gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΚΑΡΔΙΤΣΑ Πόλη ΘΕΣΣΑΛΙΑ".


Βιογραφίες (3)

Πολιτικοί

Σίαντος Γιώργης

1890 - 1947
Κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ

Κωνσταντίνος Χρ. Ροβλιάς

1956
Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών

Ζωγράφοι

Γεώργιος Βαλταδώρος

1897 - 1930
  Ο Γ. Βαλταδώρος υπήρξε εξέχουσα μορφή των γραμμάτων και της Τέχνης και ανήκει στη χορεία των πρωτοπόρων της Γενιάς του Μεσοπολέμου, στη δεκαετία του ’20. Πρόσφερε αξιοπρόσεκτο έργο ως ζωγράφος, ως ποιητής και ως διηγηματογράφος.
  Γεννήθηκε στην Καρδίτσα, όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Το 1917 εγγράφεται στη Νομική Σχολή των Αθηνών, αλλ’ ουδέποτε παρακολούθησε μαθήματα. Κατά το διάστημα 1919 - 1920 σπουδάζει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και το 1921 φεύγει για το Μόναχο και εγγράφεται στην εκεί Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 1924 φεύγει για το Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1927 επιστρέφει στην Ελλάδα.
  Αυτή η διαδρομή του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει όλα τα καλλιτεχνικά, λογοτεχνικά και πολιτικά ρεύματα που παρατηρούνταν τότε σε διεθνές επίπεδο. Γνώρισε κατ’ αρχάς την προσπάθεια της Ελλάδας να απελευθερώσει αλύτρωτα μέρη με τους πολέμους 1912-1913, εκστρατεία της Μ. Ασίας και τη Μικρασιατική τραγωδία. Στο Μόναχο γνώρισε τον ανερχόμενο τότε ναζισμό εναντίον του οποίου έγραψε κείμενα προφητικά για την πορεία του. Στη Γαλλία γνώρισε τον Ψυχάρη και το δημοτικισμό, τον οποίο υπηρέτησε στα γραφτά του.
  Ο πρόωρα χαμένος “αγνός πρωτοπόρος” (όπως τον αποκάλεσε ο Ν. Εγγονόπουλος) με το ζωγραφικό του έργο αμφισβήτησε το συντηρητισμό της Σχολής των Αθηνών και της Σχολής του Μονάχου. Διάλεξε το δικό του δρόμο σε θεματογραφία και Τεχνική. Τα περισσότερα ζωγραφικά έργα του φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη της Καρδίτσας. “Απαντα Γ. Βαλταδώρου” εξέδωσε ο αδελφός του Αντώνης Βαλταδώρος το 1966. Ο Δήμος Καρδίτσας ετίμησε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του με ένα διήμερο Συμπόσιο (1997) τα πρακτικά του οποίου κυκλοφόρησαν με τίτλο “Γεώργιος Βαλταδώρος, ο ζωγράφος, ο ποιητής, ο Διηγηματογράφος”.

(αναδημοσίευση άρθρου της Ειδικής Εκδοσης της τοπικής εφημερίδας “ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ της ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ” της 31-12-1999)

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρδίτσας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ