gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΙΜΟΣ Οικισμός ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ" .


Βιογραφίες (1)

Πολιτικοί

Δαμασκηνός (Δημήτριος Παπανδρέου)

ΔΟΡΒΙΤΣΙΑ (Χωριό) ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
1891 - 1949
  Γεννήθηκε το 1891 στη Δορβιτσά Ναυπακτίας, όπου έμαθε και τα πρώτα γράμματα. Το γυμνάσιο το τελείωσε στη Καρδίτσα. Σπούδασε νομικά και Θεολογία. Το 1917 χειροτονήθηκε διάκος με το όνομα Δαμασκηνός. Έγινε ηγούμενος στη μονή της Κορώνης, διευθυντής των γραφείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ηγούμενος των μονών Πεντέλης και Πετράκη. Αναλαμβάνει τη σύνταξη καταστατικού χάρτη για το Αγιο Όρος το 1918 και εξασφαλίζεται η ελληνικότητα των μονών. Το 1922 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Κορινθίας. Μετά το σεισμό που έγινε στην Κόρινθο ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα για την περίθαλψη των κατοίκων, και για το θέμα αυτό μετέβη στην Αμερική για εξεύρεση πόρων ενίσχυσης των σεισμοπλήκτων.
  Ο Πατριάρχης Φώτιος τον διορίζει έκτακτο Πατριαρχικό Έξαρχο της Αμερικής.
  Τον Νοέμβριο του 1938, μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, πλειοψηφείσας του Χρύσανθου Τραπεζούντος 31 έναντι 30 ψήφων.
  Η εκλογή ακυρώθηκε και σε επαναληπτική εκλέχτηκε ο Χρύσανθος. Ο Δαμασκηνός όμως μετά το Μέγα Μήνυμα θεωρούσε τον εαυτόν του Αρχιεπίσκοπο και τον Χρύσανθο "επιβάτη". Τελικά απομονώθηκε στη Μονή της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα.
  Στις 2 Ιουλίου του 1941, η μείζων Ιερά Σύνοδος με ομόφωνη απόφασή της δέχτηκε ότι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι ο Δαμασκηνός. Η Κυβέρνηση με διάταγμα της 5ης Ιουλίου 1941 το αναγνώρισε.
  Διετέλεσε αντιβασιλιάς από 31 Δεκεμβρίου 1944 έως 31 Μαρτίου 1948, και πρωθυπουργός από 17-10-1945 έως 01-11-1945.
  Στην κατοχή έδειξε μεγάλη δραστηριότητα, βοηθώντας το ποίμνιό του τόσο που οι Γερμανοί τον έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό, αφού την τελευταία στιγμή ματαιώθηκε η μεταφορά του στη Γερμανία. Ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος, πατριώτης και χριστιανός.
  Πέθανε στις 20 Μαϊου 1949, σε ηλικία 58 ετών.
  Μέρος της περιουσίας του άφησε για την ίδρυση εκκλησιαστικού φροντιστηρίου για την μετεκπαίδευση των κληρικών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ