gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΣΟΥΔΑ Κωμόπολη ΧΑΝΙΑ".


Ιστορία (2)

Σελίδες επίσημες

Η Ιστορία της Πόλης της Σούδας

  Ετυμολογείται από τη λατινική λέξη suda = χαρακώματα, χάρακας, στενή δίοδος. Γι ' αυτό ο Parhley (I , 189) λέει, ότι σούδα και χάραξ είναι συνώνυμα και συνεπώς οι Σαρακηνοί αποβιβάστηκαν εδώ στη Σούδα: The Saracenic conquerors of Crete... first landed at Suda, and the Akroteri is called by Bysantine historians of the event, the promontory Kharax, Sulda and Kharax are synonymous words in the writers of the lower empire. Για τους θαλασσοκράτορες Βενετούς δεν είχε μεγάλη σπουδαιότητα, γιατί οι γαλέρες τους ήταν πλοία ελαφρά και τα σήκωναν τα νερά του λιμανιού των Χανίων και του Χάντακα όπου είχαν και τους ταρσανάδες τους και τις ναυπηγούσαν. Η ασφάλεια του όμως τους ενδιέφερε και γι' αυτό κτίσανε το φρούριο στο νησάκι της εισόδου του για να τον προστατεύει.
  Στον μυχό του, στην culata, όπως την έλεγαν όπου σήμερα βρίσκεται ο ραδιοφωνικός σταθμός Χανίων, οι Βενετοί είχαν κάμει αλυκές (Saline 175), με ετήσια παραγωγή 110.000 μουζούρια αλάτι. (βλ. Στ. Σπανάκη, Μνημεία κ.λ.π., IV, S. 180, Καστροφύλακα, Κ 263). Οι Τούρκοι έλεγαν την περιοχή Τούζλα, που σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα αλυκή, γιατί "τουζ" λέγεται τουρκικά το αλάτι. Ο κόλπος της Σούδας υπήρξε τον 15ο, 16ο και 17ο αιώνα φωλεά κουρσάρων, όπως μας πληροφορεί ο Foscarini στην Έκθεση του .... li anni adierto fu ricetto et nido di corsari. Το 1571 ο τουρκικός στόλος έκαμε απόβαση στη Σούδα και κατέστρεψε την περιφέρεια των Χανίων. (Foscarini , Pashley, I, 29 και Ν. Σταυράκη, Στατ. 137). Το Μάη του 1822 αποβιβάστηκαν στην Τούζλα 84 φορτηγά, που τα συνόδεψαν 40 πολεμικά, 10000 Τούρκοι, Αιγύπτιοι και Αρβανίτες με αρχηγό το γαμπρό του Μεχμέτ Αλή, τον Χασάν Πασά, για να καταστείλει την επανάσταση των Κρητών.
  Το 1870 ο Ρεούφ Πασάς αποξήρανε τις αλικιές και έκτισε εκεί συνοικισμό, τον οποίο ονόμασε Αζιζιέ προς τιμήν του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ και εγκατέστησε 150 οικογένειες Τούρκων που ζούσαν στη νησίδα του φρουρίου. Σήμερα έχει το όνομα Κάτω Σούδα. Ο συνοικισμός αποτελούσε τότε ιδιαίτερο Δήμο. Ό ?γγλος πλοίαρχος Spratt εθάυμασε τα καθαρά νερά του κόλπου, όπου αντανακλάται ο καταγάλανος Κρητικός ουρανός, γι 'αυτό έκανα εδώ το μπάνιο τους σύμφωνα με την Μυθολογία οι σειρήνες πριν να πέσουν στο κόλπο να πνιγούν, ύστερα από τη νίκη των Μουσών. Την εποχή της Κρητικής Πολιτείας 1898 - 1913, η Σούδα έγινε επίκεντρο ενδιαφέροντος των Μεγάλων Δυνάμεων. Τη περίοδο αυτή κτίστηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου.
  Η Σούδα δοκιμάστηκε και τον Α και τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Στην ακτή προς το Ακρωτήρι τορπιλίστηκε τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο το υπερωκεάνιο Μινεβάσκα 27000 τόνων. Το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν λιμάνι ανεφοδιασμού και εξόρμησης του Αγγλικού στόλου. Ο Τσώρτσιλ ήθελε να το κάμει "αμφίβιο ακρόπολη" κατά την έκφραση του (Απομνημονεύματα Β2, 619) αλλά δεν το κατόρθωσε ως ομολογεί ο ίδιος. ( σελ. 343 - 346, Στέργιος Σπανάκης, Κρήτη Β' τόμος, Έκδοση Βαγγέλη Απ. Σφακιανάκη, Ηράκλειο Κρήτης )

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Σούδας


Ιστορικές Πληροφορίες για το Λιμάνι Σούδας

Πληροφορίες για το λιμάνι της Σούδας υπάρχουν στο ενημερωτικό φυλλάδιο της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Γραφείο Χανίων) το οποίο μπορείτε να δείτε στην ακόλουθη σύνδεση

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ