gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΣΧΑ Δήμος ΡΩΣΙΑ" .


Βιογραφίες (12)

Φιλόσοφοι

Κροπότκιν, Πιοτρ Αλεξέγεβιτς

ΝΤΜΙΤΡΟΦ (Πόλη) ΡΩΣΙΑ
1842 - 1921
  Ρώσος φιλόσοφος, θεωρητικός του αναρχισμού. Οι απόψεις του επηρέασαν σημαντικά το εργατικό κίνημα κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Υπήρξε, επίσης, διακεκριμένος γεωγράφος.
   Γόνος πριγκιπικής οικογένειας της Μόσχας, ο Κροπότκιν γνωρίστηκε νεότατος με το αυλικό περιβάλλον (σε ηλικία μόλις 15 χρόνων μπήκε στην ακολουθία του τσάρου) και μετά από επιμελημένες σπουδές, κατευθύνθηκε προς το στρατιωτικό κλάδο. Το 1862 κατατάχθηκε σε σύνταγμα Κοζάκων στην περιοχή Αμούρ (μεταξύ Σιβηρίας-Μαντζουρίας) και κατά την εκεί πετνάχρονη παραμονή του επιδόθηκε σε εξερευνήσεις και συνέταξε αξιόλογες γεωγραφικές μελέτες. Ασχολήθηκε επίσης με την παγετολογία και μελέτησε την ορογένεση της Ανατολικής Ασίας. Την εποχή εκείνη εκδήλωσε και την αποστροφή του στις μεθοδεύσεις των κρατικών οργάνων και μάλιστα διαμαρτυρήθηκε έντονα, με έκθεσή του, για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων στο Νέρτσινσκε διαμορφώνοντας σταδιακά μια καθαρά αντιεξουσιαστική συνείδηση.
  Το 1867 ο Κροπότκιν παραιτήθηκε από τις τάξεις του στρατού και εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη, όπου - παράλληλα με τις σπουδές του στο εκεί Πανεπιστήμιο - δραστηριοποιήθηκε στους κύκλους των σοσιαλιστών διανοουμένων. Στις αρχές του 1872 επισκέφτηκε την Ελβετία και μετά από σύντομη θητεία στις οργανώσεις της Α' Διεθνούς, προσχώρησε στις αναρχικές ομάδες που επηρεάζε ο συμπατριώτης του Μικαϊλ Μπακούνιν. Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία συνελήφθη (1874) για την έντονη αντικαθεστωτική του δράση (η οποία έβρισκε σοβαρή απήχηση στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού) και κλείστηκε στις φυλακές. Δυο χρόνια αργότερα κατόρθωσε να αποδράσει και να διαφύγει στο εξωτερικό, όπου έμελλε να ζήσει, ως πολιτικός πρόσφυγας, επί 41 συνεχή χρόνια, ως τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.
  Μετά τη φυγή του, ο Κροπότκιν έδρασε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία) και αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του διεθνούς αναρχικού κινήματος. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη είναι η δράση του στην Ελβετία (εκδότης του Le Revolte [Ο Επαναστατημένος], θεωρητικού οργάνου της αναρχικής "Ομοσπονδίας του Γιούρα"), από όπου απελάθηκε (1881) ύστερα από απαίτηση των ρωσικών διπλωματικών υπηρεσιών. Σημαντικός εξάλλου σταθμός στη ζωή του υπήρξε η τρίχρονη φυλάκισή του στη Γαλλία (1883-86), όταν καταδικάστηκε για υποτιθέμενη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές πράξεις. Από το 1886 και ως το 1917 ο Κροπότκιν έζησε στην Αγγλία, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή έργων, στα οποία εκτίθενται οι απόψεις του και οι πλούσιες εμπειρίες του.
  Ο Κροπότκιν επέστρεψε στη Ρωσία κατά τις επαναστατικές εξελίξεις του 1917 και, παρά την αντίθεσή του με τις πολιτικές θέσεις των μπολσεβίκων, τιμήθηκε απ' αυτούς για τη σημαντική επαναστατική του δράση. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποσύρθηκε στο χωριό Ντμίτρωφ, απογοητευμένος από την εξέλιξη της Ρωσικής Επανάστασης, όπου και πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 1921.
  Το συγγραφικό έργο του Κροπότκιν είναι ογκώδες και πολυδιάστατο και περιλαμβάνει μελέτες κοινωνιολογικές, φιλοσοφικές, ιστορικές, φιλολογικές και γεωγραφικές. Η πολιτική του φιλοσοφία συμπυκνώνεται στο ιδεώδες μιας καθολικής ρήξης των εργαζομένων με τις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές δομές και με τη θεμελίωση ενός συστήματος ζωής, στο οποίο θα απουσιάζουν η ατομική ιδιοκτησία, οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί και η βία. Το σύστημα αυτό - κατά τον Κροπότκιν - θα μπορεί να βασίζεται στην εθελοντική συνεργασία των ενώσεων παραγωγών, ώστε να εξασφαλίζεται και η παραγωγή του απαιτούμενου κοινωνικού προϊόντος και το αγαθό της ελευθερίας. Οι απόψεις του (αντίθετες μ' εκείνες του ατομικού αναρχισμού, αλλά και του σοσιαλιστικού κρατισμού) επηρέασαν σημαντικά πολλούς μεταγενέστερους μελετητές.
  Ο Κροπότκιν αποτύπωσε τις βασικές εμπειρίες του στο έργο: Απομνημονεύματα ενός επαναστάτη (Memoirs of a Revolutionist, 1899). Αντιπροσωπευτικότερα θεωρητικά έργα του είναι: Αγροί, εργοστάσια και εργαστήρια (Fields, Factories and Workshops, 1899), Η αλληλοβοήθεια, παράγοντας της εξέλιξης (Mutual Aid, a Factor of Evolution, 1902).

Κείμενο: Όθων Τσουνάκος
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από το Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Αθήνα 1983, της Εκδοτικής Αθηνών


Ο Κροπότκιν και το έργο του, του Μαξ Νεττλώ

Αναρχισμός - Πέτρος Κροπότκιν

Another Visit To Peter Kropotkin

Emma Goldman, My Disillusionment in Russia

Avisit to Peeter Kropotkin, of Alexander Berkman

Kropotkin's letter To Lenin, 1920

Death and Funeral of Peter Kropotkin

Emma Goldman, My Disillusionment In Russia, (London: C. W. Daniel Company, 1925)

Kropotkin's collected works

The Conquest of Bread, by Peter Kropotkin

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ