gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΜΕΣΣΗΝΙΑ Αρχαία περιοχή ΜΕΣΣΗΝΙΑ".


Ιστορία (4)

Links

Messenia

  District of southwestern Peloponnese, west of Sparta, around the city of Messene.
  Messenia had been conquered by Sparta during the VIIIth century B. C., and most of its population had become slaves of Sparta, under the name “Helots”. It was freed of Spartan dominion by Epaminondas, the Theban general, following his victory over Sparta at Leuctra in 371.

Bernard Suzanne (page last updated 1998), ed.
This text is cited July 2003 from the Plato and his dialogues URL below, which contains interesting hyperlinks.


Σελίδες επίσημες

Προϊστορικοί χρόνοι

  Λόγω του μεσογειακού και ήπιου, κλίματός της η Μεσσηνία κατοικήθηκε για πρώτη φορά από ανθρώπους ήδη από την «Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή» (26000-9000 π.Χ.).
  Πρώτοι κάτοικοι της «Μεσσήνης», όπως αρχικά ονομάστηκε η χώρα, ήταν οι Λέλεγες, τους οποίους έφεραν κι εγκατέστησαν στη χώρα, κατά τον Παυσανία, από τη Λελεγία (Λακωνία) ο Πολυκάων και η σύζυγός του, η Μεσσήνη.
  Δεν είναι επαρκώς γνωστά τα σωματικά γνωρίσματα των ατόμων της φυλής αυτής, αλλά τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στις θέσεις: Κόκορα Τρούπα της Βελίκας, όπως και στα Σπήλαια Απήδημα της Μέσα Μάνης που βρίσκεται στο Οίτυλο και της Αλεπότρυπας στο Διρό θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άτομα της φυλής αυτής.
  Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη Νεολιθική Εποχή υπήρξε πολιτισμός στις περιοχές της Χώρας, του Επάνω Εγκλιανού, της Μάλθης όπου πάνω σε λόφο εκτεινόταν νεολιθική ακρόπολη, του Χανδρινού και του Κορυφάσιου.
  Η Πρωτοελλαδική Εποχή (2600 - 2200 π.Χ) εκπροσωπείται στις θέσεις Κορυφάσιο, Επάνω Εγκλιανός, Μάλθη, Καλαμάτα στη θέση Ακοβίτικα, όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκε εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα και ένα μεγάλου σχήματος μεγαρόσχημο οικοδόμημα, αρχαία Θουρία και Φοινικούντα.
  Στην Μάλθη, την Κυπαρισσία, το Κορυφάσιο, τον Επάνω Εγκλιανό, τα Παππούλια και την Τραγάνα υπήρξε ζωή και κατά την Μεσοελλαδική Εποχή (2200-1580 π.Χ).
  Το 2700 π.Χ περίπου στο τέλος της Νεολιθικής και στις αρχές της Πρωτοελλαδικής Εποχής, σύμφωνα με τις νεότερες φιλολογικές έρευνες, ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν στη Μεσσηνία οι Αχαιοί (Έλληνες) προερχόμενοι από τη Θεσσαλία, ώστε να γίνει αργότερα η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πελοποννήσου. Η εγκατάστασή τους κάλυψε ολόκληρο το μεσσηνιακό χώρο από τον Αλφειό μέχρι τη Μεθώνη και από την Καρδαμύλη μέχρι τα Νόμια, όπως αποδεικνύουν οι διάσπαρτοι θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι των ηγεμόνων και των υπηκόων τους, στους οποίους έχουν βρεθεί ανθρώπινο σκελετικό υλικό, δείγματα κεραμικής, αγγεία και όστρακα.
  Στους δυτικούς πρόποδες του Ταϋγέτου κατά την εποχή του Τρωϊκού Πολέμου βρίσκονταν οι επτά ομηρικές πόλεις που ήσαν στην επικυριαρχία του Αγαμέμνονα και ανάμεσά τους η σπουδαιότερη, η πόλη των Φηρών (σημερ. Καλαμάτα) της οποίας ο Όμηρος διέσωσε και ονόματα των ανάκτων της, του Ορτιλόχου και του Διοκλή. Αλλά η πιο σημαντική ομηρική πόλη βρισκόταν στη δυτική Μεσσηνία και δέσποζε στην περιοχή των ακτών του Ιονίου Πελάγους από τον Αλφειό μέχρι τη Μεθώνη. Ήταν ο «ημαθόεις Πύλος» του Νηλέα, του Νέστορα και των διαδόχων τους μέχρι το 1200 π.Χ περίπου, που τα ανάκτορά τους καταστράφηκαν από εμπρησμό. Κάποιοι επιδρομείς, ίσως οι «Λαοί της θάλασσας» κατέβαλαν τις στρατιωτικές δυνάμεις των Πυλίων και γενικά, των Μυκηναίων και συνέτριψαν την ισχύ τους. Επωφελούμενοι από την εκμηδένιση της στρατιωτικής ισχύος των βασιλείων της Πελοποννήσου κατέρχεται από τη Δ. Στεραιά το ελληνικό φύλο των Δωριέων και καταλαμβάνει το 1120 π.Χ. σχεδόν όλη την Πελοπόννησο.
  Αποτέλεσμα της Καθόδου των Δωριέων ή Ηρακλειδών στη Μεσσηνία ήταν αρκετά γένη (οικογένειες) Πυλίων, που ανήκαν στη δυναστεία των Νηλειδών να εγκαταλείψουν την Πύλο και να εγκατασταθούν στην Αττική. Μετέφεραν σ’ αυτήν τη λατρεία της θεάς-γλαύκας της Αθηνάς, μετονόμασαν το γνωστό βουνό της Αττικής από το πυλιακό όρος Αιγάλεω, τη σημερινή Αγιά και ο Μέλανθος, πατέρας του Αθηναίου βασιλιά Κόδρου, έγινε ο πρώτος Αθηναίος βασιλιάς μεσσηνιακής καταγωγής. Σε γένη πυλιακής καταγωγής ανήκαν και προσωπικότητες των Αθηνών όπως, ο Κλεισθένης, ο Περικλής, ο Σόλων, και ο Πλάτων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Κλασσικοί χρόνοι

  Στην Aνω Μεσσηνία μετά την Κάθοδο των Δωριέων στα 1120 π.Χ, στην «Στενύκλαρο», εγκαταστάθηκαν ο Κρεσφόντης, η σύζυγός του Μερόπη και οι άνδρες του στρατιωτικού τους σώματος, ενώ η Κάτω Μεσσηνία, η «Μακαρία», εξακολουθούσε να παραμένει ελεύθερη μέχρι το 740 περίπου π.Χ. όπως και οι πόλεις της νοτιοδυτικής και δυτικής Μεσσηνίας, που βρίσκονταν ακόμη στα χέρια των Πύλιων κατοίκων τους, δείγμα της ειρηνικής συνύπαρξης Αχαιών και Δωριέων.
  Το 740 περίπου π.Χ. οι Δωριείς της Λακωνίας, πιστεύοντας ότι η κοιλάδα του Ευρώτα δεν ήταν επαρκής για να εξασφαλίζει τη διατροφή τους, έστρεψαν τα βλέμματά τους προς τη χώρα των ομοφύλων τους της Μεσσηνίας και με αφορμή συνοριακό επεισόδιο στο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος, στον Ταΰγετο, ξεκίνησαν τις πολεμικές αναμετρήσεις τους που είναι γνωστές ως (τέσσερις) Μεσσηνιακοί πόλεμοι. Δηλαδή ο πρώτος πόλεμος (740-720 περίπου π.Χ.) και οι τρεις επαναστάσεις που κατά διαστήματα επακολούθησαν μέχρι το έτος 460 π.Χ. που ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της περιοχής.
  Πιο γνωστός είναι ο Τρίτος Μεσσηνιακός Πόλεμος (500-489 π.Χ.), ο «πόλεμος του Αριστομένη», στον οποίο πρωταγωνίστησε ο ηρωικός εκείνος στρατηγός με τους άνδρες του και είχαν ορμητήριο το κάστρο της Είρας, στ' Αρκαδικά σύνορα, στο σημερινό Κακαλέτρι με συμμάχους του, τους Αρκάδες. Ηττήθηκε όμως, και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μεσσηνία και να καταφύγει στη Ρόδο, όπου ασθένησε και πέθανε, χωρίς να εκπληρώσει το όνειρό του, να ελευθερώσει την πατρίδα του.
  Μια από τις οδυνηρές συνέπειες των Μεσσηνιακών Πολέμων ήταν και η διασπορά κάποιων Μεσσηνίων, που αναγκάστηκαν εκούσια ή ακούσια να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να εγκατασταθούν: στο Ρήγιο, στο Μεταπόντιο της Ιταλίας και στη Ζάγκλη της Σικελίας, στην οποία κατέφυγαν μετά τον Τρίτο Μεσσηνιακό Πόλεμο (500-489 π.Χ), και την μετονόμασαν σε Μεσσήνη (σήμερα Messina). Τέλος, μετά τον τέταρτο διασκορπίστηκαν στη Ναύπακτο, στην Κεφαλληνία και στη Μεσσήνη της Σικελίας, όπως και οι προηγούμενοι Μεσσήνιοι.   Υπόδουλοι στους Σπαρτιάτες και πρόσφυγες έξω από τον ελλαδικό χώρο, παρέμειναν οι Μεσσήνιοι μέχρι το έτος 371, όταν ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας συνέτριψε τις στρατιωτικές δυνάμεις των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα της Βοιωτίας και πραγματοποίησε μαζί με τους Αργείους και τους Αρκάδες την ανοικοδόμηση το 369 π.Χ της πόλης της «Ιθώμης», κάτω από τους νότιους πρόποδες του φερώνυμου όρους. Το γεγονός ότι οι Μεσσήνιοι της διασποράς που επέστρεψαν στη χώρα τους ονόμασαν τη νέα πόλη τους «Ιθώμη», οφείλεται στο γεγονός ότι πριν από την υποταγή της στους Σπαρτιάτες, αυτή έφερε την ίδια ονομασία.
  Μετά το έτος 369 π.X. η πόλη Μεσσήνη, «Μεσσάνα», στη διάλεκτο των Δωριέων κατοίκων της, άρχισε να προοδεύει οικονομικά και πολιτισμικά και η πολιτιστική ακμή της κορυφώθηκε την περίοδο 338-191 π.Χ. Ήταν πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κράτους των λοιπών μεσσηνιακών πόλεων, γεγονός που της χάρισε οικονομική ευεξία, μέχρι το έτος 191 π.Χ, όταν πόλεις που μετείχαν στην ομοσπονδία της αποσπάστηκαν από αυτήν και προσεχώρησαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία του Αιγίου. Τέλος, λόγω ανάμειξης στις υποθέσεις της, της Αχαϊκής Συμπολιτείας, των Μακεδόνων και των Ρωμαίων, η Μεσσήνη υποτάχτηκε στους Ρωμαίους το έτος 146 π.Χ. έχοντας επιτύχει από την προσωρινή συμμαχία της με τους Ρωμαίους το 205 π.Χ., να διατηρήσει τις περίφημες οχυρώσεις των τειχών της, τα οποία ήταν από τα ισχυρότερα της Ελλάδος κι εφάμιλλα εκείνων της Ρόδου και του Βυζαντίου.
Για τη νεώτερη ιστορία της Μεσσηνίας βλέπε νομός : Μεσσηνία

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Ανάμεικτα

Messenia

  The earliest inhabitants of Messenia are said to have been Leleges. Polycaon, the younger son of Lelex, the king of Laconia, married the Argive Messene, and took possession of the country, which he named after his wife. He built several towns, and among others Andania, where he took up his residence. (Paus. i. 1.) At the end of five generations Aeolians came into the country under Perieres, a son of Aeolus. He was succeeded by his son Aphareus, who founded Arene, and received the Aeolian Neleus, a fugitive from Thessaly. Neleus founded Pylus, and his descendants reigned here over the western coast. (Paus. i. 2.) On the extinction of the family of Aphareus, the eastern half of Messenia was united with Laconia, and came under the sovereignty of the Atridae; while the western half continued to belong to the kings of Pylus. (Paus. iv. 3. § 1.) Hence Euripides, in referring to the mythic times, makes the Pamisus the boundary of Laconia and Messenia ; for which he is reproved by Strabo, because this was not the case in the time of the geographer. (Strab. viii. p. 366.) Of the seven cities which Agamemnon in the Iliad (ix. 149) offers to Achilles, some were undoubtedly in Messenia; but as only two, Pherae and Cardamyle, retained their Homeric names in the historical age, it is difficult to identify the other five. (Strab. viii. p. 359; Diod. xv. 66.)
  With the conquest of Peloponnesus by the Dorians a new epoch commences in the history of Messenia. This country fell to the lot of Cresphontes, who is represented as driving the Neleidae out of Pylus and making himself master of the whole country. According to the statement of Ephorus (ap. Strab. viii. p. 361), Cresphontes divided Messenia into five parts, of which he made Stenyclerus the royal residence.1 In the other four towns he appointed viceroys, and bestowed upon the former inhabitants the same rights and privileges as the Dorian conquerors. But this gave offence to the Dorians; and he was obliged to collect them all in Stenyclerus, and to declare this the only city of Messenia. Notwithstanding these concessions, the Dorians put Cresphontes and all his children to death, with the exception of Aepytus, who was then very young, and was living with his grandfather Cypselus in Arcadia. When this youth had grown up, he was restored to his kingdom by the help of the Arcadians, Spartans, and Argives. From Aepytus the Messenian kings were called Aepytidae, in preference to Heracleidae, and continued to reign in Stenyclerus till the sixth generation, -their names being Aepytus, Glaucus, Isthmius, Dotadas, Sybotas, Phintas, -when the first Messenian war with Sparta began. (Paus. iv. 3.) According to the common legend, which represents the Dorian invaders as conquering Peloponnesus at one stroke, Cresphontes immediately became master of the whole of Messenia. But, as in the case of Laconia, there is good reason for believing this to be the invention of a later age, and that the Dorians in Messenia were at first confined to the plain of Stenyclerus. They appear to have penetrated into this plain from Arcadia, and their whole legendary history points to their close connection with the latter country. Cresphontes himself married the daughter of the Arcadian king Cypselus; and the name of his son Aepytus, from whom the line of the Messenian kings was called, was that of an ancient Arcadian hero. (Hom. Il. ii. 604, Schol. ad loc.; comp. Grote, Hist. of Greece, vol. ii. p. 437, seq.)
  The Messenian wars with Sparta are related in every history of Greece, and need not be repeated here. According to the common chronology, the first war lasted from B.C. 743 to 724, and the second from B.C. 685 to 668; but both of these dates are probably too early. It is necessary, however, to glance at the origin of the first war, because it is connected with a disputed topographical question, which has only recently received a satisfactory solution. Mt. Taygetus rises abruptly and almost precipitously above the valley of the Eurotas, but descends more gradually, and in many terraces, on the other side. The Spartans had at a very early period taken possession of the western slopes, but how far their territory extended on this side has been a matter of dispute. The confines of the two countries was marked by a temple of Artemis Limnatis, at a place called Limnae, where the Messenians and Laconians offered sacrifices in common and it was the murder of the Spartan king Teleclus at this place which gave occasion to the First Messenian War. (Paus. iii. 2. § 6, iv. 4. §2, iv. 31. §3; comp. Strab. vi. p. 257, viii. p. 362.) The exact site of Limnae is not indicated by Pausanias; and accordingly Leake, led chiefly by the name, supposes it to have been situated in the plain upon the left bank of the Pamisus, at the marshes near the confluence of the Aris and Pamisus, and not far from the site of the modern town of Nisi (Nesi, island), which derives that appellation from the similar circumstance of its position. (Leake, Morea, vol. i. p. 361.) But Ross has discovered the ruins of the temple of Artemis Limnatis on the western slope of Mt. Taygetus, on a part of the mountains called Volimnos (Bolimnos), and amidst the ruins of the church of Panaghia Volimniatissa (Panagia Bolimniatissa). Volimnos is the name of of a hollow in the mountains near a mountain torrent flowing into the Nedon, and situated between the villages of Sitzova and Poliani, of which the latter is about 7 miles NE. of Kalamata, the ancient Pherae. The fact of the similarity of the names, Bolimnos and Limnai, and also of Panagia Bolimniatissa and Artemis Limnatis, as well as the ruins of a temple in this secluded spot, would alone make it probable that these are the remains of the celebrated temple of Artemis Limnatis; but this is rendered certain by the inscriptions found by Ross upon the spot, in which this goddess is mentioned by name. It is also confirmed by the discovery of two boundary stones to the eastward of the ruins, upon the highest ridge of Taygetus, upon which are inscribed Horos Lakedaimoni pros Messenen. These pillars, therefore, show that the boundaries of Messenia and Laconia must at one period have been at no great distance from this temple, which is always represented as standing near the confines of the two countries. This district was a frequent subject of dispute between the Messenians and Lacedaemonians even in the times of the Roman Empire, as we shall see presently. Tacitus calls it the Dentheliates Ager (Hist. iv. 43); and that this name, or something similar, was the proper appellation of the district, appears from other authorities. Stephanus B. speaks of a town Denthalii (Denthalioi, s. v.: others read Delthanioi), which was a subject of contention between the Messenians and Lacedaemonians. Alcman also (ap. Athen. i. p. 31), in enumerating the different kinds of Laconian wine, mentions also a Denthian wine (Denbis oinos), which came from a fortress Denthiades (ek Denthiadon erumatos tinos), as particularly good. Ross conjectures that this fortress may have stood upon the mountain of St. George, a little S. of Sitzova, where a few ancient remains are said to exist. The wine of this mountain is still celebrated. The position of the above-mentioned places will be best shown by the accompanying map.
  But to return to the history of Messenia. In each of the two wars with Sparta, the Messenians, after being defeated in the open plain, took refuge in a strong fortress, in Ithome in the first war, and in Eira or Ira in the second, where they maintained themselves for several years. At the conclusion of the Second Messenian War, many of the Messenians left their country, and settled in various parts of Greece, where their descendants continued to dwell as exiles, hoping for their restoration to their native land. A large number of them, under the two sons of Aristomenes, sailed to Rhegium in Italy, and afterwards crossed over to the opposite coast of Sicily, where they obtained possession of Zancle, to which they gave their own name, which the city has retained down to the present day. Those who remained were reduced to the condition of Helots, and the whole of Messenia was incorporated with Sparta. From this time (B.C. 668) to the battle of Leuctra (B.C. 371), a period of nearly 300 years, the name of Messenia was blotted out of history, and their country bore the name of Laconia, a fact which it is important to recollect in reading the history of that period. Once only the Messenians attempted to recover their independence. The great earthquake of B.C. 464, which reduced Sparta to a heap of ruins, encouraged the Messenians and other Helots to rise against their oppressors. They took refuge in their ancient stronghold of Ithome; and the Spartans, after besieging the place in vain for ten years, at length obtained possession of it, by allowing the Messenians to retire unmolested from Peloponnesus. The Athenians settled the exiles at Naupactus, which they had lately taken from the Locri Ozolae; and in the Peloponnesian War they were among the most active of the allies of Athens. (Thuc. i. 101-103; Paus. iv. 24. § 5, seq.) The capture of Athens by the Lacedaemonians compelled the Messenians to quit Naupactus. Many of them took refuge in Sicily and Rhegium, where some of their countrymen were settled; but the greater part sailed to Africa, and obtained settlements among the Euesperitae, a Libyan people. (Paus. iv. 26. § 2.) After the power of Sparta had been broken by the battle of Leuctra (B.C. 371), Epaminondas, in order to prevent her from regaining her former influence in the Peloponnesus, resolved upon forming an Arcadian confederation, of which Megalopolis was to be the capital, and at the same time of restoring the Messenian state. To accomplish the latter object, he not only converted the Helots into free Messenians, but he despatched messengers to Italy, Sicily, and Africa, where the exiled Messenians had settled, inviting them to return to their native land. His summons was gladly responded to, and in B.C. 369 the new town of Messene was built. Its citadel or acropolis was placed upon the summit of Mt. Ithome, while the town itself was situated lower down on the slope, though connected with its acropolis by a continuous wall. (Diod. xv. 66; Paus. iv. 27.) During the 300 years of exile, the Messenians retained their ancient customs and Doric dialect; and even in the time of Pausanias they spoke the purest Doric in Peloponnesus. (Paus. iv. 27. § 11; comp. Muller, Door. vol. ii. p. 421, transl.) Other towns were also rebuilt, but a great part of the land still continued uncultivated and deserted. (Strab. viii. p. 362.) Under the protection of Thebes, and in close alliance with the Arcadians (comp. Polyb. iv. 32), Messene maintained its independence, and the Lacedaemonians lost Messenia for ever. On the downfall of the Theban supremacy, the Messenians courted the alliance of Philip of Macedon, and consequently took no part with the other Greeks at the battle of Chaeroneia, B.C. 388. (Paus. iv. 28. § 2.) Philip rewarded them by compelling the Lacedaemonians to cede to them Limnae and certain districts. (Polyb. ix. 28; Tac. Anns. [p. 345] iv. 43.) That these districts were those of Alagonia, Gerenia, Cardamyle, and Leuctra, situated northward of the smaller Pamisus, which flows into the Messenian gulf just below Leuctra, we may conclude from the statement of Strabo (viii. p. 361) that this river had been the subject of dispute between the Messenians and Lacedaemonians before Philip. The Messenians appear to have maintained that their territory extended even further south in the most ancient times, since they alleged that the island of Pephnus had once belonged to them. (Paus. iv. 26. § 3.) At a later time the Messenians joined the Achaean League, and fought along with the Achaeans and Antigonus Doson at the battle of Sellasia, B.C. 222. (Paus. iv. 29. § 9.) Long before this the Lacedaemonians appear to have recovered the districts assigned to the Messenians by Philip; for after the battle of Sellasia the boundaries of the two people were again settled by Antigonus. (Tac. Ann. l. c.) Shortly afterwards Philip V. sent Demetrius of Pharus, who was then living at his court, on an expedition to surprise Messene; but the attempt was unsuccessful, and Demetrius himself was slain. (Polyb. iii. 19; Paus. iv. 29. §§ 1-5, where this attempt is erroneously ascribed to Demetrius II., king of Macedonia.) Demetrius of Pharus had observed to Philip that Mt. Ithome and the Acrocorinthus were the two horns of Peloponnesus, and that whoever held these horns was master of the bull. (Strab. viii. p. 361.) Afterwards Nabis, tyrant of Lacedaemon, also made an attempt upon Messene, and had even entered within the walls, when he was driven back by Philopoemen, who came with succours from Megalopolis. (Paus. iv. 29. § 10.) In the treaty made between Nabis and the Romans in B.C. 195, T. Quintius Flamininus compelled him to restore all the property he had taken from the Messenians. (Liv. xxxiv. 35 ; Plut. Flamin 13.) A quarrel afterwards arose between the Messenians and the Achaean League, which ended in open war. At first the Achaeans were unsuccessful. Their general Philopoemen was taken prisoner and put to death by the Messenians, B.C. 183; but Lycortas, who succeeded to the command, not only defeated the Messenians in battle, but captured their city, and executed all who had taken part in the death of Philopoemen. Messene again joined the Achaean League, but Abia, Thuria, and Pharae now separated themselves from Messene, and became each a distinct member of the league. (Paus. iv. 30. §§ 11, 12; Liv. xxxix. 49; Polyb. xxiv. 9, seq., xxv. 1.) By the loss of these states the territory of Messene did not extend further eastward than the Pamisus; but on the settlement of the affairs of Greece by Mummius, they not only recovered their cities, but also the Dentheliates Ager, which the Lacedaemonians had taken possession of. (Tac. Ann. iv. 43.) This district continued to be a subject of dispute between the two states. It was again assigned to the Messenians by the Milesians, to whose arbitration the question had been submitted, and also by Atidius Geminus, praetor of Achaia. (Tac. l. c.) But after the battle of Actium, Augustus, in order to punish the Messenians for having espoused the side of Antony, assigned Thuria and Pharae to the Lacedaemonians, and consequently the Dentheliates Ager, which lay east of these states. (Paus. iv. 31. § 2, comp. iv. 30. § 2.) Tacitus agrees with Pausanias, that the Dentheliates Ager belonged to the Lacedaemonians in the reign of Tiberius; but he differs from the latter writer in assigning the possession of the Lacedaemonians to a decision of C. Caesar add M. Antonius ( post C. Caesaris et Marci Antonii sententia redditum ). In such a matter, however, the authority of Pausanias deserves the preference. We learn, however, from Tacitus (l. c.), that Tiberius reversed the decision of Augustus, and restored the disputed district to the Messenians, who continued to keep possession of it in the time of Pausanias; for this writer mentions the woody hollow called Choerius, 20 stadia south of Abia, as the boundary between the two states in his time (iv. 1. § 1, iv. 30. § 1). It is a curious fact that the district, which had been such a frequent subject of dispute in antiquity, was in the year 1835 taken from the government of Misthra (Sparta), to which it had always belonged in modern times, and given to that of Kalamata. (Ross, Reisen im Peloponnnes, p. 2.)

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited June 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ