gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΜΑΥΡΑΤΑ Χωριό ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ".


Ιστορία (2)

Αξιόλογες επιλογές

Το ναυάγιο του υποβρυχίου "PERSEUS"

  Στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής των Μαυράτων έχει εντοπισθεί το ναυάγιο του PERSEUS, ενός βρετανικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στο σημείο αυτό, αφού προσέκρουσε σε νάρκη τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 1941.
  Από τους 60 επιβαίνοντες του υποβρυχίου σώθηκε μόνον ο θερμαστής John Capes (Τζον Χότρεϋ Κέιπς), ο οποίος, μετά την καταβύθιση του υποβρυχίου, κατάφερε να αναδυθεί στην επιφάνεια. Μετά τη δραματική αυτή ανάδυσή του από βάθος 52 μέτρων, ο Capes κολύμπησε για δύο ναυτικά μίλια μέχρι την ακτή της Κεφαλλονιάς, όπου επί 18 μήνες οι Κεφαλλονίτες τον έκρυβαν από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Στη συνέχεια τον βοήθησαν να διαφύγει στην Τουρκία, από όπου και επέστρεψε στην πατρίδα του. Όσα διηγήθηκε για την περιπέτειά του δεν έγιναν πιστευτά παρά το 1997, όταν ο βυθισμένος PERSEUS εντοπίστηκε από την ομάδα του ερευνητή δύτη Κώστα Θωκταρίδη με την πρωτοβουλία και υποστήριξη του τότε Κοινοτάρχη Σκάλας, κ. Α. Ζαπάντη.
  Ο John Capes από το 2000 αποτελεί τιμώμενο πρόσωπο του Δήμου Ελειού-Πρόννων. Μαζί του τιμώνται και οι Κεφαλλονίτες που τον προστάτευσαν κατά την παραμονή του στο νησί και διευκόλυναν με καΐκι τη φυγή του από το Σαρακίνικο, ένα ακρωτήριο του Πόρου, όπου και ανεγέρθηκε μνημείο προς τιμή τους. Ένα άλλο μνημείο στήθηκε στην πλατεία των Μαυράτων προς ανάμνηση του πληρώματος του υποβρυχίου, στο οποίο περιλαμβανόταν και ο Eλληνας υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν, του οποίου η μητέρα, Αλ. Μεταξά, καταγόταν από την περιοχή του Ελειού.
  Το σημείο του βυθού με το ναυάγιο του υποβρυχίου αποτελεί πρόκληση για καταδύσεις, θα πρέπει όμως προηγουμένως να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός και άδεια από την υπηρεσία εναλίων αρχαιοτήτων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ελειού - Πρόνων


Το ναυάγιο του βρετανικού υποβρύχιου "Perseus"

  Το βρετανικό υποβρύχιο "PERSEUS" αναχώρησε στις 24-11-1941 από τη Μάλτα για επιθετική περιπολία στον κόλπο του Τάραντα στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος. Στις 6-12-1941 προσέκρουσε σε νάρκη ανοιχτά της Κεφαλονιάς και βυθίστηκε παρασύροντας μαζί του 60 αξιωματικούς και ναύτες.
  Ο ´Αγγλος θερμαστής John Capes ήταν ο μόνος που κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το βυθισμένο υποβρύχιο και να σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Με μία σχεδόν υπεράνθρωπη προσπάθεια και χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή Davis πραγματοποίησε μία διαφυγή μοναδική στα ναυτικά χρονικά και αφού εγκατέλειψε το "PERSEUS" αναδύθηκε στην επιφάνεια του Ιονίου.
  Κολύμπησε ως την κοντινότερη ακτή της Κεφαλονιάς, όπου τον βρήκαν οι κάτοικοι του πανέμορφου αλλά Ιταλοκρατούμενου νησιού, οι οποίοι τον περιέθαλψαν, τον προστάτευσαν και στο τέλος τον φυγάδευσαν, 18 μήνες αργότερα, στη Σμύρνη.
  Οι διηγήσεις του John Capes για την περιπέτεια του, ελάχιστα πιστευτές έγιναν. Σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί - και κατά συνέπεια να πιστέψει - το μέγεθος του κατορθώματός του. Σήμερα, 56 χρόνια μετά το συμβάν, η ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη φέρνει στο φως το ναυάγιο του υποβρυχίου 'PERSEUS'.
  Μόνο που ο John Capes δεν είναι πια κοντά μας για να απολαύσει τη δικαίωσή του …

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ