gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΕΛΙΝΟ Επαρχία ΧΑΝΙΑ" .


Βιογραφίες (8)

Μουσικοί

Γιάννης Ρηγάκης

ΓΑΥΔΟΣ (Χωριό) ΚΡΗΤΗ
1882 - 1966
Γεννήθηκε στην Γαύδο και από δέκα χρονών κατοίκησε στον Βουτά Σελίνου. Από μικρός στα βάσανα της ζωής, έκανε πολλές δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Ακούγεται σήμερα σαν αξιόλογος δεξιοτέχνης, έλαβε μέρος σε πολλές διασκεδάσεις της εποχής εκείνης σε όλο το Σέλινο. Συνεργάτες του ο Κλειναντώνης, ο Τοπολιανός κ.α.
Επιμέλεια κειμένων: Κώστας Βασιλάκης

Μανώλης Θεοδωράκης (Θεοδωρομανώλης)

ΕΠΑΝΩΧΩΡΙ (Χωριό) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
1778 - 1818
Καταγόταν από το Επανοχώρι Σελίνου, απο τα Μαραγκιανά, μια μικρή γειτονιά της κοινότητας αυτής. Ο ίδιος λεγόταν Μαραγκάκης, άλλαξε όμως το επίθετό του από το όνομα του πατέρα του που λεγόταν Θεόδωρος. Τραγικό το τέλος του, μιας και σκότωσε τον Τούρκο Εμίν Βεργέρη μόνο και μόνο για να μην αφήσει την οικογένεια του στα χέρια αυτού του αιμοβόρου γενίτσαρου. Συνελήφθη από τους Τούρκους στο οροπέδιο του Ομαλού όπου και θανατώθηκε. Η λαϊκή παράδοση όμως εξυμνεί τα κατορθώματα του και την καλλιτεχνική του αξία ώς και σήμερα.

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της cretan-music.gr


Αντώνης Τζιάκης

ΚΑΚΟΔΙΚΙ (Χωριό) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
1890 - 1952
Καταγόταν από το Κακοδίκι Σελίνου, από τους ενεργούς επαγγελματίες λυράρηδες της εποχής του, έπαιξε σε καθολική έκταση της επαρχίας Σελίνου, ακόμα και στην γειτονική επαρχία Σφακίων. Μετρημένος καλλιτέχνης με φήμη που φτάνει ώς τις μέρες μας και με πλουσιότατο ρεπερτόριο.
Επιμέλεια κειμένων: Κώστας Βασιλάκης

Γιάννης Κουρμουλάκης

ΚΑΝΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
1884 - 1959
Από τους ξενιτεμένους μουσικούς της Κρήτης ήταν ο Γιάννης Κουρμουλάκης. Καταγόταν από την Κάνδανο και σε ηλικία είκοσι ετών πρωτόπιασε μια παλιά λύρα στα χέρια του. Στα εικοσιπέντε του έφυγε στον Καναδά όπου και εκεί ασχολήθηκε με την κατασκευή ξύλινων γλυπτών και παράλληλα έπαιζε στα νοσταλγικά γλέντια των ομογενών. Στο λαγούτο μόνιμος συνεργάτης του άλλος ένας ξενιτεμένος, ο Γιώργης Χαρχαλάκης από το Βουλγάρω Κισσάμου. Εκεί έκανε οικογένεια, αλλά ζούσε πάντα με τον πόθο της επιστροφής στο αγαπημένο του νησί. Πέθανε με αυτόν το καϋμό το 1959 στο Μόντρεαλ.

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της cretan-music.gr


Μανώλης Πατεράκης

ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ (Οικισμός) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
1890 - 1852
Ο Μανώλης Πατεράκης έπαιζε και βιολί και λύρα. Αλλά σαν λυράρης κυρίως έπαιξε στα τοπικά γλέντια της περιοχής του. Γεννήθηκε στο Κουστογέρακο Σελίνου και σε μικρή ηλικία κατέβηκε στη πόλη των Χανίων. Μετά την θητεία του στον στρατό ανέβηκε στην Αθήνα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Στην Αθήνα λοιπόν έπαιξε σε διάφορες εκδηλώσεις μαζί με τον αείμνηστο Σταύρο Μαυροδημητράκη, τον μεγάλο αυτόν λαγουτιέρη. Πέθανε μόλις εξήντα δύο ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο στον Πειραιά όπου και τάφηκε. Δεν άφησε δυστυχώς απογόνους.

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της cretan-music.gr


Γιώργης Βουράκης

ΜΟΝΗ (Οικισμός) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
1850 - 1923
Εξάδελφος με τον θρυλικό Βουρογιάννη, τον γίγαντα του βιολιού. Καταγόταν από την Μονή Σελίνου. Παρακινούμενος από τον Βουρογιάννη έπιασε στα χέρια του μια αυτοσχέδια λύρα σε μεγάλη σχετικά ηλικία. Σαν επάγγελμα ασκούσε την ιδιότητα του δασκάλου στο Βάμο Αποκορώνου. Εκεί έπαιξε και διασκέδασε πολύ κόσμο, αλλά και στο χωριό του σε φιλικά γλέντια. Ήταν αδελφικός φίλος με τον Φαντομανώλη, τον μεγάλο αυτό βιολάτορα. Μαζί είχαν μαζέψει μια σειρά ολόκληρη από παλιά συρτά. Πέθανε στα Χανιά από ανακοπή καρδιάς πάνω σε ένα φιλικό γλέντι, παρόλο που είχε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά του και παράβλεπε τις συστάσεις των γιατρών.

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της cretan-music.gr


Δημήτρης Ξανθουδάκης

ΤΣΙΣΚΙΑΝΑ (Οικισμός) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
1887 - 1942
Καταγόταν από τα Τσισκιανά Σελίνου και από μικρός βγήκε στα γλέντια της περιοχής με την λύρα του. Καλός τεχνίτης του οργάνου και μερακλής. Έφυγε νέος και μετανάστευσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εξού και το παρατσούκλι του «Αλεξανδρινός». Στην Αλεξάνδρεια άνοιξε εστιατόριο και έπαιζε με την λύρα του στους πελάτες. Εμπλούτισε το ρεπερτόριο του με άλλα ακούσματα. Σαράντα ετών ξανάρθε στην Κρήτη, όχι όμως σαν επαγγελματίας λυράρης, απλά συμμετείχε στις αυτοσχέδιες χαροκοπιές.

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της cretan-music.gr


Πολιτικοί

Ευτύχης Δαμιανάκης

ΚΑΝΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ