gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΡΑΜΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Βιογραφίες (7)

Ζωγράφοι

Γιάννης Μενεσίδης

ΔΡΑΜΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
  Γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εργάζεται σαν πνευμονολόγος στην Ξάνθη. Από τα φοιτητικά του χρόνια γνωρίστικε με τον Ν.Γ.Πεντζίκη και μαθήτευσε κοντά του. Με την προτροπή του άρχισε το 1975 να ζωγραφίζει με μολύβι και σινική, έχοντας σαν θέματά του όνειρα μνήμες και εντυπώσεις. Από τον Πεντζίκη διδάχθηκε την ψηφαρίθμιση και τους ζωγραφικούς προβληματισμούς της επιφάνειας. Η αγάπη του για το αντικείμενο έκανε την αφαιρετική προσπάθεια να γίνει προσθετική. Με τον καιρό, το αντικείμενο έγινε πιο μεγάλο για την καλύτερη εμβάθυνση στην υφή του. Έτσι επιχειρώντας να ενώσει το συγκεκριμένο αντικείμενο με τους παραλληλισμούς που αυτο υποβάλλει, αλλοιώνει τη μορφή του έχοντας μια μνημική διάθεση για τα πράγματα. Τα σχέδιά του με σινική ή με σινική και κραγιόνια και απο το 1982 με τέμπερες, είναι πάντα μικρών διαστάσεων και θυμίζουν ύφανση χαλιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Αγγελος Κουγιουμτζής

ΠΕΤΡΟΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
Στο χώρο της τέχνης η περιοχή έδωσε αρκετούς καλλιτέχνες. Ξεχωρίζουμε τον Αγγελο Κουγιουμτζή, το λαϊκό ζωγράφο από την Πετρούσα, που αποτύπωσε στο έργο του εικόνες της ιδιαίτερης πατρίδας του. Εργάστηκε παλαιότερα σε καπνικές επιχειρήσεις και είχε έντονα βιώματα από τον κόσμο της ελληνικής υπαίθρου. Αυτοδίδακτος στη ζωγραφική, αρχίζει το 1974 συστηματικά την ενασχόληση του με την τέχνη. Σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εμφανίζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (στη Βιέννη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο). Έργα του κοσμούν Μουσεία, Πινακοθήκες, τη Νομαρχία Δράμας και ιδιωτικές συλλογές στον ελλαδικό και στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος έγραψε για τον Αγγελο Κουγιουμτζή το 1986: «Η ζωγραφική του Αγγέλου είναι ένα γνήσιο λαϊκό πανηγύρι χρωμάτων, μια ολάνοιχτη αγκαλιά αγάπης προς τον κόσμο, τους ανθρώπους, τα ζώα, τα δέντρα, τα λουλούδια, τους καρπούς, τον ουρανό, τα πουλιά, τα σύννεφα. Όλα πιστεύουν στη ζωή, τα καλαμπόκια να γελάνε, τα άνθη να ευωδιάζουν, τα βουνά να τραγουδούν και το φως να δικαιώνει μια ανθρώπινη ελπίδα».

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Προσοτσάνης


Μουσικοί

Σαμαράς Χρήστος

ΔΟΞΑΤΟ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
  Ο Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε το 1956 στο Δοξάτο, κοντά στη Δράμα. Τις μουσικές του σπουδές ξεκινάει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1969-76).
  Ανώτερα Θεωρητικά: Αρμονία με τον Ι. Δαμιανό και Αντίστιξη με τον Κ. Νικήτα, όπως και Φλάουτο με τον Ε. Αικατερίνη. Από το φθινόπωρο του 1976 συνεχίζει τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, όπου μελέτησε σύνθεση με τον Fr. Gerha και E. Urbanner και φλάουτο με τους L. Riviere και R. Wolf. Το 1981 πήρε δίπλωμα σύνθεσης και το 1982 παιδαγωγικό πτυχίο φλάουτου. Από το 1982 μέχρι το 1984 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου με τον Isang Yun. Από το 1984 και μετά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
  Το 1984 πήρε το Β' Βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης στο Hameln της Γερμανίας με το έργο του "Ασκητική" για μικρή ορχήστρα, και το 1985 το Β' Βραβείο σύνθεσης στο διαγωνισμό "Carl Maria von Weber" στη Δρέσδη της Γερμανίας με το "IV Κουαρτέτο Εγχόρδων". Το 1987 πήρε το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό Σύνθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα με το έργο "Παραδρομές" για έντεκα όργανα. Το 1989 πήρε το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό Σύνθεσης "Alea III" του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στις Η.Π.Α. με το έργο "Απολογία ΙΙ", για μικρή ορχήστρα. Το 1990 πήρε το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό Σύνθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα με το έργο "Μονόγραμμα" για σόλο βιολί. Το 1993 πήρε το Γ' Βραβείο στο διαγωνισμό της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα με το έργο του "Sonatina" για φλάουτο και πιάνο. Το 1995 πήρε το Β' Βραβείο στην μνήμη Γ.Α. Παπαϊωάννου, με το έργο του"Kοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα δωματίου".
  Εργα του παίχτηκαν στην Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Η.Π.Α. και Αυστραλία όπως και έχουν μεταδοθεί από την Ελληνική και Αυστριακή Ραδιοφωνία.
  Διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως επίσης διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
  Εχει γράψει πάνω από 60 έργα και οι συνθέσεις του καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς. Eπιλογή από αυτά είναι:
- "Tρία Σκίτσα" για φλάουτο, βιολί και τσέλο (1969),
- "Xριστουγεννιάτικη Eικόνα" για δύο χορωδίες και σολίστ (1973),
- "Σονατίνα" για πιάνο (1976),
- "Kουαρτέτο Eγχόρδων I" (1977-78),
- "Διάσταση" για τσέλο και πιάνο (1978),
- "Συμφωνία Humana" για ορχήστρα (1979),
- "Kουιντέτο Πνευστών" για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο και κόρνο (1979-80),
- "Kουαρτέτο Eγχόρδων II" (1980),
- "Kάθαρση" για ορχήστρα (1981),
- "Kοντσέρτο" για φλάουτο και ορχήστρα (1982),
- "Kουαρτέτο Eγχόρδων III" (1983),
- "Aγωνία" για ορχήστρα (1983-84),
- "Aνομίες" για βιολί και πιάνο (1984),
- "Eσωτέρα" για ορχήστρα (1985),
- "Tρία Tραγούδια" για χορωδία (1986),
- "Aπολογία I" για 9 όργανα (1986),
- "Kοντσέρτο" για πιάνο και ορχήστρα (1987),
- "Eλεγεία" για κλαρινέτο, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων (1989),
- "Mονόλογος" για σόλο κιθάρα (1990),
- "Eισαγωγή Mότσαρτ" για ορχήστρα (1991),
- "Quasi una Sonata" για πιάνο (1992).
  Tα έργα του εκδίδονται από το Mουσικό Oίκο "Παπαγρηγορίου - Nάκας".

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής "Λίλιαν Βουδούρη"


Πεζογράφοι

Δημήτρης Νόλλας

ΑΔΡΙΑΝΗ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
1940

Ποιητές

Στρατηγοί

Δράμαλης (Μαχμούτ) πασάς

1780 - 1822
Αρχηγός της μεγάλης Τουρκικής εκστρατείας στην Πελοπόννησο.

Τραγουδιστές

Πέτρος Γαϊτάνος

  Ο Πέτρος Γαϊτάνος γεννήθηκε στη Δράμα. Μετά από πολυετείς μουσικές σπουδές πήρε πτυχίο Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής από το Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα, με δάσκαλο το Μανόλη Χατζημάρκο. Διετέλεσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καρίπειον Μέλαθρον”.
  Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν το “Δίλημμα” σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Ακολούθησαν συνεργασίες με πολλούς γνωστούς συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως είναι οι: Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Παντελής Θαλασσινός, και στιχουργούς όπως Λίνα Νικολακοπούλου, Μάνος Ελευθερίου και άλλοι. Σε ζωντανές εμφανίσεις του ο Πέτρος Γαϊτάνος συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χάρι Αλεξίου, το Γιώργο Νταλάρα, το Γιάννη Μαρκόπουλο, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Γιάννη Πουλόπουλο και το Μίκη Θεοδωράκη.
  Το Πάσχα του 1997 κυκλοφορεί ένα δίσκο με τίτλο “Ωρα Ενάτη” ο οποίος περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί την αρχή μίας πορείας του καλλιτεχνικής και καταγραφής από τη μεριά του της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής σε μία σειρά από CDs που περιέχουν βυζαντινούς ύμνους. Έτσι ακολουθούν τα άλμπουμ “Τα Θεία Πάθη” που είναι ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε το Πάσχα του 1996 στη Μητρόπολη Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το άλμπουμ περιλαμβάνει επίσης το σπουδαίο ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου.
  Μετά κυκλοφορεί το “Φως εκ Φωτός” με ύμνους Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων και αργότερα μια τριπλή κασετίνα με τίτλο “Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω”. Τον Οκτώβριο του 1997 κυκλοφορεί τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Ελεύθερες Θάλασσες”. Το Μάρτιο του 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο “Αγέρας, Έρωτας και Αρμύρα- Μαύρη στην Ασπρη Θάλασσα”. Είναι η αρχή της καταγραφής σπουδαίων στιγμών της παραδοσιακής μας μουσικής από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο, τον Πόντο. Το 1999, για την ενίσχυση του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, επιμελείται το CD “Η Θάλασσα στο Τραγούδι”. Το 2000 κυκλοφόρησε ένα δεύτερο CD με παραδοσιακά τραγούδια, αυτή τη φορά από το χώρο της Μακεδονίας με τίτλο “Σαν τα κρύα τα νερά”.
  Έχει δώσει με μεγάλη επιτυχία εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα, Η.Π.Α, Καναδά, Αυστραλία, Ισραήλ, Ευρώπη και Κύπρο, όπου το κοινό άλλοτε παρακολουθεί κατανυκτικά τις βυζαντινές του προσεγγίσεις και άλλοτε τον αποθεώνει. Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικός άξονας στην ερμηνευτική του εξέλιξη είναι η επιτυχημένη- όπως αποδεικνύεται- δημιουργική ενασχόλησή του με τη βυζαντινή μουσική. Με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, ξεκίνησε μια μοναδική περιοδεία σε ναούς όπου το εκάστοτε ακροατήριο τον παρακολουθεί με ιδιαίτερη συγκίνηση να ερμηνεύει με το δικό του τρόπο ύμνους που έχουν σωθεί μέσα στους αιώνες.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο των: Δήμου Πάτμου, Νομαρχίας Δωδεκανήσου, Ι.Μ. Θεολόγου και Υπουργείου Αιγαίου (2003).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ