gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΑΥΠΛΙΟ Πόλη ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Βιογραφίες (5)

Λογοτέχνες

Τερζάκης Αγγελος

ΝΑΥΠΛΙΟ (Πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
1907 - 1978
  Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο από γονείς Κυνουριάτες το 1907. Ο πατέρας του ήταν από τον Αγιο Πέτρο και η μητέρα του από τα Δολιανά Κυνουρίας. Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε νωρίς. Εγραψε πολλές συλλογές διηγημάτων, όπως " Ο Ξεχασμένος"(1925), "Του Ερωτα και του Θανάτου"(1943), αλλά και μυθιστορήματα, "Δεσμώτες"(1932), "Η Πριγκίπισα Ιζαμπώ"(1945), "Μυστική Ζωή" (1957). Παρουσίασε εξ`άλλου και θεατρικά έργα, "Αυτοκράτωρ Μιχαήλ" (1936), "Γαμήλιο εμβατήριο" (1937), "Θεοφανώ" (1956) και άλλα.
  Επίσης εξέδωσε και τόμους δοκιμίων, όπως "Προσανατολισμός του αιώνα" (1963). Η πνευματική του δραστηριότητα εκτείνεται και στον τομέα της έκδοσης περιοδικών, "Πνοή", "Λόγος", "Εποχές". Διετέλεσε, τέλος, κατά περιόδους από το 1937: Γεν. Γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, καλλιτεχνικός Διευθυντής, Γεν. Διευθυντής, Διευθυντής δραματολογίου και Διευθυντής της Δραματικής του Σχολής, θεατρικός κριτικός σε εφημερίδες και φιλολογικός συνεργάτης από το 1947.
  Τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το 1974 εξελέγη και μέλος της ίδιας Ακαδημίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Παράσχος Αχιλλεύς

1838 - 1895
Τελευταίος εκπρόσωπος της αθηναϊκής ρομαντικής σχολής.

Πολιτικοί

Χαρίλαος Σπ. Τρικούπης

1832 - 1896
  Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1832 στο Ναύπλιο. Μητέρα του η Αικατερίνη Μαυροκορδάτου, αδελφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Τον βάπτισε ο Ανδρέας Μιαούλης. Το 1834 η οικογένεια Τρικούπη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα εδώ ο Χαρίλαος έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές με καθηγητές τον Γ. Γεννάδιο και τον Γ. Παπαδόπουλο. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Αθήνας και του Παρισιού και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής του παρισινού πανεπιστημίου με άριστα. Το 1845 διορίσθηκε άμισθος ακόλουθος και το 1855 γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.
  Στις 12 Απριλίου 1863 επέστρεψε στην Ελλάδα και κατατάχθηκε στην Εθνοφυλακή ως απλός εθνοφύλακας ενώ μπορούσε, ως πτυχιούχος της νομικής, να καταταγεί ως Λοχαγός, Τότε η αδελφή του Σοφία, μόλις τον είδε, είπε κλαίοντας: "Χθες πρεσβευτής στο Λονδίνο, σήμερα στρατιώτης στην Αθήνα". Στο Λονδίνο έκανε σπουδαίες γνωριμίες. Διαπραγματεύτηκε την υπογραφή της σύμβασης παραχωρήσεως των Επτανήσων. Βέβαια οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αποφασίσει την παραχώρηση των νήσων με την εκλογή του Γεωργίου Α'. Τότε είπε ο Τρικούπης στον Πάλμερστον που είχε βαπτίσει προίκα του Γεωργίου τα Επτάνησα: "Είναι η πρώτη φορά που η προίκα της νύφης συμφωνείται εν αγνοία του γαμπρού".
  Το Μάιο του 1864 συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον βασιλιά Γεώργιο στη Κέρκυρα κατά την επίσημη παραλαβή των νήσων, και ο βασιλιάς του είπε: "Έχω ακούσει πολλά για σας, κύριε Τρικούπη". Μετά από την Κέρκυρα πήγε στο Μεσολόγγι, όπου παρεχώρησε τους μισθούς του που έλαβε ως απεσταλμένος στο Λονδίνο για να γίνει το υδραγωγείο της πόλης.
  Τον Μάιο του 1865 εξελέγει για πρώτη φορά βουλευτής και έγινε υπουργός εξωτερικών στη Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Το Μάρτιο του 1872 έγινε αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας που πήρε το όνομα Πέμπτο Κόμμα και είχε ως έμβλημα την ελιά.
  Στις 29 Ιουνίου 1874, ο Τρικούπης δημοσίευσε ανωνύμως στην εφημερίδα "Καιροί" του Κανελλίδη με τίτλο "Τις πταίει" με το οποίο επέρριπτε ευθύνη στο βασιλιά για τη υπάρχουσα κατάσταση. Και πρότεινε να δείξει ο βασιλιάς σεβασμό στη "δεδηλωμένη". Δημιουργήθηκε σάλος, προφυλακίστηκε ο Τρικούπης και ο εκδότης της εφημερίδας.
  Το 1883, το 1890 και το1894 έγιναν δολοφονικές απόπειρες εναντίον του. Στις εκλογές που έγιναν στις 10 Ιανουαρίου 1895 ο Τρικούπης δεν εκλέχτηκε. Τότε είπε και την ιστορική πλέον φράση: "Ανθ’ ημών ο κ. Γουλιμής". Στις αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν ένδεκα μήνες αργότερα στο βάλτο εκλέχτηκε παμψηφεί. Όταν η αδελφή του Σοφία έμαθε το αποτέλεσμα, είπε: "Ουσιαστικά δεν έχουμε εκλογικό αποτέλεσμα αλλά αίτηση συγγνώμης", και διερωτήθηκε χαμηλόφωνα "Θα τη δεχθεί;".
  Το Σάββατο 30 Μαρτίου 1896 το απόγευμα σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου "Gray & d' albion" στις Κάννες της γαλλικής Ριβιέρας, ο αναμορφωτής και ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Ελλάδας πέθανε, έχοντας κοντά του την αδελφή του Σοφία και τον εξάδελφόν του Κωνσταντίνο Τρικούπη. Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός, δέκα έξη φορές υπουργός και εννέα φορές βουλευτής. Φιλελεύθερο πνεύμα, σεβόταν το Σύνταγμα και πίστευε στον κοινοβουλευτισμό. Αγωνίστηκε να επιβάλει νέους τρόπους διοίκησης. "Η Ελλάς θέλει να ζήσει και θα ζήσει", έλεγε.
  Για τους δημοσίους υπαλλήλους ψήφισε τους νόμους "περί προσόντων δημοσίων υπαλλήλων" και "περί του ακατάσχετου του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών".
  Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε για την ανόρθωση του κράτους του νόμου. Έκανε εκκαθάριση του δικαστικού σώματος .Ψήφισε σειρά ποινικών νόμων.
  Στην εξωτερική πολιτική ήταν προσανατολισμένος προς την Αγγλία επεδίωξε την βαλκανική συνεργασία και την ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία. Ζητούσε ανεξαρτησία για την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.
  Επεδίωξε τη δημιουργία ισχυρού στρατού και ναυτικού. Αναμόρφωσε τη Σχολή Ευελπίδων.
  Προσπάθησε να ανορθώσει την οικονομία με την προσέλκυση κεφαλαίων και την κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων, όπως την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου, την αποξήρανση της λίμνης Κωπαϊδας, τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου.
  Στην εκπαίδευση πάρθηκαν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό, με νέα προγράμματα και εκπόνηση νέων διδακτικών βιβλίων, κλπ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας


Στρατηγοί

Μαζαράκης - Αινιάν Κωνσταντίνος

1869 - 1949
Αντιστράτηγος , από τους σημαντικότερους μακεδονομάχους. (ψευδ. Καπετάν Ακρίτας)

Σχετικές με τον τόπο

Αγρας Τέλλος (Σαράντης Αγαπηνός)

1880 - 1907
Ηρωας του Μακεδονικού Αγώνα, γεννήθηκε στο Ναύπλιο, καταγωγή του οι Γαργαλιάνοι

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ