gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΟΥΤΡΑΚΙ Πόλη ΚΟΡΙΝΘΙΑ" .


Ιστορία (2)

Καταστροφή & τέλος της πόλης

Από τον Ρωμαίο Μόμμιο, 146 π.Χ.

ΗΡΑΙΟΝ (Αρχαίο ιερό) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

Σελίδες επίσημες

Ιστορία

ΛΟΥΤΡΑΚΙ (Πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Ιστορική μαρτυρία για την παρουσία του Λουτρακίου στην αρχαιότητα έχουμε από τον ιστορικό Ξενοφώντα τον Αθηναίο (431-351 π.χ.), ο οποίος στο έργο του «Ελληνικά», αναφερόμενος στο βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο και στην εκστρατεία του κατά της Περαίας (σημερινής Περαχώρας) κατά τον Κορινθιακό Πόλεμο (395-387 π.χ.), καταγράφει το γεγονός ότι ο Αγησίλαος στρατοπέδευσε και διανυκτέρευσε στα Θερμά. Οι περιγραφές των χώρων, συνδυασμένες με τα ιστορικά γεγονότα και τα αρχαιολογικά ευρήματα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την περιοχή του σημερινού Λουτρακίου. Κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας εξάλλου, οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι με τα ιαματικά νερά του Λουτρακίου γιατρεύτηκε ο στρατηγός Σύλλας. Τη σημαντικότητα της περιοχής, μαρτυρεί και η ανέγερση εκκλησιών γύρω από τις ιαματικές πηγές στη Βυζαντική περίοδο.
Στα νεώτερα χρόνια, τα νερά του Λουτρακίου έχουν συγκεντρώσει διεθνώς το ενδιαφέρον του Ιατρικού κόσμου, αφού θεωρούνται εφάμιλλα με τα διάσημα νερά του Vichi, του Evian, και του Perrie. Αφήνοντας πίσω το κοσμοπολίτικο Λουτράκι, σε απόσταση μόνο 12 χλμ. συναντάμε το ιστορικό και όμορφο χωριό της Περαχώρας, που φημίζεται για τα καλά κρασιά της και τα γραφικά ταβερνάκια της. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Περαία» και είχε κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν μεσοελλαδικοί και υστεροελλαδικοί χώροι που έχουν ανασκαφεί στην ευρύτερη περιοχή. Αρχικά η περιοχή αυτή ανήκε στους Μεγαρείς από τους οποίους την απέσπασαν οι Κορίνθιοι οπότε και άρχισε η μεγάλη ακμή της Περαίας, αδιάψευστοι μάρτυρες της οποίας αποτελούν τα ερείπια της οχύρωσης της Αρχαίας Οινόης (Σχοίνος) καθώς και τα ερείπια της οχύρωσης αλλά και των κλασικών τάφων του Περαίου (περιοχή Ασπροκάμπου).
Η σημαντικότερη όμως εγκατάσταση σημειώθηκε βορειοδυτικά της Περαχώρας, στη Λίμνη της Βουλιαγμένης η «Εσχατιώτις» όπως ονομαζόταν τότε. Εκεί υπάρχει το περίφημο Ηραίον, με τον αρχαίο οικισμό του και τα δύο ιερά της Ήρας Ακραίας και Ήρας Λιμενίας (9ος και 8ος αι. αντίστοιχα), στα οποία αποκαλύφθηκαν σημαντικότατα ευρήματα, όπως ομοιώματα ναών, είδη κεραμικής τέχνης, αργυρά και χρυσά νομίσματα, χάλκινα σκεύη και πολλές σφραγίδες. Τη σημαντικότητα του χώρου μαρτυρούν οι κρήνες, οι δρόμοι και οι δεξαμενές που υποδηλώνουν την ύπαρξη εξελιγμένου υδροσυλλεκτικού συστήματος.
Αλλά και στη νεώτερη Ελληνική Ιστορία η σημερινή περιοχή του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, τόσο κατά την Επανάσταση του 1821 όσο και μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους. Η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στον Αγώνα ήταν πολύτιμη ενώ η γεωγραφική θέση της περιοχής βοήθησε σημαντικά. Οι κάτοικοι της περιοχής με όνομα Δερβενοχωρίτες, πήραν μέρος σε όλες τις μάχες της περιοχής και συνέτριψαν τη στρατιά του Δράμαλη στην ονομαστή μάχη της Περαχώρας (25-27 Σεπτεμβρίου 1822). Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια (27.9.1831) τα γεγονότα που ακολούθησαν είχαν ως επίκεντρο την Περαχώρα και το Λουτράκι, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι έκαναν την Περαχώρα κέντρο της αντιπολιτευόμενης δραστηριότητάς τους υπό τον Ι. Κωλέττη. Στα όριά του ο Δήμος περιλαμβάνει και την περιοχή της Ισθμίας στις ακτές του Σαρωνικού, πόλη ονομαστή από την αρχαιότητα για τους περίφημους αγώνες που οργανώνονταν εκεί, τα «Ίσθμια».

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ