gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΥΤΙΝΑ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Βιογραφίες (4)

Αγωνιστές του 1821

Αναγνωστόπουλος Πάνος

ΜΕΘΥΔΡΙΟ (Οικισμός) ΒΥΤΙΝΑ
; - 1842
  Δημογέροντας από τη Νεμνίτσα της Αρκαδίας. Βοήθησε τον επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο στη σύσταση του στρατοπέδου Βερβαίνων και διακρίθηκε κυρίως στα Δερβενάκια. Αντίπαλος του Κολοκοτρώνη στον Εμφύλιο πόλεμο. Τιμήθηκε από την κυβέρνηση με τον βαθμό του αντιστράτηγου, επειδή πρόδωσε το σχέδιο για την απαγωγή του Κολοκοτρώνη από τις φυλακές της Ύδρας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Συγγραφείς

Βασίλειος Οικονομίδης

ΒΥΤΙΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Ο Βασίλειος Oικονομίδης (1814 -1894), νομοδιδάσκαλος, είναι ένας από τους επιφανείας και έξοχους νομικούς της χώρας μας. Γεννήθηκε το 1814 στην Βυτίνα. Σπούδασε νομικά στη Γερμανία και το 1843 αναδείχθηκε αριστούχος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Επέστρεψε στην Ελλάδα που και έγινε υφηνγτής του Ρωμαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1846 εκλέχτηκε έκτακτος καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και αργότερα έγινετακτικός καθηγητής.
  Μπήκε στο δικαστικό κλάδο ως πρωτοδίκης και το 1847 προβιβάστηκε σε εφέτη. Το 1851 έγινε αρεοπαγίτης και δέκα χρόνια αργότερα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ενώ απρόκειτο να εκλεγεί πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προτίμησε τη θέση του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών, όπου έμεινε από το 1867 έως το 1875, οπότε αποχώρησε οριστικά από τη δημόσια υπηρεσία.
  Η επιστημονική και η επαγγελματική του καριέρα ήταν λαμπρή. Την περίοδο 1859-1860 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, τις περιόδους 1849-1850, 1857-1858 και 1864-1865 ήταν κοσμήτορας της Νομικής Σχολής.
  Το συγγραφικό του έργο είναι σημαντικότατο. Οι κυριώτερες μελέτες-συγγράμματά του του είναι : "Εγχειρίδιον της Πολιτικής Δικονομίας", "Περί της σχέσεως της δικαστικής εξουσίας προς την νομοθετικήν", "Στοιχεία Αστικού Δικαίου" σε δυο τόμους που περιέχουν τις "Γενικές Αρχές" και το "Εμπράγματον Δίκαιον", "Περί των παρά Ρωμαίοις δικαιοπραξιών Nexum kai Mancipation", και το "Περί εισαγγελίας του αστικού δικαίου", λόγος πανηγυρικός κατά την ανάληψη του πρυτανικού αξιώματος. Συνέγραψε επίσης πλήθος επιστημονικών διατριβών και γνωματοδοτήσεων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Φιλικής Εταιρείας μέλη

Ξόδιλος Aθανάσιος

1780 - 1846
(Βυτίνα Γορτυνίας, 1780 - Κιονόβιο Βεσσαραβίας, μετά το 1846)
  Φιλικός και απομνημονευματογράφος. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1820, πήρε τον ανώτερο βαθμό του «ιερέα» και αναδείχθηκε σ' ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της, μεριμνώντας για τη στρατολόγηση αγωνιστών και προμηθεύοντας με πολεμοφόδια για την Επανάσταση τον Αλεξ. Υψηλάντη. Διέθεσε όλη τη σημαντική περιουσία του για την Επανάσταση, με αποτέλεσμα να υποφέρει οικονομικά αργότερα. Έγραψε απομνημονεύματα που περιέχουν διαφωτιστικές πληροφορίες για τη Φιλική Εταιρεία και για τα γεγονότα στη Βεσσαραβία και τη Μολδαβία κατά το 1821 στα οποία και ο ίδιος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Παναγιώτης Αρβαλής

ΛΑΣΤΑ (Χωριό) ΒΥΤΙΝΑ
  Ο Παναγιώτης Αρβαλής μαζί με τους αδελφούς Σέκερη υπήρξε από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες των Αρκάδων Φιλικών. Καταγόταν από το χωριό Λάστα της Γορτυνίας. Ευκατάστατος έμπορος, μυήθηκε σε ηλικία 40 χρόνων από το Νικηφόρο Παμπούκη, στις 10 Φεβρουαρίου 1819. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στην οργάνωση της Εταιρίας στην Τριπολιτσά, εγκαταλείποντας τις εμπορικές του δραστηριότητες. Εξαιρετικά ενεργητικός, παράτολμος και αποτελεσματικός, κατήχησε πολλούς στη Φιλική Εταιρία στην Τρίπολη και αλλού. Δεν δίσταζε να κινείται κάτω από τα μάτια των αρχών και απέκτησε μεγάλη φήμη για τη δραστηριότητα και την τόλμη του. Μεταξύ άλλων, εμύησε τους Γ. Σισίνη, τον Ασημάκη Φωτήλα, τον επίσκοπο Βρεσθένης και τους δασκάλους Γ. Δημητριάδη και Μ. Κούκα. Στη Φιλική Εταιρεία προσέφερε 500 γρόσια.
  Με την κήρυξη της επανάστασης ο Αρβαλής έλαβε ενεργό μέρος σε αυτήν. Συμμετείχε στη νικηφόρο μάχη στο Λεβίδι σαν επικεφαλής του πρώτου βορεινού στρατιωτικού Σώματος Τριπολιτσιωτών. Μετά τη μάχη όμως πέθανε στη Βυτίνα σε ηλικία 42 χρόνων, από υπερβολική λύπη για το χαμό του αδελφικού του φίλου Δ. Σταμέλου Παλαιολόγου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ