gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ Νησί ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ".


Ιστορία (14)

Σελίδες επίσημες

Προϊστορία
  Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο χωριό Χαλιωτάτα -θέση Σπήλιος- και στη χερσόνησο του Φουρνιά στο Φισκάρδο οδηγούν στην βεβαιότητα της πρώιμης κατοίκησης της Κεφαλλονιάς. Η συλλογή του καθηγητή Γ. Καββαδία, την οποία δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείου Αργοστολίου, τοποθετεί μέχρι σήμερα τον πρώτο Κεφαλλονίτη παλαιότερα από το 50.000 π.Χ. Πληθώρα στοιχείων, προσώπων και μύθων συνδέει την Κεφαλλονιά με τα προϊστορικά χρόνια.
Πρώτα ιστορικά χρόνια
  "Τετράπολις": είναι η ονομασία που ο ιστορικός Θουκυδίδης δίνει στο νησί. Τέσσαρες Πόλεις-Κράτη αποτελούσαν την Κεφαλλονιά κι έτσι έχουμε την Κράνη, την Πάλλη, τη Σάμη και τους Πρόννους, ανεξάρτητες και αυτόνομες Πόλεις που η έκτασή τους είχε καθορισθεί φυσικά από το σχηματισμό του εδάφους. Ετυμολογικά και σύμφωνα με τη Μυθολογία, η ονομασία των Πόλεων-Κρατών αυτών προέρχεται από τα ονόματα των τεσσάρων υιών του Κεφάλου. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα - νομίσματα και επιγραφές-, το πολίτευμα τους ήταν δημοκρατικό.
  Πολλοί τάφοι- ευγενών και μη- σε πολλά μέρη του νησιού - Κοκολάτα, Μαζαρακάτα, Ραζάτα, Τζαννάτα, Κοντογενάδα- το καθιστούν αναμφίβολα σπουδαίο Μυκηναϊκό κέντρο. Στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου μπορεί να θαυμάσει κανείς προμυκηναϊκά, μυκηναϊκά και υστερομυκηναϊκά ευρήματα προερχόμενα από τους τάφους αυτούς. Οι θεοί οι οποίοι λατρεύτηκαν στην Κεφαλλονιά, κατάλοιπα ναών προς χάρη των οποίων υπάρχουν σε πολλές τοποθεσίες -Κράνη, Αίνος, Πρόννοι, Μηνιές-, αποδεικνύουν την συνεχή και αδιατάρακτη πολιτιστική ένωση του νησιού με τον Ελληνικό κορμό.
  Αυτό που δεν κατάφεραν οι Μακεδόνες με τον Φίλιππο Ε’, να γίνουν δηλαδή κύριοι της Κεφαλλονιάς, το επέτυχαν οι Ρωμαίοι όταν το 188 π.Χ. την κατάκτησαν ολοκληρωτικά.
Βυζαντινά χρόνια
  Κατά τα πρώτα χρόνια της βυζαντινής περιόδου η Κεφαλλονιά ανήκε στην επαρχία Αχαΐας και αργότερα (δεύτερο μισό ή αρχές του 9ου αιώνα έως και 11ο αιώνα) μαρτυρείται η ύπαρξη Θέματος Κεφαλληνίας, που σκοπό είχε - λόγω της στρατηγικής της θέσης- να συμβάλει στην άμυνα της αχανούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  Κατά διαστήματα δε, το νησί δέχθηκε πολλές και συχνές επιδρομές. Πρόσκαιρη κατοχή είχε ο Robert Guiscard , ο Roger II ο Σικελός, η κατάκτηση του οποίου σημαίνει την οριστική απόσχιση της Κεφαλλονιάς από το Βυζάντιο.
Φραγκοκρατία
  Ο ισχυρότατος πειρατής του τέλους του 12ου αιώνα Μαργαριτώνης "ανοίγει" ουσιαστικά τη μεταβυζαντινή περίοδο της φραγκοκρατίας. Το 1195 την ηγεμονία ανέλαβε ο οίκος των φεουδαρχών Orsini για να παραδώσει το 1357 την Κομητεία της Κεφαλλονιάς στους Tocchi. Η χρονικά μικρή και σκληρή τουρκική κατοχή-συνολικά 17 χρόνια- έληξε με την κατάκτηση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου- πρωτεύουσας τότε της Κεφαλλονιάς- από τους Ενετούς (και Ισπανούς) το 1500.
Ενετοί, Γάλλοι και λοιποί κατακτητές
  Η Ενετοκρατία κράτησε σχεδόν 300 χρόνια και το 1797 άρχισε η Γαλλική κατοχή η οποία εγκαινίασε νέα περίοδο συνεχών πολιτικών εναλλαγών. Λίγο μετά, οι συμμαχικοί στόλοι Ρωσίας-Τουρκίας υποδαυλίζουν την επανάσταση κατά των Γάλλων και έτσι σχηματίζεται η Επτάνησος Πολιτεία - 1800-1807- με την επίσημη ονομασία "Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νησιών". Η σύντομη Γαλλική κατοχή που ακολούθησε (1807-1809) διακόπηκε από τους Αγγλους οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το 1864. Μετά από το διάστημα αυτό των πολλών αιματοβαμμένων εξεγέρσεων και της γέννησης των σημαντικών πρωτοσοσιαλιστικών μορφών της ιστορίας μας, την 21η Μαϊου του 1864 η Κεφαλληνία και η Ιθάκη αποκτούν την ελευθερία τους : παραδίνονται από τους ξένους κατακτητές τους σε Ελληνική αντιπροσωπεία και από τότε ακολούθησαν την ιστορική μοίρα της Ελλάδας.
Σύγχρονα ιστορικά γεγονότα
  Το 1940 μέχρι το 1943 οι Ιταλοί βρέθηκαν να έχουν κατακτήσει το νησί μας και το 1943 εκδιώχθηκαν από την Κεφαλλονίτικη γη από τους συμμάχους τους Γερμανούς, οι οποίοι τους οδήγησαν στη μεγάλη σφαγή της μεραρχίας τους "Aqui". Το μικρό διάστημα της Γερμανικής κατοχής ακολούθησε ο εμφύλιος και τέλος ήλθε για την Ελλάδα και την Κεφαλλονιά η πολιτική σταθερότητα που μας οδηγεί στην αναπτυξιακή πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αργοστολίου


Μύθος και Προϊστορία
  Το όνομά του, το νησί, το πήρε από τον μυθικό ήρωα Κέφαλο, ο οποίος, απαρηγόρητος από το θάνατο της γυναίκας του που ο ίδιος είχε σκοτώσει κατά λάθος, κατέληξε στην Κεφαλλονιά. Το νησί του το χάρισε ο βασιλιάς Αμφιτρύωνας, σαν ανταμοιβή για την βοήθεια που προσέφερε στον αγώνα εναντίον των μυθικών Τηλεβόων και των Ταφίων. Από τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή του Φισκάρδου, συμπεραίνεται ότι το νησί κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή. Ήδη κατά τους χρόνους του τρωικού πολέμου, αναπτύχθηκε πολύ σημαντικός πολιτισμός. Είναι εμφανής η αναφορά του Ομήρου στην Οδύσσεια.
Αρχαία χρόνια
  Την εποχή αυτή το νησί χωρίζεται σε τέσσερις πόλεις: την Σάμη, την Πάλη, την Κράνη και τους Πρόννους. Στους Περσικούς πολέμους αντιμετώπισαν όλες μαζί, σε συμμαχία με τους άλλους Έλληνες την εισβολή των Περσών. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο χωρίστηκαν. Η Πάλη υποστήριξε τους Κορινθίους, ενώ η Κράννη συμμάχησε με τους Αθηναίους. Το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 187 π.Χ. Στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. ο Αδριανός χάρισε την Κεφαλονιά στην Αθήνα.
Βενετσιάνοι
  Κατά την περίοδο του Βυζαντίου, η Κεφαλλονιά απετέλεσε μέρος του «Θέματος της Κεφαλληνίας». Όλο αυτό το διάστημα και μέχρι την κατάληψή της από τους Βενετούς, το 1500, υπέφερε από τις επιδρομές βαρβάρων ή πειρατών και τις συνεχείς αλλαγές κατακτητών. Από την κατάληψη του νησιού από τους Βενετούς κι έπειτα το νησί έγινε σπουδαίος διαμετακομιστικός και εμπορικός σταθμός και διήνυσε περίοδο ακμής.
Γάλλοι και Ιόνια Πολιτεία
  Μετά την ήττα των Βενετών και την κατάλυση της Ενετικής δημοκρατίας, τα νησιά καταλήφθηκαν οριστικά από τους Γάλλους με τη συνθήκη του Καμποφόρμιο, το 1797. Ο λαός της Κεφαλονιάς υποδέχτηκε με ανακούφιση τους νέους κυριάρχους. Η ήττα και η καταστροφή του γαλλικού στόλου από τον ενωμένο ρωσοτουρκικό, ανέκοψε προσωρινά τη γαλλική κυριαρχία στο νησί. Με τη συνθήκη του 1800, ιδρύεται η «Ιόνιος πολιτεία», μία αυτόνομη περιοχή υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. Ακολουθεί η περίοδος της Δεύτερης γαλλικής κυριαρχίας, με την παραχώρηση των Ιονίων νήσων στον Ναπολέοντα, από τον Τσάρο της Ρωσίας. Η περίοδος αυτή δεν κράτησε πολύ, αφού δύο χρόνια μετά οι Αγγλοι κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά.
Αγγλοι
  Και η Κεφαλονιά, όπως και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και την διεξαγωγή της Ελληνικής επανάστασης του 1821, με αποκορύφωμα την συμμετοχή Κεφαλλήνιων επαναστατών στην κρίσιμη, για την διεξαγωγή της επανάστασης, μάχη του Λάλα. Οι Αγγλοι διοικούντες δεν είδαν με καλό μάτι την συμμετοχή του λαού στα γεγονότα. Ωστόσο η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μία σειρά κοινοφελή έργα στο νησί, όπως η γέφυρα που ενώνει το Αργοστόλι με την απέναντι περιοχή ή το δικαστικό μέγαρο στο Ληξούρι.
Ενσωμάτωση και νεότερα χρόνια
  Στις 21 Μαΐου του 1864, οι Αγγλοι προχώρησαν και επίσημα στην εκχώρηση των Ιονίων νήσων στην Ελλάδα, λίγο καιρό μετά την ενθρόνιση, στην Αθήνα, του Δανού πρίγκιπα Γεώργιου του Α', ευνοούμενου της αγγλικής πολιτικής. Η πράξη αυτή ήταν, κυρίως, αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που άσκησε ο λαός. Ήδη στην Κεφαλλονιά είχε αναπτυχθεί κατά την αγγλική περίοδο, ενωτική κίνηση, που σαν έκφρασή της είχε το Ριζοσπαστικό κόμμα. Είχαν προηγηθεί ελεύθερες εκλογές στα Ιόνια νησιά, το 1850. Εκείνη η βουλή είχε διακηρύξει, με ψήφισμά της, την θέληση του λαού των Ιονίων νήσων για Ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στις 15/27 Φεβρουαρίου του 1862 εκλέγεται ομόφωνα, επικεφαλής της Ιονίου Βουλής, ο Κεφαλλονίτης Ριζοσπάστης Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος. Στις 7 Απριλίου του 1864 έφτασε στην Κέρκυρα ο Έλληνας εκπρόσωπος Θεόφιλος Ζαΐμης. Ο Αγγλος αρμοστής του παρέδωσε την εξουσία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Χρονολόγιο

4000-3000 π.Χ. Νεολιθική Περίοδος
3000-2000 π.Χ. Πρωτοελλαδικός Πολιτισμός, οργανωμένη κατοίκηση
2000-1500 π.Χ. Προμυκηναϊκή Περίοδος
1500-1100 π.Χ. Μυκηναϊκή Περίοδος. Εποχή μεγάλης ακμής και για τα δύο νησιά. Δημιουργία Τετράπολης στην Κεφαλονιά
1100-800 π.Χ. Δωρική περίοδος. Οχύρωση των πόλεων με εντυπωσιακά τείχη εξαιτίας πολέμων και προσάρτηση της Ιθάκης στην Κεφαλονιά
800-169 π.Χ. Περίοδος Αρχαίας Ελληνικής Ακμής, διαίρεση του νησιού σε 4 πόλεις Κράτη κατασκευή μνημειακών οχυρωματικών έργων.
180 π.Χ.-394 μ.Χ. Ρωμαϊκή Περίοδος. Επιδρομές πειρατών
394-1185 μ.Χ. Βυζαντινή Περίοδος, Χτίζεται το Βυζαντινό κάστρο του Αγίου Γεωργίου και έκτισε πρωτεύουσα του νησιού.
1185 μ.Χ. Κατάκτηση από τους Νορμανδούς
1479-1500 μ.Χ. Τουρκοκρατία. Ανθρώπινες βαρβαρότητες, λεηλασίες, διωγμοί
1500-1798 μ.Χ. Ενετική Περίοδος. Φραγκοκρατία. Ενετοκρατία
1797 μ.Χ. Γάλλοι Δημοκρατικοί. Ρωσότουρκοι
1800-1807 μ.Χ. Ανεξάρτητο κράτος των Ιονίων Νήσων
1807-1809 μ.Χ. Β´ Γαλλική κυριαρχία. Εκσυγχρονισμός στη διοίκηση
1809-1864 μ.Χ. Αγγλική κυριαρχία
1η Ιουλίου 1823 Επίσκεψη της νήσου από τον Λόρδο Βύρωνα
21 Μαϊου 1864 Πανηγυρική ένωση των Ιονίων Νήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα
1953 έως σήμερα Ανάπτυξη της νήσου και ευρύτατη τουριστική εξέλιξη
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

Κλασική περίοδος (480-323 π.Χ.)

Συμμετοχή στην Αθηναϊκή Συμμαχία, 456 π.Χ.

Ο Αθηναίος στρατηγός Τολμίδης ο Ταλμαίου, κυρίευσε και τις 4 πόλεις του νησιού και τις έκανε μέλη της Συμμαχίας.

Ο Ιφικράτης καταλαμβάνει το νησί

Το 375 π.Χ. Μόνο οι Πρώννοι συμμετείχαν στη Β' Αθηναϊκή Συμμαχία, ενώ οι άλλες 3 πόλεις στη Σπαρτιατική.

Ξένες κυριαρχίες

Ρωμαιοκρατία 189 π.Χ.

Το νησί υπέκυψε στον ύπατο Μάρκο Φούλβιο Ναβιλίτωρα, όπου η Σάμη πρόβαλε 4μηνη αντίσταση, γι' αυτό και καταστράφηκε και εξανδραποδίστηκε.

Νορμανδοί της Σικελίας 1185-1335 μ.Χ.

Ανδεγαυοί, 1335-1357 μ.Χ.

Ταραντινοί 1357 μέχρι 1463-1479

Τουρκοκρατία 1463-1479 μέχρι 1500

Βενετοκρατία, 1500 - 1797 μ.Χ.

Καταστροφές του τόπου

Σεισμοί 1953

Από τους σεισμούς καταστράφηκαν το 90% των σπιτιών και έργα πολιτισμού αιώνων, μέγαρα, αρχοντικά, εκκλησίες. Πρόσθετη καταστροφή ήταν η μετανάστευση του πληθυσμού (σχεδόν του 50%) και η ερήμωση του νησιού.

Γάιος Λίβιος Σαλινάτωρας, Ρωμαίος 191 π.Χ.

Λεηλάτησε και κατέστρεψε το νησί.

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ