gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΝΕΑ ΚΙΟΣ Κωμόπολη ΑΡΓΟΛΙΔΑ".


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

Ιστορία

Η Ν. Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μ. Ασίας, πόλης 20000 κατοίκων, κτισμένης στο μυχό του Κιανού Κόλπου της Προποντίδας, έδρα της Μητρόπολης Νικαίας και επίνειο της Προύσσας. Η ιστορία της ξεκινάει από τη Μυθολογία δια μέσου των αιώνων και φτάνει μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Κιώτες συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες της Μητέρας Ελλάδας από το 1821 μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους όπου και διέπρεψαν. Η Κίος ανέδειξε σειρά λαμπρών διδασκάλων, συγγραφέων και ποιητών. Η ιστορία της είναι γραμμένη στους δύο τόμους του Κιώτη συγγραφέα Ευρυσθένη Λασκαρίδη με τίτλο "ΚΙΑΝΑ". Ακόμη υπάρχει το τρίτομο συγγραφικό έργο του Β. Κουλιγκά με τίτλο "Κίος". Υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές σε βιβλία ξένων γνωστών συγγραφέων.
Η Νέα Κίος κατοικήθηκε το 1927 από Κιώτες που έφθασαν στην ελεύθερη Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και είναι η μοναδική αυτοτελής προσφυγική κοινωνία σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Αρχαίου Τημενίου έγινε μέ πολλές δυσκολίες. Ηταν ένας μεγάλος βάλτος και χρειάστηκε χρόνος, κόπος και θυσίες για να γίνει η σημερινή κωμόπολη-πρότυπο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Νέας Κίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ