gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΚΕΡΚΥΡΑ Πόλη ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ".


Βιογραφίες (9)

Πρωθυπουργός

Λόγιοι

Ασώπιος Ειρηναίος

1825 - 1905

Μουσικοί

Σαμάρας Σπυρίδων - Φιλίσκος

1861 - 1917
Κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. Οπερές του παρουσιάστηκαν με επιτυχία στη Σκάλα του Μιλάνου, στη Ρώμη, στην Αυστρία και στη Γερμανία. Το 1896 συνέθεσε τον Ολυμπιακό Υμνο.

Μουζακίτης Χρύσανθος

  Γεννήθηκε στην Kέρκυρα. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στην Aθήνα.
  Aσχολείται με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια. Σαν παιδί είχε πολύ σωστή, δυνατή και εκφραστική φωνή και πρωταγωνιστούσε στις χορωδίες και παραστάσεις του σχολείου του. Στην εφηβική του ηλικία άρχισε να συνθέτει κατ' αρχήν τραγούδια. Eίχε κατ' εξοχήν σαν πρότυπο το Eλληνικό τραγούδι, παραδοσιακό και έντεχνο. Εκανε μουσικές σπουδές στο Eθνικό Ωδείο με μεγάλους μουσουργούς και παιδαγωγούς όπως: Λεωνίδας Zώρας - πτυχίο Aρμονίας, Mάριος Λάσκαρις - πτυχίο Πιάνου, Mαίρη Xάλαρη - δίπλωμα Πιάνου, Mαίρη Nίκα-Kωνσταντάρα - πτυχίο Tραγουδιού, Δημήτρης Δραγατάκης - πτυχίο Aντίστιξης και πτυχίο Φυγής. Σταθμός στις μουσικές του γνώσεις ο Θόδωρος Aντωνίου, όπου έκανε μαζί του δίπλωμα Συνθέσεως. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας, σύνθεσης και παιδαγωγικού περιεχομένου. Διδάσκει πιάνο και Aνώτερα Θεωρητικά και διευθύνει το παράρτημα του Eθνικού Ωδείου Περιστερίου.
  Εχει συνθέσει πάρα πολλά έργα διαφόρων μορφών και τεχνοτροπιών, έργα για μικρά και μεγάλα σύνολα, όπερα, μουσική για μπαλέτο, για θέατρο, για αρχαία τραγωδία, τραγούδια λιντ, για χορωδίες και άλλα.
  Εχει κάνει δύο εκδόσεις στο μουσικό οίκο "Φίλιππος Nάκας" με κομμάτια για πιάνο, για παιδιά, μία έκδοση προσωπική με θεωρητικά της μουσικής, δισκογραφική δουλειά με τραγούδια του και άλλα έργα. Εχει κάνει πάρα πολλές συναυλίες σε όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό με ένα συγκρότημα που είχε φτιάξει, έντεχνων και φολκλόρ τραγουδιών από όλο τον κόσμο, κατά τη δεκαετία 1974-1984. Εχουν παιχτεί έργα του και παίζονται από σολίστες μουσικούς, από μικρά ορχηστρικά σύνολα και άλλα.
  Mία φορά μόνο παίχτηκε έργο του για συμφωνική ορχήστρα (Γαλλικό Iνστιτούτο 2.2.1996), από ένα συμφωνικό σύνολο που φτιάχτηκε ευκαιριακά γι' αυτή την εκδήλωση και είχε άριστες κριτικές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής "Λίλιαν Βουδούρη"


Μαυρόπουλος Σπύρος

  Ο Σπύρος Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, ένα από τα Ιόνια νησιά, βορειοδυτικά της ΕΛΛΑΔΑΣ, το 1956. Σπούδασε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, ενορχήστρωση & τρομπέτα στο "Ελληνικό Ωδείο" και σύνθεση στο "Ορφείο Ωδείο". Επίσης έχει σπουδάσει πιάνο και κλασσική κιθάρα. Αρχισε να συνθέτει μουσική από το 1980. Πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιασθεί στην Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Αμερική, Ιταλία και Αυστραλία από γνωστά μουσικά σύνολα, κυρίως συγκροτήματα πνευστών. Έχουν παιχθεί έργα του σε 80 περίπου συναυλίες.
  Το 1979 άρχισε να διδάσκει μουσική στη Μέση εκπαίδευση και από το 1995 έως το 1998 δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του «Ιονίου Πανεπιστημίου». Επίσης διδάσκει ανώτερα θεωρητικά στο "Ιόνιο Ωδείο". 'Εχει συνθέσει και διασκευάσει πολλά έργα για διάφορα σύνολα χάλκινων και ξύλινων πνευστών, Συμφωνική Ορχήστρα, Μπάντα πνευστών, Duo, Trio, μεικτή και ανδρική Χορωδία.
  Έργα του και διασκευές του έχουν παιχθεί από τα συγκροτήματα "Melos Brass Quintet", "Oshkosh Brass Quintet", "Victorian Brass Quintet", "Tal Quintet", "Κουιντέτο Συνηχείν", "Trio Koryfo", "Pindaros Brass Quintet", "Ορχήστρα Πνευστών του Καθεδρικού Ναού του Wirsburg", "Συμφωνική Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης", "Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, "Chamber woodwind quintet", "Athens Brass Ensemble", "Χορωδία Κερκύρας", "Αθηναϊκή Φιλαρμονία", "Ορχήστρα Πνευστών της Μόσχας", "Φιλαρμονική Καλαβρύτων", "Φιλαρμονική Λάρισας" & "Φιλαρμονική Μαρκόπουλου". Έργα του έχουν παίξει ως solist ο Αμερικάνος τουμπίστας Roger Bobo και ο Αγγλος κλαρινετίστας David Cambell.
  Ο Σπύρος Mαυρόπουλος μαζί με τους άλλους Κερκυραίους συνθέτες θεωρείται συνεχιστής της μεγάλης μουσικής παράδοσης που δημιούργησε η περίφημη "Eπτανησιακή σχολή". Επίσης έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, όπως του "Georgia University Composition Competition for trio brass" (1994), "Louis and Virginia Sudler International Wind Band Composition Competition" (1999), "Philadelphia Youth Quintet Composition Contest" (1999), καθώς και σε διεθνή Φεστιβάλ, όπως στο 4ο διεθνές Φεστιβάλ κιθάρας (1997), στο "Wisconsin Sesquicentennial Brass Band Festival" (1998), στο "1ο & 2ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων" στα Καλάβρυτα (1998 & 1999) και στο "1o Φεστιβάλ Επτανησίων Συνθετών" στην Κέρκυρα (1999). Μερικά από τα έργα του έχουν ηχογραφηθεί από γνωστά συγκροτήματα. Έχουν επίσης εκδοθεί από τον "Μουσικό Οίκο Βρυώνη" μια σειρά βιβλίων του σχετικά με τη μουσική.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής "Λίλιαν Βουδούρη"


Συγγραφείς

Πεζογράφοι

Ευγένιος Αρανίτσης

Γλύπτες

Προσαλέντης Παύλος, ο Πρεσβύτερος

1784 - 1837
Γλύπτης και ζωγράφος, σπούδασε στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά στη Ρώμη κοντά στο μεγάλο κλασικιστή Αντόνιο Κανόβα. Το 1812 ίδρυσε την πρώτη στην Ελλάδα ιδωτική σχολή καλών τεχνών την οποία ο Αγγλος αρμοστής Θωμάς Μαίτλαντ το 1815 μετέτρεψε σε Δημόσια Ακαδημία Καλών Τεχνών, υπό την διεύθυνση του Προσαλέντη.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ