gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΡΜΑΡΙ Χωριό ΕΥΒΟΙΑ" .


Ιστορία (3)

Μάχες

Μάχη του Βατησίου (6 Μαϊου 1823)

ΒΑΤΗΣΙ (Οικισμός) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Στην περιοχή του Βατησίου γύρω απο την Εκκλησία της Ανάληψης, στις 6 Μαϊου 1823 ο Νικόλας Κριεζώτης με τα παληκάρια του, πολέμησε εναντίων των Τούρκων. Στην ιστορική αυτή μάχη ο Ομέρ της Καρύστου νικήθηκε κατά κράτος, διαλύθηκε ο στρατός του, 700 περίπου Οθωμανοί βίαια στρατολογημένοι και στην άτακτη φυγή του, άφησε πίσω του γύρω στους 55 νεκρούς, 10 αιχμαλώτους και 70 τραυματίες. Από τους Έλληνες ούτε νεκρός ούτε τραυματίας υπήρξε. Στην μάχη αυτή οι Τούρκοι λέγεται ότι άρχισαν με "μαγκιά", άφησαν περιστέρια προς το στρατόπεδο των Ελλήνων, αλλά τα περιστέρια επέστρεψαν πάλι προς τους Τούρκους, πράγμα το οποίο οι Τούρκοι το θεώρησαν κακό οιωνό.
  Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή ο Δήμος Μαρμαρίου με εκδηλώσεις γιορτάζει την ιστορική αυτή μάχη, στο γραφικό Εκκλησάκι της Αναλήψεως που υπάρχει στην περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαρμαρίου


Μετακινήσεις πληθυσμών

Marathon - Marmarion

ΜΑΡΜΑΡΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΕΥΒΟΙΑ
These places ( Carystus and Marmarium) are said to have been settled by colonists from the Marathonian Tetrapolis.

Σελίδες επίσημες

ΜΑΡΜΑΡΙ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ
  Το Μαρμάρι γνωστό απο την αρχαιότητα εξαιτίας των λατομείων μαρμάρου, απο τα οποία πήρε και το όνομα του. Με τα φημισμένα του μάρμαρα που εξορύσσoνταν από τα σπλάχνα των γύρω βουνών, κατασκεύαζαν μονοκόματους κίονες και στόλιζαν όπως μας μαρτυρά ο Στράβων τα πιο λαμπρά και σπουδαία ιερά και κτίρια της αρχαιότητας. Ο Στράβων μας πληροφορεί ότι στο αρχαίο Μαρμάρι υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Μαρμάριο Απόλλωνα. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστα σπασμένα κιονόκρανα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
   Από τον Όμηρο μαθαίνουμε ότι το αρχαίο του όνομα ήταν Χαρχάπολις. Στην συνέχεια της ιστορίας του κατοικήθηκε απο Φραγγοβυζαντινούς και καταστράφηκε απο τους Τούρκους. Στον μεγάλο ξεσηκωμό για την απελευθέρωση του Έθνους απο τον Τουρκικό ζυγό το Μαρμάρι έδειξε με παλλικαριά την ανδριωμένη ψυχή του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαρμαρίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ