gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ Αρχαία πόλη ΑΡΚΑΔΙΑ".


Ιστορία (4)

Οικιστές

Οικιστές της Μεγαλόπολης

Οι Αρκάδες εξέλεξαν δέκα άνδρες ως οικιστές από πέντε από τις πόλεις που θα έπαιρναν μέρος στο συνοικισμό της Μεγαλόπολης. Συγκεκριμένα, τον Τίμωνα και τον Πρόξενο από την Τεγέα, τον Ακρίφιο και τον Κλεόλαο από τον Κλείτορα, τον Ποσσικράτη και το Θεόξενο από την Παρρασία, τον Ευκαμπίδα και τον Ιερώνυμο από τη Μαίναλο και τον Οπολέα και το Λυκομήδη από τη Μαντίνεια (Παυσ. 8,27,2).

Ευεργέτες του τόπου

Επαμεινώνδας

Ο Επαμεινώνδας θεωρείται οικιστής της Μεγαλόπολης, γιατί όχι μόνο παρακίνησε τους Αρκάδες να συνοικιστούν, αλλά τους έστειλε και χίλιους επίλεκτους Θηβαίους για να τους προστατεύσουν σε περίπτωση που θα αντιδρούσαν οι Λακεδαιμόνιοι στο συνοικισμό (Παυσ. 8.27.2, 9.14.4).

Ιδρυση-οικισμός του τόπου

Ο συνοικισμός της Μεγαλόπολης

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η Μεγαλόπολη δημιουργήθηκε με το συνοικισμό πολλών αρκαδικών πόλεων τη χρονιά της μάχης των Λεύκτρων, δηλαδή το 371π.Χ. (Παυσ. 8,27,8). Συνήθως όμως πιστεύεται ότι ο συνοισμός έγινε το 368π.Χ, μετά τη μάχη που κέρδισε ο Σπαρτιάτης Αρχίδαμος εναντίον των Αρκαδίων, Μεσσηνίων και Αργείων χωρίς οι Σπαρτιάτες να έχουν καμία απώλεια, γεγονός από το οποίο η μάχη αυτή ονομάστηκε "άδακρυς" (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 293, σημ. 2).

Μάχες

Εναντίον των Λακεδαιμονίων

Η πρώτη επίθεση Λακεδαιμονίων που αναφέρει ο Παυσανίας συνέβη κατά τη διάρκεια της τυραννίδας του Αριστόδημου και νικητές ήταν οι Μεγαλοπολίτες (Παυσ. 8,27,11). Στην επόμενη επίθεσή τους οι Λακεδαιμόνιοι είχαν αρχηγό τον Αγι και ήταν πιο καλά προετοιμασμένοι από πριν. Αν δεν τους είχε σταματήσει ο βοριάς θα είχαν γκρεμίσει τα τείχη της πόλης, όπως είχαν υπολογίσει. Η τρίτη απόπειρα των Λακεδαιμόνιων να κυριέψουν τη Μεγαλόπολη έγινε υπό τον Κλεομένη, ήταν επιτυχής και σ' αυτή τη μάχη ήταν που σκοτώθηκε ο Λυδιάδης. Η κατάληψη της πόλης έγινε νύχτα εν καιρώ ειρήνης. Πολλοί Μεγαλοπολίτες σκοτώθηκαν τότε ενώ άλλοι, καθώς και τις γυναίκες και τα παιδιά, κατέφυγαν με το Φιλοποίμενα στη Μεσσηνία. Ο Κλεομένης έκανε μεγάλες καταστροφές στην πόλη, καίγοντας και κατεδαφίζοντας (Παυσ. 8,27,11-15).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ