gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΛΑΚΩΝΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ".


Βιογραφίες (4)

Φιλικής Εταιρείας μέλη

Ονόματα από τα Αρχεία της Τσαρικής Αστυνομίας

ΛΑΚΩΝΙΑ:
ΣΠΑΡΤΗ: Αθανασόπουλος Τριαντάφυλλος, Τρουπάκης Διονύσης, Αθανασάκης Λυμπέρης, Αθανασίου Νικόλαος, Βενετσανάκος Παναγιώτης, Νικόλαος και Αναγνώστης, Βενετζάνος - Κέτζος Γαϊτανάρος, Ιωάννου Νικόλαος, Μαϊνής Νεόφυτος, Μαμούνης Δημήτριος και Ιωάννης, Χρυσοσπάθης Ηλίας και Ιωάννης, Χρηστέας Νικόλαος, Παναγιώτης και Δημήτριος, Χατζάκης Ιωάννης, Πισκοπέας Γεώργιος, Δημητρίου Θεόδωρος, Πανταζόπουλος Θεόδωρος.
ΒΑΤΙΚΑ: Βατικιώτης Δημήτριος και Ιωάννης.
ΦΑΛΑΚΡΟ: Χαραμής Δημήτρης, Κρεββατάς Παναγιώτης, Λέανδρος Μιχαήλ.
ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑ: Τρουπάκης Παναγιώτης και Διονύσης.
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ: Παναγιωτόπουλος Γεώργιος, Δεσποτόπουλος Ιωάννης και Γεώργιος, Σπανιωτάκης Θωμάς.
ΓΥΘΕΙΟ: Θεοδωρακόπουλος Γεώργιος και Θωμάς.
ΟΙΤΥΛΟ: Αναγνωστάκης Παναγιώτης, Μαυρομιχάλης Πέτρος, Ιωάννης, Κατζής, Κυριακούλης, Κωνσταντίνος, Αναστάσης, Γιώργης και Ηλίας, Κατζάκης Ηλίας.
ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙ: Καπετανάκης Μιχαήλ, Γιωργάκης και Γιαννάκης.
ΜΗΛΙΑ: Θεάκος Ιωάννης.
ΛΟΓΚΑΣΤΡΑ: Γεωργακόπουλος Γ.
ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ: Αγαλλόπουλος Γεώργιος, Ανδρουβίτσας Θεόκλητος, Αναγνωστόπουλος Ηλίας και Δημήτριος, Γιατράκος Παναγιώτης, Γεώργιος Μιχαλάκης και Νικόλαος, Γρηγοράκης Αντώνιος, Τσιγκούνης και Δημήτρης, Δημητρόπουλος Πάνος.
(ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ) 1964

Περίφημες οικογένειες

Μαυρομιχάλη Oικογένεια

  Ιστορική οικογένεια που κατά την παράδοση προερχόταν από τη Θράκη, όταν στα μέσα του 14ου αιώνα πιεζόμενη από τους Τούρκους κατέφυγε και εγκαταστάθηκε στη Μάνη. Από τα μέσα του 18ου αι. αναδείχθηκε σε σημαντικό τοπικό παράγοντα, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στα προεπαναστατικά γεγονότα (Ορλωφικά) και στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας (κατάληψη Καλαμάτας, μάχη Βαλτετσίου, πολιορκία Ναυπλίου και Ακροκορίνθου, αντιμετώπιση του Ιμπραήμ κ.ά.) πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Βουλής των Ελλήνων


Πολιτικοί

Πετρόμπεης

1773 - 1848
(Μάνη, 1773 - Αθήνα, 1848)
  Υπήρξε ηγετική μορφή της Πελοποννήσου, πρωταγωνιστής πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων. Το 1815 ανέλαβε το αξίωμα του μπέη της Μάνης. Διακρίθηκε στις επιχειρήσεις κατά του Δράμαλη, στην άμυνα του Μεσολογγίου και στην απόκρουση του Ιμπραήμ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα συνδιαλλαγής μεταξύ των εμπολέμων. Κατέλαβε υψηλά αξιώματα (πρόεδρος Β´ Εθνοσυνέλευσης, πρόεδρος Βουλευτικού και Εκτελεστικού και γερουσιαστής μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου). Φυλακίστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και αποφυλακίστηκε το 1832.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Βουλής των Ελλήνων


Αγωνιστές του 1821

Κυριακούλης

; - 1822
(Μάνη - Σπλάντζα Ηπείρου, 1822)
  Aδελφός του Πετρόμπεη υπήρξε από τις ηρωικότερες μορφές της οικογένειας. Σκοτώθηκε σε σφοδρή μάχη με 3.000 Τούρκους στην προσπάθειά του να ενισχύσει τους πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες. Στο πεδίο της μάχης, στα Στύρα της Εύβοιας, άφησε την τελευταία του πνοή και ο Ηλίας (Μάνη, 1795 - Στύρα, 1822), γιος του Πετρόμπεη, προικισμένος με στρατηγικά προσόντα και απαράμιλλη γενναιότητα. Ανέλαβε την αρχηγία της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Εύβοιας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ