλλά τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζονται χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχοπτώσεις είναι υψηλές στα ορεινά και στις βόρειες περιοχές. Επικρατέστεροι άνεμοι είναι οι βορειοδυτικοί, ενώ το καλοκαίρι το "μελτέμι", ένας βόρειος άνεμος εξασφαλίζει ικανοποιητική δροσιά και ιδανικές συνθήκες για τους φίλους του Surfing. Συχνά το καλοκαίρι φυσάει ο "Λίβας" ένας καυτός νότιος άνεμος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Μύθος & Φύση

  Ίσως σε κανένα άλλο μέρος της Γης η Φύση και ο Μύθος, δεν συνταίριαξαν τόσο όσο στην Κρήτη.
  Στον Μινωικό Πολιτισμό και στην λατρευτική του σχέση με την φύση οφείλεται η απαρχή των Μύθων της αρχαίας Ελλάδας και των θρύλων που επιζούν ακόμα και σήμερα στις παραδόσεις των χωριών του νομού Ηρακλείου.
  Εδώ είναι που οι δυνάμεις και εκφράσεις της φύσης αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ενσαρκώνονται σε ιδιότητες μυθικών προσώπων. Εδώ στο ιερό βουνό της Ίδης αναγεννιέται κάθε άνοιξη ο μέγιστος των θεών ο Δίας. Στο ίδιο αυτό βουνό, στα μικρότερα Γιούχτα και Αστερούσια και στις αναρίθμητες μικρές κοιλάδες και λόφους που δημιουργούνται από την πλούσια γεωμορφολογία του τόπου, αναπτύσσεται μια αξιόλογου πλούτου και σημασίας χλωρίδα και πανίδα που ευνοείται και από τις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
  Εξαιρετικού ενδιαφέροντος οικοσυστήματα αναπτύσσονται στους μεγάλους ορεινούς όγκους του νομού, πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα.
  Στο οικολογικό πάρκο του Γιούχτα υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αρπακτικών του ευρωπαϊκού χώρου. Πάνω από 2100 αυτοφυή φυτά από οποία περίπου 300 είναι ενδημικά δημιουργούν ένα τέτοιο φυσικό πλούτο που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του τόπου κατά την αρχαιότητα σαν την "Γη των Μακάρων".
  Ειδικά την άνοιξη όλος ο νομός Ηρακλείου είναι ένας απέραντος πανέμορφος κήπος που προετοιμάζει να πλουτίσει το καλοκαίρι με μια ατμόσφαιρα διάχυτη από υπέροχα αρώματα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που τα ονόματα και οι ιδιότητές τους βρίσκουν τις ρίζες τους στην θεοποίηση της φύσης και την στενή σύνδεση των κρητικών θρύλων με τις γονιμοποιητικές της δυνάμεις.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Παράδοση & Σύγχρονος Λαϊκός Πολιτισμός

  Το Ηράκλειο και οι ανεπτυγμένες περιοχές του ζουν στους ρυθμούς μιας σύγχρονης κοσμοπολίτικης ζωής.
  Δίπλα σ’ αυτήν την καθημερινή πραγματικότητα συνυπάρχουν δημιουργικά όλα αυτά τα στοιχεία που προσδιορίζουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της λαϊκής κρητικής παράδοσης.
  Τα υλικά και πνευματικά εκείνα στοιχεία τα ήθη και έθιμα, οι αρχαίες συνήθειες, που κάνουν τη ντόπια λαϊκή παράδοση με την ευρωστία της να αναδεικνύεται σε μια ανεξάντλητη σύγχρονη πολιτιστική οντότητα. Εκφράσεις αυτού του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού, συνέχεια της μακρόχρονης πλούσιας λαϊκής κρητικής παράδοσης είναι οι αναρίθμητες γιορτές και πανηγύρια στις οποίες επιβιώνουν πανάρχαια στοιχεία και συμπεριφορές. Σ’ αυτές αναδεικνύεται ο πλούτος της μουσικής και της λαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης του τόπου.
  Είναι η πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή σε παραδοσιακούς τομείς δημιουργίας όπως η ξυλογλυπτική, η υαλουργία, η υφαντουργία, η μεταλλοτεχνία, η χρυσοχοϊα όπου επιβιώνει η φρεσκάδα και η επινοητικότητα που κληροδότησε ο Μινωικός Πολιτισμός.
  Είναι η ανεπανάληπτη τεχνική ικανότητα των αγγειοπλαστών του Θραψανού που δημιουργούν στα ίχνη της μεγάλης κεραμικής παράδοσης των Μινωιτών. Είναι οι εξαιρετικής ομορφιάς βυζαντινές εικόνες των εργαστηρίων αγιογραφίας του Ηρακλείου που συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση της Κρητικής Σχολής.
  Είναι πάνω απ’ όλα οι απλές καθημερινές απολαύσεις και συνήθειες στις οποίες επιβιώνουν τα χαρακτηριστικά και ρυθμοί ζωής που απόλαυσαν και ύμνησαν οι τυχεροί ταξιδιώτες της αιώνιας κρητικής γης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Φιλοξενία & Διατροφή

  Μόλις ο επισκέπτης έρθει σ’ επαφή με τους ανθρώπους του τόπου μας θα καταλάβει ότι δεν προσφέρει μόνο την ιστορία του, τη φύση, τον ήλιο και τη θάλασσά του. προσφέρει κυρίως μια αίσθηση ελευθερίας και ρυθμών ζωής πανάρχαιων και απολαυστικών, συνδυασμένα με την απλόχερη προσφορά του Κρητικού που στο πέρασμα των χρόνων έμαθε να τιμά τον επισκέπτη του με τη φιλοξενία που γι’ αυτόν δεν είναι απλά μια συμπεριφορά συνήθειας, αλλά προσφοράς. Σ’ αυτά τα πλαίσια της ιερής προσφοράς της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν και ο πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των κρητικών με ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά γίνονται η βάση για την κρητική κουζίνα που τα τελευταία χρόνια μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και την διατροφική της αξία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ηρακλείου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ