gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΣΑΜΟΣ Πόλη ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ".


Βιογραφίες (2)

Συγγραφείς

Κώστας Πτίνης

1912 - 1996
  Γεννήθηκε στη πόλη της Σάμου το 1912. Σπούδασε στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Ενόσω ήταν μαθητής έγραψε τη μονογραφία Η Σάμος και το '21, ενώ ως φοιτητής στην Αθήνα εργάσθηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες. Το 1943 διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στο εκεί ελληνικό τμήμα του αγγλικού υπουργείου εξωτερικών, ως υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού των ενόπλων δυνάμεων Ελλάς. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στη Σάμο και εξέδωσε την εφημερίδα Ελλάς της οποίας υπήρξε ιδιοκτήτης, διευθυντής και συντάκτης από το 1945 έως το 1977. Εκτός από τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, την ιστορία, ενώ διατηρούσε συγχρόνως βιβλιοπωλείο, πρακτορείο τύπου και τουριστικό γραφείο.
  Είχε έντονη κοινωνική και πνευματική δράση στην πόλη της Σάμου. Επανίδρυσε τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Σάμου στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος επί εικοσαετία. Επίσης πρωτοστάτησε για την καθιέρωση του εορτασμού της επετείου της ενώσεως της Σάμου με την Ελλάδα και για τη λειτουργία και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου στο Πυθαγόρειο. Ακόμα διετέλεσε πρόξενος της Ολλανδίας στη Σάμο. Έδωσε πολλές διαλέξεις για την ιστορία και αρχαιολογία της Σάμου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Ενώ το 1980 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην Σάμο. Τα σημαντικότερα δημοσιευμένα έργα του είναι: Μια άλλη Σάμος, Διαλέξεις, Επιφανείς Σάμιοι κληρικοί, Αγώνες ελευθερίας, Χρόνια κατοχής, Ηγεμόνες της Σάμου, Σαμιακά, Ιστορία της Σάμου, Μορφές και Σχεδιάσματα, Σάμος: Τουριστικός περίπατος, Θεμιστοκλής Σοφούλης - πρωθυπουργός της Ελλάδος.
  Πέθανε το 1996. Με διαθήκη του δώρισε στα ΓΑΚ Σάμου τα κατάλοιπα του αρχείου του.
Αγγ. Χατζημιχάλη, «Κώστας Πτίνης» στο Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου, υπό έκδοση από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών.

Επιμέλεια κειμένου: Χ.Ν. Λάνδρος, Φιλόλογος, ΓΑΚ Σάμου
Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Βαθέος


Επαμεινώνδας Σταματιάδης

1835 - 1901
  Γόνος επιφανούς σαμιακής οικογένειας. Γεννήθηκε στην Κων/πολη στις 17-12-1835. Σε ηλικία οκτώ ετών στάλθηκε στην Αθήνα όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στο Γυμνάσιο όπου φοίτησε είχε γυμνασιάρχη τον Γ. Γεννάδιο. Τελείωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές το 1851 και επέστρεψε στην Κων/πολη. Εκεί στην αρχή εργάσθηκε ως γραμματεύς στο εμπορικό κατάστημα του παππού του Ν. Μαντζαβίνου, που καταγόταν από την Κεφαλλονιά. Το 1853 δούλεψε στο ασφαλιστικό κατάστημα "Ο Ερμής". Μετά τη διάλυση του καταστήματος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και διετέλεσε με τον Πλάτωνα Ρώτα συντάκτης της εφημερίδας "Βυζαντίς" μέχρι το 1863, οπότε επανήλθε στη Σάμο. Τότε έγραψε τον Α΄ τόμο των Σαμιακών. Υπήρξε πολέμιος του ηγεμόνα Αριστάρχη και δημοσίευσε άρθρα εναντίον της διοικήσεως εξαιτίας των οποίων εξορίστηκε από τη Σάμο. Το 1866 απελάθηκε μαζί με άλλους από τη Σάμο. Πήγε στην Αθήνα όπου προσελήφθη ως συνεργάτης στην εφημερίδα "Μέλλον" του Γ. Γλίνη. Όταν ήλθε στη Σάμο ηγεμόνας ο Π. Μουσούρος, επέστρεψε και ο Επ. Σταματιάδης. Το 1874 διορίστηκε επόπτης της Παιδείας και του ανετέθη η σύνταξη της εφημερίδας "Σάμος". Διετέλεσε έφορος του ηγεμονικού τυπογραφείου και διορίστηκε από τον ηγεμόνα Φωτιάδη διευθυντής του Ηγεμονικού Διοικητικού Γραφείου μέχρι το 1882. Τότε διορίστηκε ξανά επόπτης της Παιδείας μέχρι το 1884. Αυτή την εποχή στάλθηκε ως μέλος αντιπροσωπείας στην Κων/πολη όπου παρέμεινε ως διευθυντής του ηγεμονικού γραφείου μέχρι τον Ιούλιο 1885. Επανήλθε στη Σάμο και διορίστηκε ξανά ως διευθυντής του Ηγεμ. Διοικ. Γραφείου μέχρι το 1899 οπότε παύθηκε από τον ηγεμόνα Βαϊάνη. Το Νοέμβριο του 1900 ανέλαβε τη διεύθυνση του ηγεμονικού γραφείου Σμύρνης. Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 1901 στη Σμύρνη.
  Εκλέχτηκε πληρεξούσιος Λ. Βαθέος το 1874, δημοτικός σύμβουλος, μέλος διαφόρων επιτροπών. Επίσης διετέλεσε μέλος της επιτροπής για τη συλλογή προϊόντων στην έκθεση της Βιέννης, μέλος της επιτροπής για τη σύνταξη κανονισμού των εκπαιδευτηρίων της Σάμου, ειδικός διοικητικός επίτροπος της μεταλλευτικής Εταιρείας, έφορος της Σχολής Μαλαγαρίου, μέλος της επιτροπής για σύνταξη κανονισμού του Νοσοκομείου, ταμίας του νοσοκομείου, έφορος της βιβλιοθήκης και του αρχαιολογικού Μουσείου, μέλος της λιμενικής επιτροπής Βαθέος, διοικητικός επίτροπος της επιτροπείας των Ιερών Μονών, μέλος του εκπαιδευτικού συμβουλίου της Ηγεμονίας κ. ά.

Επιμέλεια κειμένου: Χ.Ν. Λάνδρος, Φιλόλογος, ΓΑΚ Σάμου
Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Βαθέος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ