gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ Χωριό ΑΡΓΟΛΙΔΑ".


Βιογραφίες (3)

Αγωνιστές του 1821

Τάσος Νέζος

  Στην επανάσταση του ΄21 διακρίθηκε ανάμεσα σε άλλους ο Κουτσοποδιώτης αγωνιστής Τάσος Νέζος. Συνεργάτης του Θοδωρή Κολοκοτρώνη στο κάψιμο των σπαρτών του κάμπου, για να μη βρεί ο Δράμαλης τροφή για τα στρατεύματα του, πήρε μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου και σε πολλές μάχες, και διακρίθηκε για την ανδρεία του. Στη μάχη των Δερβενακίων πολέμησε ηρωικά επικεφαλής 200 Κουτσοποδιωτών, λαβώθηκε στο γόνατο και έμεινε χωλός δια βίου. Από τους απογόνους του στο Κουτσοπόδι φυλάσσονται το γιαταγάνι του, με ασημένια λαβή, και διάφορα έγγραφα της εποχής της επανάστασης και μεταγενέστερα. Τα απομεινάρια του σπιτιού του σώζονται ακόμα στο Κουτσοπόδι.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κουτσοποδίου


Αθλητές

Τζιμ Λόντος (Χρήστος Θεοφίλου)

  Το Κουτσοπόδι είναι η γενέτειρα του θρυλικού Τζίμ Λόντου, όπου σώζεται ακόμη το πατρικό του σπίτι. Ο Τζίμ Λόντος που το πραγματικό του όνομα είναι Χρήστος Θεοφίλου, γεννήθηκε το 1896 και σε μικρή ηλικία ξενιτεύτηκε στις Η.Π.Α. Εκεί αναδείχθηκε σε παγκόσμιο πρωταθλητή της ελεύθερης επαγγελματικής πάλης. Ωραίος ως Απόλλωνας και δυνατός ως Ηρακλής αντιμετώπισε τους σκληρότερους παλαιστές της εποχής του και στις 30 Ιουλίου του 1930 κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, καθώς και τη χρυσή και αδαμαντοποίκιλτη ζώνη που διατήρησε επί 16 χρόνια. Έφυγε από το ρίγκ αήττητος με συμμετοχή σε 2.500 αγώνες στις πέντε ηπείρους. Ο χρυσός Έλληνας (The Golden Greek), όπως τον αποκαλούσαν στην Αμερική, δημιούργησε ένα θρύλο και το όνομά του ταυτίστηκε με την αήττητη δύναμη. Το «αεροπλανικό κόλπο» του, με το οποίο κατατρόπωνε τους αντιπάλους, καταγράφηκε στην παγκόσμια αθλητική ιστορία. Στις 7 Οκτωβρίου 1956 ο βετεράνος παγκόσμιος πρωταθλητής επισκέφθηκε το Αργος και αποθεώθηκε στο αρχαίο θέατρο σε ένα επιδεικτικό δεκάλεπτο πάλης που χάρισε σε χιλιάδες θαυμαστές του. Ο θρύλος, που έκανε γνωστό το όνομα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Πάλομαρ Μεμόριαλ» της Καλιφόρνιας, στις 19 Αυγούστου 1975. Σχεδιάζεται να γίνει πολύ σύντομα στο Κουτσοπόδι μουσείο με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη δράση του μεγάλου πρωταθλητή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κουτσοποδίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ