gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΓΑΡΟ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Βιογραφίες (2)

Γλύπτες

Βράγγας Κάλφας

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Ο Γεώργιος Λάζος (Βράγγας) γεννήθηκε στον Αγ. Κοσμά Γρεβενών το 1867 και πέθανε το 1933. Σπουδαίος λαϊκός αρχιτέκτονας και γλύπτης, συνέδεσε το όνομά του με τα περισσότερα από τα αριστουργήματα της περιοχής των Γρεβενών και Βοίου, που είναι σήμερα κειμήλια εθνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Το ταλέντο και η φήμη του ξεπέρασαν τα στενά πλαίσια της περιοχής που γεννήθηκε και κατά καιρούς εργάστηκε στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Χαλκιδική.
  Εμπειρικός καθαρά καλλιτέχνης αλλά χαρισματικός, έκρυβε μέσα του πλούσιο δημιουργικό ταλέντο, εξαιρετικό δυναμισμό και μια παθολογική αγάπη για το τέλειο. Αρχιτέκτονας, γλύπτης και κατασκευαστής συγχρόνως, μπορούσε και έβλεπε το τέλειο και το ωραίο εκεί που οι άλλοι δεν το έβλεπαν. Και δεν το έβλεπε μόνον αλλά και το επιτύγχανε. Στα χέρια του η άψυχη πέτρα ζωντάνευε και μέσα απ' το άχαρο γκρίζο χρώμα κατάφερνε να προβάλλει μορφές ολοζώντανες σμιλεύοντας, πελεκώντας και χαρακώνοντας με επιδεξιότητα και μεράκι. Χωρίς τεχνική υποστήριξη και με περιορισμένες τις οικονομικές δυνατότητες, σε εποχές δύσκολες, κατάφερε να δημιουργήσει έργα ανεπανάληπτα και άξια θαυμασμού και μελέτης. Γεφύρια, εκκλησίες, κωδωνοστάσια, εικονοστάσια, βρύσες, τζάκια και ότι άλλο μπορεί να «στηθεί» από πέτρα, ήταν μέσα στα επιτεύγματά του. Σήμερα, 60 χρόνια μετά το θάνατό του, οι άνθρωποι καυχώνται για τα έργα που ο μεγάλος Κάλφας κατασκεύασε στο χωριό ή στην περιοχή τους. Και είναι τόση η γοητεία που ακτινοβολεί το όνομα αυτό στην περιοχή, ώστε η ανθρώπινη αδυναμία βαπτίζει σαν δικά του και έργα που δεν ανήκουν στη δική του δραστηριότητα.
  Τα έργα του ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες. Ξεχωρίζουν όμως τα: α. οι Ιεροί Ναοί: Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Ευαγγελισμός Ελασσόνας, Κοίμησης της Θεοτόκου στη Λούβρη Βοίου, Αγ. Δημητρίου Κορυφής Βοίου, Κοίμησης Θεοτόκου Τρικόρφου, Αγ. Αθανασίου Ελάτου. β. τα Κωδωνοστάσια των Ναών Αγίου Νικολάου Δασυλλίου, Αγίας Παρασκευής Ροδοχωρίου και Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσίου. γ. τα διδακτήρια Τρικώμου, Οροπεδίου, Σύδενδρου, Κηπουρειού, Κορυφής και Κριμνίου. δ. τα μονοκόμματα πέτρινα εικονοστάσια στο Κυπαρίσσι, στη Χρυσαυγή και τον Αγιο Κοσμά. ε. τα πέτρινα γεφύρια στους δρόμους Αγ. Κοσμά - Κυπαρισσίου, Μόρφης - Χρυσαυγής και Αλατόπετρας - Προσβόρου. στ. τα λιθανάγλυφα στο κοιμητήριο της Χρυσαυγής, οι κίονες στη βρύση της πλατείας των Κυδωνιών και ακόμα λίθινα μανουάλια και τζάκια στην Κορυφή, Ροδοχώρι, Τρίκορφο και Αγιο Κοσμά.
  Ο Βράγγας έζησε και πέθανε φτωχός. Δεν εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο του ούτε και τις ευκαιρίες που κατά καιρούς του παρουσιάστηκαν. Δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για την υστεροφημία του, αφού ούτε το όνομά του δεν άφηνε στα έργα του και όπως συμβαίνει με όλες τις αξίες, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αναγνωριστεί και να καταξιωθεί η προσφορά της τέχνης του. Μιας τέχνης που ακτινοβολεί τόση γοητεία, αρμονία και τελειότητα, ώστε να ανεβάζει το μικροκαμωμένο, αγράμματο αλλά ταλαντούχο Κάλφα Βράγγα σε βάθρο που μόνον ονόματα θρύλων μπορούν να σταθούν.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Ιστορικές προσωπικότητες

Καπετάν Λούκας

ΜΕΓΑΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Ο Λούκας Κόκκινος γεννήθηκε στο χωριό Μέγαρο και ανέπτυξε σημαντική δράση σαν Μακεδονομάχος, υπό την οπλαρχηγία του καπετάνιου Λίτσα πρώτα. Με το θάνατο του Λίτσα, χρίστηκε αρχηγός και έδρασε κύρια στην περιοχή Καστοριάς, ενάντια σε συμμορίες κομιτατζήδων που δρούσαν εκεί και τις οποίες κατάφερε να διαλύσει. Σε συμπλοκή που έγινε στο Λέχοβο τραυματίσθηκε θανάσιμα και μεταφέρθηκε στα Γρεβενά, όπου και πέθανε το 1913. Προτομή του υπάρχει στην πλατεία της γενέτειρας, Μέγαρο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ