gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΜΥΚΟΝΟΣ Πόλη ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Βιογραφίες (3)

Λογοτέχνες

Αξιώτη Μέλπω. Η σημαντική κομμουνίστρια πεζογράφος καταγόταν από τη Μυτιλήνη (Σημ. gtp.gr: καταγόταν από Μύκονο). Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1929. Εκεί, συνδέθηκε με κύκλους διανοουμένων και το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ.
  Στην κατοχή, ανέπτυξε πλούσια πατριωτική δράση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, δουλεύοντας στον παράνομο τύπο. Το 1947, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου συνέχισε την πολιτική και πνευματική της δραστηριότητα, συνδεόμενη με πολλούς Γάλλους κομμουνιστές διανοούμενους (Λουί Αραγκόν, Πολ Ελυάρ, Πάμπλο Πικάσο).
  Μετά από διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική, η Μέλπω Αξιώτη απελάθηκε από τη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στην Πολωνία και στη συνέχειαστη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Εργάστηκε στη σύνταξη της ελληνικής εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βαρσοβίας και δίδαξε Νέα Ελληνικά και Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Χούμπολτ της ΓΛΔ. Επαναπατρίστηκε το 1965.
  Αφησε ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, στο οποίο συνδυάζεται η ηθογραφία με σύγχρονες τεχνικές γραφής, όπως ο "εσωτερικός μονόλογος". Αναφέρουμε τα μυθιστορήματα "Δύσκολες νύχτες", "Το σπίτι μου", "Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;", "20ός αιώνας", τη διήγηση "Κάδμω", τις ποιητικές συλλογές "Σύμπτωση", "Κοντραμπάντο", "Θαλασσινά", τέσσερα Χρονικά με πληροφορίες και μαρτυρίες για την αντίσταση κ.ά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ)


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ