gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Χλωρίδα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Χλωρίδα (2)

Σελίδες επίσημες

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ (Σύμπλεγμα νήσων) ΕΛΛΑΔΑ
  Δάση και θαμνότοποι με πεύκα, κυπαρίσσια, αγριελιές, σχίνους, κέδρους, κουμαριές, πουρνάρια, δημιουργούν μαζί με ποικίλες ετήσιες ή πολυετείς πόες, με τα αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα), με τις χαρουπιές και τους ελαιώνες ένα πλούσιο μωσαϊκό φυτικών ειδών.
  Συχνά στις νησίδες παρατηρούνται μοναδικά φυτικά και ζωικά είδη (ιδίως ερπετών και ασπόνδυλων), δημιουργήματα μιας απομονωμένης εξέλιξης και προσαρμογής στις ειδικές συνθήκες, που δημιουργήθηκαν μετά την αποκοπή των τμημάτων αυτών της ξηράς από τα μεγαλύτερα νησιά.
  Κάθε νησί και κάθε νησίδα είναι ένα μοναδικό μουσείο της φύσης. Κι αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού. Η Κάσος έχει περίπου 450 είδη φυτών, δηλαδή περισσότερα απ’ όσα έχει ολόκληρη η Ολλανδία.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.


ΣΥΡΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η χλωρίδα της Σύρου χαρακτηρίζεται από μεσογειακά είδη θάμνων και φρυγάνων, που σε μερικές περιπτώσεις λαμβάνουν δενδρώδη μορφή.   Είναι από όλους παραδεκτό ότι παλαιότερα η βλάστηση στο νησί ήταν δασώδης, αλλά η βαθμιαία μεταβολή του κλίματος σε ξηρότερο, σε συνδυασμό με ανθρωπογενείς επιδράσεις, συντέλεσαν στην εξαφάνιση, αφενός των πιο υδρόφιλων ειδών και αφετέρου των δασικών εκτάσεων.   Η χλωρίδα της Σύρου αποτελείται από 580 είδη.
  Αν και ο πολυμορφισμός του νησιού δεν θεωρείται μεγάλος, σε σχέση με αντίστοιχα ηπειρωτικά οικοσυστήματα, σε σύγκριση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, στη Σύρο απαντώνται 20 ενδημικά είδη, ενώ διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε χαμηλή βλάστηση (αρωματικά φυτά, θάμνοι και φρύγανα). Ενδεικτικά αναφέρονται τα θαμνώδη είδη:
•Crocus tournefortii (Ζαφορά)
•Pancratium maritimum (Κρίνος της θάλασσας)
•Capparis ovata (Κάππαρη)
•Thymus capitatus (Θυμάρι)
•Satureia thymbra (Θρούμπα)
•Cistus sp. (Λαδανιά)
•Salnia sp. (Φασκομηλιά)
  και τα δενδρώδη είδη:
•Juniperus phoenicea και Juniperus macrocarpa (Αρεφτιά ή Αρκευθός)
•Pinus halepensis (Πεύκο)

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ