gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΑΓΡΙΝΙΟ Πόλη ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ".


Βιογραφίες (3)

Περίφημες οικογένειες

Παπαστράτος

Λογοτέχνες

Χατζόπουλος Κωνσταντίνος

1868 - 1920
  Φοίτησε στο σχολαρχείο Αγρινίου και στο Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Σπούδασε Νομικά, άσκησε πολύ λίγο τη δικηγορία, γιατί τον κέρδισε η λογοτεχνία. Εξέδωσε το περιοδικό "Τέχνη", όργανο του δημοτικισμού, που σφράγισε τη Ν. Αθηναϊκή Σχολή και την πνευματική ζωή της εποχής του. Από το 1900 μέχρι το 1914 έζησε στην Ευρώπη. Σπούδασε στο Μόναχο, στη Δρέσδη, στη Λειψία, εντρυφώντας στην φιλολογία και την ποίηση των Βόρειων λαών, που επηρέασαν το έργο του. Σ' αυτό συνέβαλε στα μέγιστα και ο γάμος του με τη Φινλανδή Σάννυ Χαίγγμαν (Sanny Haggman). Ενστερνίστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες και προσπάθησε να τις διαδώσει στην Ελλάδα .
  Στην ποίηση υπήρξε εισηγητής του συμβολισμού (υπέγραφε με το φιλολογικό ψευδώνυμο Πέτρος Βασιλικός), ενώ στην πεζογραφία τις αρχές του ρεαλισμού και του νατουραλισμού. Ο ίδιος, από το έργο του, ξεχώριζε τις μεταφράσεις του Γερμανών και Σκανδιναβών συγγραφέων που μαρτυρούν ευαισθησία ποιητική και εξαιρετικές εκφραστικές ικανότητες. Τα άπαντά του εκδόθηκαν το 1955 από τις εκδόσεις "Ίκαρος".

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας


Χατζόπουλος Μήτσος (Μποέμ)

1872 - 1936
  Αδελφός του Κώστα Χατζόπουλου, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Γερμανία, αλλά ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Φανατικός αντιψυχαριστής, εξέδωσε με τον Καμπύση το περιοδικό "Διόνυσος" για να χτυπήσει την προγονοπληξία και τη στείρα μίμηση των Γάλλων λογοτεχνών. Το περιοδικό αυτό αποτελεί σταθμό στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων γιατί, εκτός των άλλων, εγνώρισε στην Ελλάδα τα φιλοσοφικά, φιλολογικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Βορρά. Την πεζογραφία υπηρέτησε με τα "Αγριολούλουδα" (1894) και τις "Ντόπιες ζωγραφιές" (1896) συντελώντας στη στη διάδοση της φυσιολατρείας και των εκδρομικών περιηγήσεων. Ως δημοσιογράφος εσφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα με τα άρθρα του στην εφημερίδα "Αστυ" για τα ανθυγιεινά επαγγέλματα και για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργατών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ