gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Δήμος ΚΟΖΑΝΗ".


Ιστορία (3)

Σελίδες επίσημες

Πτολεμαϊδα

Η περιοχή της Εορδαίας, με το πλούσιο και εύφορο κάμπο, κατοικήθηκε κατά την χαλκολιθική, αλλά και τη μεταγενέστερη εποχή του χαλκού. Η περιοχή αποικίσθηκε από τα Ινδοευρωπαϊκά φύλλα, που εισήλθαν στο Ελλαδικό χώρο μέσω της περιοχής Εορδαίας και προωθήθηκαν μετέπειτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, η περιοχή Εορδαίας απετέλεσε μέρος του αρχαίου Μακεδονικού κράτους και μήλο της έριδος κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς την περιοχή διέσχιζε η Εγνατία οδός. Η συνεισφορά της Εορδαίας τόσο κατά τους αγώνες του 1854-1878, όσο και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα είναι ανεκτίμητη, καθώς σπουδαίοι οπλαρχηγοί ήταν από την περιοχή. Στις 15 Οκτωβρίου 1912, η πόλη της Πτολεμαϊδας, που τότε ονομαζόταν <<Καϊλάρ>> και περιοχή <<Επαρχία Καϊλαρίων>>, ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Με βασιλικό διάταγμα στις 11-9-1916, η περιοχή μετονομάσθηκε σε επαρχία Εορδαίας και απαριθμεί 5.654 κατοίκους, που διαμένουν σε δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους οικιστικούς πυρήνες.

Η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δημιούργησε την καινούργια πόλη, καθώς καταφθάνουν σε αυτή πρόσφυγες Ελληνες από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και το Πόντο. Ετσι αρχίζει να συγκροτείτε η νέα φυσιογνωμία της πόλης. Πέρα του προσφυγικού στοιχείου, μετακινούνται στη πόλη και αλλά γηγενή στοιχεία του Νομού Κοζάνης, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να παρατηρείτε μια ουσιαστική και οικονομική ανάπτυξη. Την περίοδο αυτή, συνενώνονται οι δύο οικισμοί μέσω ενός πρωτοποριακού σχεδίου πόλεως, δημιουργώντας έτσι το νέο οικονομικό κέντρο, με σύγχρονα για την εποχή εκείνη σπίτια και καταστήματα. Το 1927 με το υπ’ αριθμό 28 Φ.Π.Κ., Μετονομάζονται τα ‘Καϊλάρια’ σε ‘Πτολεμαϊδα’, προς τιμή του Πτολεμαίου Α’ Λαγού ή Σωτήρα (337-283 π.Χ.). Στη συνεχεία με το νομοθετικό διάταγμα 1726/8-9-1942, η Πτολεμαϊδα από κοινότητα ονομάσθηκε Δήμος, απαριθμώντας περίπου 8.000 κατοίκους, με κύρια ασχολία τους τη γεωργία.

Τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη όμως, που υπήρχαν στην περιοχή και που άρχισαν να αξιοποιούνται στην δεκαετία του 50, μετέβαλλαν δραματικά την αναπτυξιακή πορεία και το αγροτικό χαρακτήρα της πόλης. Μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάσθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα, το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να παράγεται στη περιοχή. Η εκβιομηχάνιση της περιοχής είχε σαν αποτέλεσμα την αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση της πόλης, που είχε ως συνέπεια την δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού κέντρου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ