gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΒΕΡΟΙΑ Πόλη ΗΜΑΘΙΑ".


Βιογραφίες (5)

Λόγιοι

Κωττούνιος Ιωάννης

1572 - 1657
  Ο μεγάλος ευεργέτης και διάσημος νεοαριστοτελικός φιλόσοφος.
  Γεννήθηκε στη Βέροια όπου και επήρε την πρώτη μόρφωσή του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και της Πάδουας. Διδάκτορας της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας και αργότερα και της Ιατρικής. Γλωσσομαθής και λόγιος εθεωρούνταν πνευματική κορυφή και ένας από τους επιφανέστερους πνευματικούς άνδρες της εποχής εκείνης.
  Για την πατρίδα του υπήρξε μεγάλος ευεργέτης. Ίδρυσε στην Πάδουα το "Κωττούνιον Κολέγιον" (1653) όπου εσπούδαζαν με επταετείς υπότροφοι από όλα τα μέρη του υπόδουλου Ελληνισμού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Βέροιας (1986).

Μητροφάνης Κριτόπουλος

1589 - 1639
  Γεννήθηκε στη Βέροια και εσπούδασε στην Οξφόρδη της Αγγλίας Θεολογία. Περιήλθε επί εξαετία την Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία και εκτιμήθηκε για τη σοφία του. Το 1636 εκλέχτηκε πατριάρχης Αλεξανδρείας. Έγραψε αρκετά θεολογικά συγγράμματα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Βέροιας (1986).

Περίφημες οικογένειες

Οικογένεια Βικέλα

  Η οικογένεια του Βικέλα είναι μια από τις παλιές αρχοντικές οικογένειες της Βέροιας, τα ίχνη της οποίας βρίσκονται πριν από τον 18ο αιώνα. Γεννήθηκε στη Σύρο. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση έγινε έμπορος με έδρα της επιχείρησής του το Λονδίνο, σε Κολλέγιο του οποίου συμπλήρωσε την μόρφωσή του. Ανθρωπος με πνευματικές ανησυχίες, ανέπτυξε δραστηριότητες μέσα και έξω από την Ελλάδα και ωφέλησε την Πατρίδα του. Υπήρξε βασικός συντελεστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (1896) και ιδρυτής του "Συλλόγου προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων" (1899) του οποίου ήταν για ένα διάστημα και πρόεδρος. Είναι γνωστός ως λογοτέχνης. Έγραψε πεζά και στίχους και έκανε μεταφράσεις από την Αγγλική, με ιδιαίτερη προτίμηση στο ποιητικό έργο του Σαίξπηρ.
  Μαρμάρινη προτομή του βρίσκεται στον κήπο της Εληάς.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Βέροιας (1986).

Ρακταβάν Δημήτριος

1827 - 1893
  Ο Ευεργέτης. Γιός του Βεροιώτη Εμμανουήλ Ρακτιβάν. Μετά τις εγκυκλοπαιδικές σπουδές του επιδόθηκε στο εμπόριο υφασμάτων κάνοντας συναλλαγές με το εξωτερικό. Το 1877 μετοίκησε στην Αθήνα. Απέκτησε μεγάλη περιουσία. Έστελνε από τα εισοδήματά του 100 χρυσές λίρες κάθε έτος για τις ανάγκες των σχολείων της Βέροιας. Διαμένοντας αργότερα στην Κωνσταντινούπολη βρισκόταν σε επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση της οποίας ήταν προμηθευτής προσοψιών που κατασκευάζονταν σε εργοστάσιο της Βέροιας. Η δωρεά των 100 χρυσών λιρών κάθε χρόνο στα σχολεία συνεχίστηκε και μετά το θάνατό του. Ήταν άνδρας ευγενής και πράος. Η Βέροια τον ετίμησε με μαρμάρινη προτομή που υπάρχει στο προαύλιο του παλιού Γυμνασίου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Βέροιας (1986).

Ρακταβάν Κωνσταντίνος

1865 - 1935
  Γιος του Δημ. Ρακταβάν. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Διακρίθηκε σαν νομομαθής και συνδέθηκε στενότατα με την πιο λαμπρή περίοδο της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Διετέλεσε Υπουργός της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου για μακρό χρονικό διάστημα, βουλευτής Αττικής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και Πρόεδρος του "Συλλόγου προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων".
  Ως Υπουργός Δικαιοσύνης διοργάνωσε την πρώτη Ελληνική Διοίκηση της Μακεδονίας (1912-1913) και ως Υπουργός Εξωτερικών διοργάνωσε την Διοίκηση της Α. Μακεδονίας και Δ. Θράκης (1918-1920). Πολυπληθείς είναι οι νομικές του διατριβές και γνωμοδοτήσεις και σημαντική η νομοθετική του εργασία. Η Βέροια τον ετίμησε με μαρμάρινη προτομή που βρίσκεται στο προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Βέροιας (1986).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ