gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Κόλπος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ".


Ιστορία (1)

Ανάμεικτα

Κορινθιακός Κόλπος

  Στην εποχή της πρώιμης αρχαιότητας, ο Κορινθιακός κόλπος αρχίζει να αποκτά τη σημασία που διατηρεί μέχρι και τις μέρες μας. Με την άνθιση του εμπορίου και τις σημαντικές προόδους στη ναυσιπλοία. Οι διάφοροι λαοί που κατοικούν στα παράλια της Μεσογείου ξεφεύγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής τους και πραγματοποιούν μεγάλα θαλάσσια ταξίδια, σε αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα τους αλλά και πλουσίων τόπων αποικισμού.
  Στην αρχή, τα πλοία που ταξίδευαν από την ανατολική Μεσόγειο προς τη Δύση αναγκάζονταν να κάνουν το περίπλου της Πελοποννήσου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο για τα δεδομένα της εποχής. Ετσι, στην προσπάθειά τους να βρουν ένα συντομότερο δρόμο, αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον Κορινθιακό κόλπο ο οποίος είναι κλειστός στα ανατολικά από έναν ισθμό. Η κατασκευή διόλκου επιτρέπει στα πλοία να περάσουν στον Κορινθιακό κόλπο. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Κορινθιακό κόλπο σημαντικότατη αρτηρία και συμβάλλει στην ανάπτυξη πόλεων όπως η Κόρινθος. Η διώρυγα δια της οποίας αποκόπηκε ο ισθμός ένωσε τον Κορινθιακό με το Σαρωνικό κόλπο. Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν την διάνοιξη του ισθμού, όπως ο Περίανδρος (6ος αι. π.Χ.), ο Καίσαρ (44 π.Χ.), ο Νέρωνας (67 μ.Χ.), κ.ά. Ομως η έλλειψη τεχνικών μέσων έκανε την διάνοιξη ακόμη αδύνατη.
  Πρέπει να περάσουν αρκετοί αιώνες, ως το 1893, όταν το μεγάλο αυτό έργο πραγματοποιείται επί Χαριλάου Τρικούπη. Με τη διάνοιξη της διώρυγας η Πελοπόννησος μετατράπηκε σε νησί κι άνοιξε πλέον ελεύθερα το πέρασμα προς τον Κορινθιακό κόλπο.
  (Κείμενο: Μαρία Γεωργιάδου, Θηρεσία Κοντογιάννη)
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2002) της Νομαρχίας Κορινθίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ