gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ Δήμος ΚΑΡΔΙΤΣΑ".


Ιστορία (3)

Σελίδες επίσημες

Ιστορική Αναδρομή

.. .. Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή, οι Δήμοι της Θεσσαλίας, που ελευθερώθηκε από τον Τούρκικο ζυγό το 1881, άρχισαν να οργανώνονται μετά το 1882. Έτσι ο Νομός Καρδίτσας χωρίστηκε σε 13 Δήμους. Τα χωριά Βουνέσι (Μορφοβούνι) με 773 κατοίκους, Κερασιά με 304 κατοίκους, Μεσενικόλας με 461 κατοίκους και Μπλάσδο (Μοσχάτο) με 651 κατοίκους ανήκαν στο Δήμο Νεβροπόλεως που είχε έδρα το Μεσενικόλα και πήρε το όνομά του από το νεβρό (=ελαφόπουλο). Το χωριό Τιτάγι (Λαμπερό) με 123 κατοίκους ανήκε στο Δήμο Ιτάμου που είχε έδρα το Ζογλώπι (Μούχα) και πήρε το όνομά του από το δένδρο Ιταμος (=ταξός η ραγοφόρος). Μετά το 1912 η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου κατάργησε τους Δήμους που περιορίστηκαν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, τις πόλεις και τις κωμοπόλεις πάνω από 5.000 κατοίκους. Έτσι από το 1914 στα χωριά άρχισαν να εκλέγονται Πρόεδροι και 5μελή Κοινοτικά Συμβούλια που καταργήθηκαν από τη Δικτατορία Μεταξά που διόρισε στη θέση τους πολίτες της αρεσκείας της.

Μετά την κατοχή και από το 1950 άρχισαν να εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία νέοι Πρόεδροι και Συμβούλια που καταργήθηκαν από τη δικτατορία (1967-1974) η οποία διόρισε νέους άρχοντες της αρεσκείας της. Μετά τη μεταπολίτευση κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται εκλογές την 1η Κυριακή του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου και προκύπτουν οι νέοι άρχοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά το 1988 στο Νομό Καρδίτσας όλες σχεδόν οι Κοινότητες και οι Δήμοι συμπτύχθηκαν σε Αναπτυξιακούς Συνδέσμους. Οι κοινότητες Κερασιάς, Λαμπερού, Μεσενικόλα, Μορφοβουνίου και Μοσχάτου αποτέλεσαν μέλη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λίμνης Ν. Πλαστήρα ο οποίος εμφάνισε αρκετά μεγάλη δραστηριότητα με πολλά τουριστικά έργα γύρω από τη λίμνη (πλαζ - αναψυκτήρια - εστιατόρια - ξενώνες) και απορρόφησε από το ΕΑΠΤΑ1 και το ΕΑΠΤΑ2 πάνω από 250.000.000 δρχ. Από το 1996 οι Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι αδρανοποιούνται και τη θέση τους παίρνουν τα 13 Συμβούλια Περιοχής του Ν. Καρδίτσας. Οι πέντε παραπάνω Κοινότητες αποτελούν μέλη του Συμβουλίου περιοχής της 11ης Εδαφικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας. Από την 1η Ιανουαρίου 1999 οι Κοινότητες Κερασιάς, Λαμπερού, Μεσενικόλα, Μορφοβουνίου και Μοσχάτου καταργούνται και θα αποτελούν πλέον το Δήμο Πλαστήρα με έδρα το Μορφοβούνι.

Από το 1996 οι Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι αδρανοποιούνται και τη θέση τους παίρνουν τα 13 Συμβούλια Περιοχής του Ν. Καρδίτσας. Οι πέντε παραπάνω Κοινότητες αποτελούν μέλη του Συμβουλίου περιοχής της 11ης Εδαφικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας. Από την 1η Ιανουαρίου 1999 οι Κοινότητες Κερασιάς, Λαμπερού, Μεσενικόλα, Μορφοβουνίου και Μοσχάτου καταργούνται και θα αποτελούν πλέον το Δήμο Πλαστήρα με έδρα το Μορφοβούνι.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πλαστήρα


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ