gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΗΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (1)

Σελίδες επίσημες

Ο τόπος και οι άνθρωποι

ΤΗΝΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η Τήνος υπήρξε πρωτοπόρα στον θρησκευτικό - προσκυνηματικό τουρισμό. Η εύρεση της εικόνας, η ανέγερση του καλλιμάρμαρου ναού που τη στέγασε και η βελτίωση της θαλάσσιας συγκοινωνίας μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, είχαν πολύπλευρες οικονομικο-κοινωνικές επιδράσεις στην εξέλιξη του νησιού. Η υπερανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, είχε ως συνέπεια την οικιστική και πληθυσμιακή υπερτροφία της πόλης σε βάρος των χωριών. Εν μέρει όμως περιόρισε τη μετανάστευση και συνέβαλε στην παραμονή των Τηνιακών αν όχι στα χωριά τους, τουλάχιστον στο νησί. Σε διάστημα 40 ετών (1940 - 1981) πληθυσμός του νησιού μειώθηκε κατά 32%. Η πόλη κατά το 1940 συγκέντρωνε το 25% των κατοίκων του, ενώ σήμερα ο πληθυσμός της αντιπροσωπεύει το 75% περίπου του συνολικού.
  Ο λαογραφικός και πολιτιστικός πλούτος της Τήνου έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να προέρχεται από την ορθόδοξη και καθολική παράδοση, αφού στο νησί υπήρχε πάντοτε σημαντικός αριθμός κατοίκων δυτικού δόγματος.
  Η Τηνιακή διάλεκτος ανήκει βασικά στα βόρεια ελληνικά ιδιώματα και κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αποβολή των φωνηέντων και των διφθόγγων των συλλαβών των λέξεων, η μετατροπή των συμφώνων (πχ. Γλέπουν αντί βλέπουν), η αποβολή των άτονων (π.χ. κτλώ αντί κουτουλώ) , η μετατροπή του -ο σε -ου κ.α. Όμως η επίδραση του δυτικού στοιχείου είναι εμφανής και στα ονόματα των ανθρώπων.
  Κοινό γνώρισμα των Τηνίων, ορθόδοξων και καθολικών, είναι η βαθιά θρησκευτικότητά τους και η ιδιαίτερη αγάπη τους προς την Παναγία.
  Οι κάτοικοι της Τήνου ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Σήμερα στα χωράφια παράγεται βρώμη, κριθάρι, βίκος, καλαμπόκι και τριφύλλι ενώ στους οπωρώνες αναπτύσσονται λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, αχλαδιές, ροδιές, κορομηλιές κ.α. Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες ελαιόδεντρα και συκιές και μερικές εκατοντάδες στρέμματα αμπέλου παράγουν εξαιρετικό άσπρο και κόκκινο κρασί. Παράγονται ακόμη φασόλια και άλλα όσπρια, κηπευτικά, εσπεριδοειδή και οπωροφόρα.
  Μέχρι τον περασμένο αιώνα ανθούσε η μεταξοσκωληκοτροφία. Η εκτροφή βοοειδών και κατά δεύτερο λόγο των χοίρων, των πουλερικών και των αιγοπροβάτων είναι ασχολίες των κτηνοτρόφων της Τήνου. Επίσης οι κάτοικου ασχολούνται με την εκτροφή περιστεριών, την αλιεία, τη μελισσοκομία, το κυνήγι και με διάφορες βιοτεχνίες. Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στρέφεται στον τουριστικό τομέα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ