gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΦΘΙΩΤΙΔΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Ιστορία (2)

Σελίδες επίσημες

Χρονολόγιο

Ιστορική αναδρομή

  Ιστορικά η Φθιώτιδα αρχίζει την πορεία της στο χρόνο από την αρχή της 6ης χιλιετηρίδας με εμφανή τα σημάδια της ζωής των πρωτοελλήνων στη Φθία, μέσα από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρολαμίας και σ' άλλα μουσεία της χώρας.
  Γύρω στο 2000 π.Χ. η Φθιώτιδα και ιδιαίτερα η κοιλάδα του Σπερχειού, κατοικείται από την πρώτη ελληνική φυλή, τους Αχαιούς. Την εποχή τούτη χτίζεται στις όχθες του Σπερχειού ποταμού η Ελλα και η γύρω απ' το Σπερχειό ποταμό περιοχή ονομάζεται Ελλάς. Οι Αχαιοί κυριαρχούν στο χώρο, συγχωνεύονται με τους ντόπιους και δημιουργούν δυο αξιόλογα κέντρα Μυκηναϊκού πολιτισμού, τη Φθία και την Ελλάδα.
  Με την κάθοδο των Δωριέων διαφοροποιείται η πολιτισμική υφή και πολιτιστική πορεία των Αχαιών και επικρατεί η τραχύτητα και το πολεμόχαρο του νέου λαού.
  Η δουλωτική επιδρομή των Περσών βρίσκει τη Φθιώτιδα να κατοικείται από Αχαιούς, Φθιώτες, Αινιάνες, Λοκρούς και Μαλιείς, που μαζί με τους τριακόσιους του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, αρχηγού των συνασπισμένων δυνάμεων, αντιπαλεύουν τις ορδές των βαρβάρων στο στενό των Θερμοπυλών και υψώνουν αξεπέραστο φραγμό.
  Εκεί στον κοντινό λόφο, τον Κολωνό, πέφτει η αυλαία και γράφεται το τέλος μιας μάχης με πολλές διαστάσεις και προοπτικές για τους Ελληνες.
  Δεν είχε άδικο ο Απολλώνιος Τυανεύς όταν έλεγε πως τούτος ο ξεχασμένος από τους πιότερους επισκέπτες σήμερα λόφος, είναι το υψηλότερο βουνό του κόσμου γιατί τα πόδια του βρίσκονται στη γη και η κορυφή της δόξας του ακουμπά στον ουρανό.
  Στα κατοπινά χρόνια 344 π.Χ. το ξακουστό κάστρο της Λαμίας πέφτει στα χέρια των Μακεδόνων, ενώ το 323 π.Χ. πέφτει στα τείχη του νεκρός ο αρχηγός των Αθηναίων (Λαμιακός πόλεμος).
  Στα Βυζαντινά χρόνια ο Νικηφόρος Ουρανός νικά το βουλγαρικό στρατό κοντά στο Σπερχειό.
  Στην πολύπαθη τούτη γη κατά το μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους, αφήνει την στερνή του πνοή ο Πρωτοκαπετάνιος της Ρούμελης Αθανάσιος Διάκος, με το παράπονο της νιότης που δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή και τη λευτεριά.
  Η ιταλική εισβολή και η γερμανική κατοχή χαλυβδώνουν τις ψυχές των Φθιωτών που πρώτοι υψώνουν τη σημαία της Εθνικής Αντίστασης, με πρωτοπόρο τον Αρη Βελουχιώτη και κορυφαία πράξη την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Σημαντικό γεγονός που ανέδειξε τη δύναμη της ενότητας και της ομοψυχίας, μα και απέδειξε πως η αγωνιστική φιλοσοφία των Στενών και των Συνόρων, είναι ιδέα διαρκής και αναλλοίωτη για τους Ελληνες.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φθιώτιδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ