gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πανίδα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΚΑΔΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Πανίδα (2)

Σελίδες επίσημες

ΑΠΟΛΛΩΝ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Στην περιοχή του συναντάται η τυπική πανίδα των μεσογειακών φρυγανικών οικοσυστημάτων. Στην περιοχή εμφανίζονται κυρίως αλεπούδες, λαγοί, ασβοί, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, νυφίτσες και ποντίκια. Συναντάμε δηλαδή τα είδη της πανίδας με τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα τα οποία είναι σε θέση να επιβιώσουν και σε περιοχές με γεωργική δραστηριότητα ή κοντά σε οικισμούς. Ακόμα σε ορισμένες απομονωμένες περιοχές του Δήμου υπάρχουν μικροί πληθυσμοί κατσικιών που εξαγριώθηκαν και ζουν αγελαία.
  Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει όλα τα κοινά είδη που συναντώνται στα μεσογειακά παραλιακά οικοσυστήματα, αλλά και άλλα ορεινότερα είδη στις περιοχές με υψόμετρο ( π.χ. πέρδικες, τρυγόνια ) καθώς και μεταναστευτικά είδη που περνούν από εδώ οι διαδρομές τους, όπως μπεκάτσες και τσίχλες. Η ορνιθοπανίδα της Κυνουρίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και απαντάται κυρίως στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα και στη λίμνη Μουστού, που βρίσκεται σε απόσταση 30 περίπου χλμ. βόρεια από την περιοχή του έργου, και η οποία αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό. Έχουν αναφερθεί αρκετά προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, όπως φιδαετός, χρυσαετός, σπιζαετός, σαίνι, σπιτοκιρκίνεζο και άλλα. Στη λίμνη του Μουστού έχουν καταγραφεί: Μαυροβουτηχτάρι, Λευκοτσικνιάς, πορφυροτσικνιάς, ψαραετός και πολλά άλλα είδη.
  Περιστασιακά απαντάται το τσακάλι Canis aureus που ανήκει στα "Τρωτά είδη" και είναι απειλούμενο είδος στην Ελλάδα.
  Σημειώνεται εδώ ότι η οριοθέτηση του προγράμματος NATURA 2000 δεν περιλαμβάνει την περιοχή του Τυρού και βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Η αναφερόμενη περιοχή ( περιοχή Μονής Ελωνας και χαράδρας Λεωνιδίου ) περιλαμβάνει πολλά ενδημικά και σπάνια είδη φυτών όπως: 24 Ελληνικά ενδημικά είδη Taxa, από τα οποία 4 είναι αποκλειστικά ενδημικά του φαραγγιού και απαντούν σε πολύ μικρούς πληθυσμούς. Από τα είδη της πανίδας της συγκεκριμένης περιοχής αναφέρονται η χελώνα Testudo marginata, οι σαύρες Cyrtodactylus kotchyi bibroni, Ophiomurus punctatissimus και το φίδι Malpolon monspessulanus που προστατεύονται από διάφορες διατάξεις, καθώς και ολαγός που είναι πια ένα σπάνιο ζώο στην Ελλάδα.
Θα πρέπει ακόμα να αναφερθεί ότι η περιοχή του Δ. Απόλλωνος περιλαμβάνεται και στην υπό εκπόνηση μελέτη για τον Πάρνωνα "Πρόγραμμα αντιμετώπισης ειδικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και συστήματος λειτουργίας και διαχείρισης του όρους Πάρνωνα - υγρότοπου Μουστού".Η μελέτη έχει προτείνει σε πρώτη φάση την ένταξη αρκετών περιοχών σε καθεστώς "περιοχής απόλυτης προστασίας της φύσης" και "περιοχής προστασίας της φύσης", στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι οικισμοί Παραλίας Τυρού και Παραλίας Σαπουνακαίικων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Απόλλωνος


ΑΣΤΡΟΣ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ
Η πανίδα, λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας του ανθρώπου και της εύκολης σχετικά πρόσβασης, ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερα σπάνια ή απειλούμενα είδη σε σημαντικό αριθμό. Από την πανίδα έχουν καταγραφεί επι μέρους σημαντικά είδη, 6 εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43. Έχουν καταγραφεί 53 είδη της ορνιθοπανίδας που περιλαμβάνονται στην Κοινοτική Οδηγία 79/409, 24 είδη που προστατεύονται με βάση την εθνική νομοθεσία, διεθνείς συμβάσεις ή περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κόκκινο Κατάλογο και 18 ενδημικά είδη από τα οποία 12 είναι ασπόνδυλα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ