gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΕΙΜΑΡΑ Χωριό ΑΛΒΑΝΙΑ" .


Βιογραφίες (2)

Αγωνιστές του 1821

Σπυρομήλιος

ΧΕΙΜΑΡΑ (Χωριό) ΑΛΒΑΝΙΑ
1800 - 1880
(Χειμάρρα, 1800 - Αθήνα, 1880 )
  Στρατιωτικός, αγωνιστής του 1821 με σημαντική συμμετοχή στη Β´ πολιορκία του Μεσολογγίου. Πολιτικός την εποχή του Όθωνα και απομνημονευματογράφος. Σπούδασε τη στρατιωτική τέχνη στη Νεάπολη της Ιταλίας. Έλαβε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναύπλιο και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Έγινε αρχηγός της προσωπικής φρουράς του Δ.Υψηλάντη. Ως Καποδιστριακός γνώρισε διώξεις από την Αντιβασιλεία του Όθωνα. Στο διάστημα 1840-44 ήταν διοικητής της Σχολής Ευελπίδων και συμμετέσχε ενεργά στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Για την ανάμειξή του στα απελευθερωτικά κινήματα του 1854 διώχτηκε από το «Υπουργείο Κατοχής» του Μαυροκορδάτου. Ως το 1876 ανέλαβε ξανά τέσσερες φορές του Υπουργείο Στρατιωτικών, ονομάστηκε σύμβουλος Επικρατείας (1868-72) και πρόεδρος της Βουλής (1872 ). Στα Απομνημονεύματα του κατέγραψε τα ιστορικά γεγονότα της β´ πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Μήλιος, Ζάχος

1805 - 1860
(Χειμάρα,1805 - Θήβα,1860)
  Στρατιωτικός της επαναστατικής και της οθωνικής περιόδου. Το 1824 συνόδευσε τον αδελφό του Σπυρομήλιο στην εκστρατεία του Μαυροκορδάτου εναντίον του Ομέρ Βρυώνη στη Δυτική Ελλάδα. Συμμετείχε σε μάχες κατά του Κιουταχή, πολέμησε στο Μεσολόγγι και έλαβε μέρος στην Έξοδο. Πολιτικά στοιχήθηκε αρχικά με την παράταξη του Μαυροκορδάτου και μετά με το ρωσικό κόμμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ